Neskatoties uz to, ka jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 raksturīgākās pazīmes ir elpceļu iekaisuma izpausmes (paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, iekaisusi rīkle un apgrūtināta elpošana), šie simptomi parasti ir viegli un sākas pakāpeniski. Daži cilvēki inficējas, bet viņiem nerodas slimības pazīmes. 

Minētajai slimībai šobrīd vēl nav pret konkrēto vīrusu vērstas ārstēšanas, tāpēc klīniskā pieeja ir simptomātiska un uz slimības mehānismiem balstīta, pamatojoties uz pacienta klīnisko stāvokli. 

  • Stacionārā medicīniskā palīdzība – vidēji smagos un smagos saslimšanu gadījumos. Hospitalizācija ir nepieciešama, ja pacientam ir hroniskas slimības: plaušu un/vai sirds slimības, nieru mazspēja, imūnnomākts stāvoklis (piemēram, ķīmijterapija, staru terapija, cukura diabēts, HIV/AIDS, tuberkuloze un citi stāvokļi), kas var radīt infekcijas komplikāciju risku.

  • Ģimenes ārsta uzraudzībā mājas apstākļos mājas aprūpe pacientam ar Covid-19 infekciju var tikt veikta vieglas slimības gadījumā (neliels drudzis, klepus, nogurums, iesnas u.tml.) un bez tādām pazīmēm kā elpas trūkums, apgrūtināta vai paātrināta elpošana, apjukums u.c. Komunikāciju ar savu ģimenes ārstu ir būtiski uzturēt, jo atbilstoši personas simptomiem un slimības vēsturei tiks noteikta piemērota terapija. 

Organismam saskaroties ar jaunu vīrusu, tas izstrādā antivielas cīņā pret saslimšanu, tādēļ šajā laikā ir būtiska imunitātes stiprināšana.

Ātra ķermeņa imunitātes pacelšana nav efektīva, jo varam vilties un saslimšana, vienalga, var notikt. Katrs pats savu ķermeni zina vislabāk, tāpēc iesakām šajā laikā lietot jums ierastos organisma aizsarglīdzekļus imunitātes nostiprināšanai. Aptiekās to klāsts ir apjomīgs. Neiesakām sākt eksperimentus ar jaunām vielām vai apšaubāmas kvalitātes preparātiem, ko aktīvi piedāvā elektroniskajos tīklos.

Hronisku saslimšanu gadījumos (sirds slimību, plaušu, nieru mazspēju gadījumos u.c.) atgādinām par nozīmēto medikamentu nepārtrauktu lietošanu un terapijas ievērošanu. Pārtraucot lietot medikamentus, ne tikai saasinās hroniskā saslimšana, bet tas arī veicina mūsu organisma uzņēmību pret citām saslimšanām.

Ir novēroti gadījumi, ka inficētajai personai simptomi neparādās. Kā noteikt, vai esi inficēts? Šobrīd vari pārliecināties, vai notikusi inficēšanās ar jauno vīrusu – veic analīzes, kuras var nozīmēt:

  • NMPD dienests;

  • ārstniecības iestādes speciālisti;

  • ģimenes ārsts.

Diemžēl negatīvs testa rezultāts neizslēdz infekciju. Būtiski ievērot piesardzību arī tad, ja esat saaukstējies un neesat ceļojis vai saskāries ar inficētu personu, jo organisms ir novājināts un uzņēmīgāks pret citiem vīrusiem, t.sk. Covid-19

Tāpat atgādinām, ka pacienti (neatkarīgi no viņu dzīvesvietas), kuriem laboratoriski ir apstiprināts pozitīvs rezultāts, tiek rūpīgi izmeklēti, proti, Slimību profilakses un kontroles centrs organizē pretepidēmijas pasākumus un noskaidro visas iespējamās kontaktpersonas, kas ir pakļautas inficēšanās riskam. Slimību profilakses un kontroles centrs nodod informāciju iestādēm, kuras uzrauga un ārstē personu vai veic kontroli par nosacījumu ievērošanu. 

Būsim piesardzīgi un atbildīgi pret sevi un apkārtējiem iedzīvotājiem, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus! No katra mums atkarīga visas Latvijas šodiena un nākotne!

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Nah Nahs XI 09.04.2020, 14:15:25

    Va vells!I nezināju,ka jau gadu iepriekš ar to izslimoju!
    Simptomi bija tādi paši...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: