Iesākusies atkārtota sākotnējā sabiedriskā apspriešana par vēja turbīnu parka ietekmi uz apkārtējo vidi. Parku plānots izveidot Tārgales un Popes pagasta teritorijā. Atkārtota apspriešana notiek saistībā ar turbīnu izvietošanas izmaiņām – trīs no tām tiks uzstādītas aptuveni kilometru tuvāk Ventspilij, nekā iepriekš bija plānots.

Jāatgādina, ka runa ir par jaudīgākajām vēja turbīnām, kādas patlaban tiek uzstādītas sauszemē – katras turbīnas augstums sasniedz 250 metrus, rotoru spārnu diametrs – 200 metri, plānojamā jauda – 6,2 MW. Tārgales un Popes pagastā – tikai dažu kilometru attālumā no Ventspils administratīvās robežas – tiek plānots izbūvēt trīs turbīnu grupas, kuru kopējā maksimālā jauda sasniegs 62 MW. Pavisam kompānija Ventspils Wind plāno uzstādīt 10 tādas gigantiskas turbīnas.

Atkārtota sākotnējā sabiedriskā apspriešana par vēja turbīnu parka darbības ietekmes uz apkārtējo vidi novērtējumu notiek no 23. februāra līdz 16. martam. Apspriešanas iemesls – informēt iedzīvotājus un sabiedrību par izmaiņām vēja elektrostaciju (VES) izvietošanā saskaņā ar jaunajām normām, ņemot vērā VES pieļaujamo attālumu no dzīvojamajām un sabiedriskajām ēkām. Par to Ventas Balsī informē SIA Vides eksperti, kas organizē sabiedrisko apspriešanu. Ministru kabineta noteikumu (MK) nr. 240 16.10.2020. gada grozījumi paredz, ka VES attālums no dzīvojamiem un sabiedriskajiem objektiem nevar būt mazāks par 800 metriem, iepriekšējo 500 metru vietā.

Saskaņā ar jaunajām normām četras no desmit VES plānotajā parkā Ventspils Wind tiks izvietotas citādi, nekā sākotnēji bija paredzēts. Toskait trīs turbīnas tiks izvietotas tālāk no Popes pagasta robežas, bet tuvāk Platenes purvam un Ventspils robežai, apstiprina Vides ekspertu konsultante Ieva Laganovska. Ventspilij tuvākā turbīna tiks uzstādīta tikai aptuveni četru kilometru attālumā no administratīvās robežas un 10 kilometru attālumā no pilsētas centra. Ņemot vērā izmaiņas turbīnu izvietošanā, VES parka izpētes teritorijai pievienoti vēl vairāki zemes gabali.

Pirmā sākotnējā VES parka ietekmes uz apkārtējo vidi novērtējuma apspriešana Popes un Tārgales pagastā notika teju pirms gada – 2020. gada maijā. Koronavīrusa pandēmijas pirmā viļņa dēļ apspriešana norisinājās internetā, bet projekta videoprezentācija bija pieejama Ventspils novada un SIA Vides eksperti portālos. Pēc pirmās sabiedriskās apspriešanas Vides eksperti jau gandrīz sagatavoja ziņojumu par topošā VES parka ietekmes uz apkārtējo vidi novērtējumu. Taču tad tika pieņemti MK noteikumu grozījumi. «Tādēļ mums vajadzēja vairākas turbīnas pārbīdīt, lai iekļautos jaunajās prasības,» pastāstīja SIA Vides eksperti valdes loceklis Ivars Pavasars. Viņš komentēja, piemēram, ka malējā austrumu puses turbīna tagad atradīsies apmēram par kilometru tuvāk Ventspilij. Pavasars pieļauj, ka marta beigās – drīz vien pēc atkārtotās apspriešanas beigām – sabiedriskajai apspriešanai tiks piedāvāts arī ziņojums par VES parka ietekmes izvērtējumu uz apkārtējo vidi.

Jautājumus par Ventspils Wind VES parka plānotās darbības ietekmes novērtējumu līdz 16. martam var sūtīt uz e-pastu: birojs@videseksperti.lv. SIA Vides eksperti sola apkopot saņemtos jautājumus un atbildes uz tiem protokolā, kas tiks publicēts portālā videseksperti.lv.

Jāatgādina, ka pret 4Wind un Ventspils Wind VES parku celtniecību tiek vākti paraksti sabiedriskās iniciatīvas portālā manabalss.lv un vairākās sabiedriskajās vietās Ventspilī un novadā, tostarp arī Ventas Balss Reklāmas un sludinājumu nodaļā. Patlaban savākti ne mazāk kā 1500 iedzīvotāju parakstu, iestājoties pret pasaulē augstāko turbīnu būvniecību Ventspils novadā.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    еs 01.03.2021, 11:31:44

    Kāda būs valsts rīcība ar konfiscējamiem īpašumiem (agri vai vēlu spriedums trešajā instancē stāsies spēkā) Ventspils novadā (bijušajā Ventspils rajonā)?

  • 0
    Pipars 01.03.2021, 12:05:52

    Kāds labums ventiņiem būs no šīm turbīnām un kāds launums???

  • -1
    ventspilnieks 36,7 01.03.2021, 12:15:03

    Nekāds. Nemonitorē VB, bet ej palīdzi kādam sakopt īpašumam piegulošo teritoriju ;)

  • 0
    Juris Orinskis 01.03.2021, 12:12:37

    Maksāsim dubultā īpašniekiem par saražoto elektrību. Viņi saņems vēl dažādas Eiropas atlaides. Un vēlāk piedzīs no valsts naudu par negūto peļņu. Tādi sataisīti likumi. Vēl apkaimē būs neizturamas zemfrekvenču vibrācijas. Apsitīs putnus un tonnām kukaiņus.
    Runā, ka Popē Lemberga bērnu firmas grib likt tos ģeneratorus.

  • 0
    Garrote. 01.03.2021, 12:42:36

    Lai labāk uzstāda pie Puzes "Vecupēm",īpašumu tuvumā.

  • 0
    yolo 01.03.2021, 13:05:08

    Ja tā būtu, tad vb slavas dziesmas dziedātu par ģeneratoriem

  • -5
    Latvija pāri visām! 01.03.2021, 15:05:21

    Amerikā bija milzu sāls!
    Ka tik Lemberga bērnu firmas nav pie vainas!?)

  • -4
    Latvija pāri visām! 01.03.2021, 15:05:38

    t.i. sals

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: