Nereti mēdz teikt, ka acis ir dvēseles spogulis, kas atklāj cilvēka personības dziļumu un skaidrību. Tomēr dzīves laikā var rasties situācijas, kad acs veselība pasliktinās, aizēnojot skatu uz ierastajām lietām.

Bieži vien šādās reizēs ir nepieciešama speciālista jeb oftalmologa palīdzība, kurš pielietojot mūsdienīgas medicīnas metodes un tehnoloģijas, spēj atgriezt acs skaidrību un gaišumu. Vairāk par speciālista - oftalmologa profilu un piedāvātajiem pakalpojumiem Ziemeļkurzemē, stāsta intervijā Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Kurzemes acu centra oftalmologs Mārtiņš Ābelītis.

Iepazīstiniet ar sevi. Kā izvēlējāties oftalmoloģiju, kā savu nākotnes profesiju un kādā profilā esat speciālizējies?
- Es jau no bērnības zināju, ka strādāšu medicīnas nozarē. Iespējams, šāda vēlme manī radās, jo manos rados ir daudz ārstu. Esmu ārsts trešajā paaudzē. Savukārt oftalmoloģiju, kā savu specializāciju izvēlējos tieši studiju gados. Protams, liels nopelns ir manai mammai, kura arī ir oftalmologs. Savā ziņā es turpinu ģimenes tradīciju. Ja runājam par mana kā oftalmologa profilu, tad jāatzīmē, ka esmu operējošs acu ārsts un specializējos tieši kataraktas operācijās.

Kādās situācijās pacientam būtu jāvēršas pie oftalmologa?
- Pie oftalmologa būtu jāvēršas situācijās, kad pakāpeniski vai strauji pasliktinās redze, kā arī, ja acu zonā ir spiedošas vai asas sāpes, apsārtums un izdalījumi.

Kur pie Jums iespējams saņemt konsultācijas?
- Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Kurzemes acu centrā (Inženieru iela 60) un Kuldīgā – Ventspils ielā 12.

Minējāt, ka esat specializējies kataraktas ārstēšanā. Kas ir katarakta un kā norit tās ārstēšana?
- Katarakta ir dabiskās, caurspīdīgās lēcas pakāpeniska apduļķošanās dzīves laikā, kas var izraisīt pilnīgu aklumu, un vienīgā ārstēšanās metode ir ķirurģiska iejaukšanās.

Vai tā ir tā saucamā plēvīte acī?
- Īsti nē, lai gan bieži tautā katarakta tā tiek interpretēta. Drīzāk caurspīdīgo veselo acs lēcu var dēvēt kā logu, kuru laika gaitā nepieciešams nomainīt aizduļķojuma un mikroplaisiņu dēļ. Gaismai ir grūti apduļķotajai lēcai izlauzties cauri un redze aizmiglojas.

Acs taču ir ļoti trausla, kā iespējams to operēt?
- Acs pēc idejas jau nav tik ļoti trausla, bet gan dažas no tās struktūrām ir trauslas. Līdz ar to kataraktas operācija ir sarežģīta, tā tiek veikta zem mikroskopa, kur caur milimetru brūcītēm tiek piekļūts klāt acs iekšējām struktūrām. Lai varētu veikt kataraktas operācijas, ir jāiziet ilgu gadu apmācība Rīgas Stradiņu universitātes slimnīcā, kā arī atsevišķi strādājot uz operāciju simulatoriem un uz dzīvnieku acīm Latvijā un ārzemēs.

Vai kataraktas operācija ir droša?
- Jebkurā operācijā pastāv riska faktori, tomēr, ja vadāmies pēc statistikas datiem, tad kataraktas operācijas ir vienas no drošakajām, proti, aptuveni 98% operāciju ir redzi uzlabojošas.

Kā pacients var iepriekš sagatavoties gaidāmajai operācijai?
- Galvenais ir apzīnīgi lietot visas zāles, kuras ārsts ir izrakstījis. Neko uz savu galvu nevajadzētu atcelt vai papildus lietot. Ja dodaties uz pirmreizēju konsultāciju, tad jāņem līdzi visi ar slimību saistītie izraksti, kā arī lietoto zāļu pudelītes. Cilvēkiem pēc 60 gadu vecuma uz konsultāciju būtu jānāk vienu reizi gadā. Savukārt līdz 60 gadu vecumam – vienu reizi divos gados.

Cik ilgi jau strādājat Kurzemes acu centrā? Pastāstiet vairāk par centra darbību un piedāvātajiem pakalpojumiem.
- Kurzemes acu centrā strādāju kopš 2017. gada februāra. Šajā laikā ir iegādātas jaunas, dažādas diagnostikas aparatūras, un arī operāciju piedāvātais klāsts ir paplašinājies. Jāatzīmē, ka pirms 2 nedēļām esam uzstādījuši jaunāko aparatūru kataraktas operāciju veikšanai (fakoemulsifikācijas iekārta). Jaunā aparatūra samazina stresu uz acs audiem operācijas laikā. Rezultātā acs dzīšanas periods ir īsāks un redze pēc operācijas ātrāk uzlabojas.

Pēc kataraktas operācijas, cik ilgā laikā acs vidēji sadzīst?
- Noteikti tas ir individuāli. Daļa no pacientiem jūt uzlabojumu tajā pašā dienā. Tas ir atkarīgs no acs un organisma blakusslimībām. Vidēji acs sadzīst 10 dienu laikā.

Kā Jūs novērtētu savu pacientu vispārējo profilu? Bērni, jaunieši, pieaugšie vai vecāka gājuma cilvēki?
- Mans profils noteikti ir vecāka gada gājuma cilvēki, jo viņiem jau arī vajag kataraktas izoperēt. Tad viņi nāk pie manis un iestājas rindā uz kataraktas operāciju, bet ja rinda jau ir sagaidīta, tad mēs sarunājam operācijas datumu.

Vai dažādās vecuma grupās ir vērojamas vienādas redzes saslimšanu iezīmes?
- Par redzes pasliktināšanos sūdzības pārsvarā ir līdzīgas, bet cēloņi ir atšķirīgi. Piemēram, bērni vairāk saskaras ar infekciju slimībām, jaunieši un pieaugušajie – ar dažāda veida traumām. Savukārt vecāka gada gājuma cilvēkiem izplatītākās saslimšans ir jau minētā katarakta vai glaukoma, kā arī citas distrofiskas izmaiņas acs dziļākās struktūrās.

Kādus izmeklējumus un operācijas vēl pie Jums var veikt?
- Otras biežākās operācijas ir intra vitreālas injekcijas, kas būtu speciālu zāļu ievade tieši acī. Tās veic pie noteiktām acs patoloģijām. Mums ir nepieciešamie aparāti un kompjūteri acs ārējo un priekšējo audu fotodokumentācijai, iekšējo struktūru - tīklenes patoloģiju noteikšanai, redzes nervu, tai skaitā glaukomas slimības diagnosticēšanai un tās novērošanai dinamikā.

Kādas Jums ir nākotnes vīzijas oftalmoloģijā?
- Paplašināt piedāvāto diagnostiku un ķirurģisko ārstēšanās profilu. Kurzemes acu centrs turpina strādāt pie tā, lai arī nākotnē piedāvāto pakalpojumu klāsts būtu vēl pieejamāks.

Nobeigumā vēlamies jautāt, kas Jums šajā darbā sniedz vislielāko gandarījumu?
- Protams, ka tas brīdis, kad cilvēks atnāk pēc operācijas pie manis un saka: “Mana redze ir daudz labāka!”

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: