Ir noteikti Ventspilī topošā Zinātnes un inovāciju centra ekspozīcijas dizaina koncepcijas metu konkursa uzvarētāji. Uz nākamo posmu – sarunu procedūru par zinātnes centra eksponātu ražošanu – tiks aicināti četri labāko metu autori.

3. jūnijā noslēdzās starptautiskais metu dizaina konkurss topošajām Ventspils Zinātnes un inovāciju centra (ZIC) ekspozīcijām, kas atradīsies Rūpniecības ielā 2. Konkursu organizēja Ventspils Digitālais centrs, un tajā tika saņemti seši metu piedāvājumi, kurus 2. jūlijā izvērtēja speciāli izveidota konkursa žūrija. Tās sastāvā bija 11 eksperti, to skaitā pilsētas pašvaldības vadības pārstāvji, pilsētas arhitekti, ZIC ēkas arhitekts Audrius Ambrasas, Ventspils pašvaldības pilsētbūvniecības speciālisti, kā arī jaunie un talantīgie arhitekti Ilze Rukmane – Poča un Austris Mailītis. «Par laimi, starptautiskais metu konkurss noritēja veiksmīgi, neraugoties uz to, ka tas notika pandēmijas laikā un mēs bažījāmies, ka ne visi interesenti varēs tajā piedalīties,» gandarīta Digitālā centra direktore Elīna Kroņkalne.

Jāpiebilst, ka visi konkursā iesūtītie darbi bija šifrēti ar devīzēm, un žūrija tos vērtēja, nezinot autorus. Noteikt labāko nebija viegli, jo katram piedāvājumam bija savas spēcīgās puses salīdzinājumā ar citiem. Žūrija bija vienisprātis, ka visi konkursam iesniegtie darbi ir pelnījuši atzinību un uzslavas. Tāpēc arī godalgoto vietu bija nevis trīs, bet četras – viena pirmā, divas otrās (pretendenti ieguva vienādu punktu skaitu) un viena trešā. Visi uzvarētāji saņems prēmijas saskaņā ar konkursa nolikumu, bet pretendenti, kas neiekļuva starp uzvarētājiem, – veicināšanas naudas balvas.

Kad bija noteikti konkursa uzvarētāji, speciālā žūrijas sēdē tika atvērti dalībnieku devīžu atšifrējumi. Izrādījās, ka konkursam savus metus bija iesūtījuši pretendenti no Latvijas, Polijas, Igaunijas un Krievijas. Katru metu piedāvājumu pārstāv vairāki uzņēmumi: arhitektūras, dizaina, multimediju vai IT kompānijas. Visaugstāko žūrijas vērtējumu ieguva Latvijas kompāniju – Didža Jaunzema arhitektūras biroja DJA, viedo tehnoloģiju uzņēmuma Solavi un Jura Podnieka producentu studijas – kopīgi paveiktais darbs.

Priecē, ka starptautiskajā konkursā sadarbībā ar ārzemju partneriem piedalījās arī Ventspils informācijas tehnoloģiju kompānija SIA Aspired, kas sadarbībā ar igauņu uzņēmumu OU Pult un ATEA par kopīgi paveikto darbu ieguva trešo vietu; savukārt SIA Aspired piedāvājums, kas bija sagatavots kopīgi ar poļu partneriem, ieguva veicināšanas prēmiju. Jānorāda, ka visiem pretendentiem, kā to paredzēja konkursa noteikumi, ir pieredze līdzvērtīgu ekspozīciju izveidē un izstāžu organizēšanā. Piemēram, kompānija Solavi ir piedalījusies mūsdienīgas multimediju ekspozīcijas dizaina izveidē Biznesa informācijas centrā Magnetic Latvia starptautiskajā lidostā Rīga. Šajā projektā kompānija Solavi plāno nodrošināt audiovizuālo tehnoloģiju piegādi. Citi konkursa dalībnieki ir guvuši pieredzi Rīgas motormuzeja jauno ekspozīciju izveidē.

Visiem konkursa dalībniekiem metu piedāvājumā vajadzēja iesniegt ekspozīcijas idejas māksliniecisko koncepciju, eksponātu izvietojuma plānu, telpu vizualizācijas, kā arī vismaz septiņu izvēlēto eksponātu vizualizācijas. Pretendenti varēja brīvi izpaust savu radošo fantāziju, pieredzi un iemaņas. Starp obligātajiem eksponātiem, kuru vizualizācijas vajadzēja iesniegt konkursā, bija Ūdens piedzīvojumu pasaule, Ozols caur gadsimtu vēsturi, Projekcijas tunelis u.c.

Nākamais posms būs sarunu procedūra par ZIC eksponātu ražošanu, uz kuru tiks aicināti visi četri godalgoto vietu ieguvēji. Eksponātu ražošanai plānots piesaistīt gan dažādu ārvalstu, gan valsts un pašvaldības finanšu līdzekļus, tādēļ plānotās sarunu procedūras nosacījumi un kārtība jāsaskaņo ar vairākām iesaistītajām pusēm, skaidro Kroņkalne. «Būtiskākais pretendenta izvēlē ir nepieciešamība gūt pārliecinātību par to, ka pretendents spēs nodrošināt savlaicīgu un kvalitatīvu eksponātu ražošanu un uzstādīšanu,» uzsver Digitālā centra direktore.

ZIC ekspozīcija sastāvēs no 88 eksponātiem, kas būs izvietoti septiņās galerijās – Veselīga dzīvesveida galerija, Bērnu galerija, Viedo tehnoloģiju galerija, Fizikas un matemātikas galerija, Ģeogrāfijas un pasaules galerija, Cilvēks, sevis uztvere un simulatoru zona. Visi eksponāti pildīs galvenokārt izglītojošu funkciju, uzsver Kroņkalne.

Digitālā centra direktore cer, ka Ventspils ZIC būs konkurētspējīgs starp citiem līdzīgiem centriem ne vien Latvijas, bet arī Ziemeļvalstu mērogā. Patlaban Latvijā tiek veidoti četri Zinātnes centri – Ventspilī, Liepājā, Cēsīs un Daugavpilī. Katrs no tiem specializēsies savā profilā. Ventspils ZIC specializēsies informācijas un komunikāciju tehnoloģijās, matemātikā, dabas un inženiertehniskajās zinātnēs.

ZIC ēka strauji aug ventspilnieku acu priekšā. Jau pēc dažām dienām – 31. jūlijā – notiks kapsulas ar vēstījumu nākamajām paaudzēm iemūrēšana, aiz kalniem nav arī Spāru svētki. Nākamā gada beigās ZIC tiks uzcelts un piepildīts ar eksponātiem, bet no 2022. gada vērs durvis saviem apmeklētājiem.

Ventspils Zinātnes un inovāciju centra metu konkursa "Ekspozīcijas idejas koncepcija un īstenošana" 1. vietas ieguvējs. Iesniedzēji: SIA “DJA”, SIA “SOLAVI”, SIA “Jura Podnieka studija”.

Ventspils Zinātnes un inovāciju centra metu konkursa "Ekspozīcijas idejas koncepcija un īstenošana" 2. vietas ieguvējs. Iesniedzējs: SIA “EVENT Group”, kopā ar SIA “PORT”, SIA “A PART”.

Ventspils Zinātnes un inovāciju centra metu konkursa "Ekspozīcijas idejas koncepcija un īstenošana" 2. vietas ieguvējs. Iesniedzējs: SIA “MOTOR OU”, kopā ar SIA “AD Production”, “KOKO Arhitektid OÜ”.

Ventspils Zinātnes un inovāciju centra metu konkursa "Ekspozīcijas idejas koncepcija un īstenošana" 3. vietas ieguvējs. Iesniedzējs: SIA “Aspired” ar Igauņu uzņēmumu “OU Pult” un “ATEA”.

Ventspilnieku acu priekšā, Rūpniecības ielā 2, strauji aug Zinātnes un inovāciju centra ēka.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: