Ņemot vērā lielo pieprasījumu veikt analīzes Latvijā, saskaroties ar Covid-19 vīrusa raksturīgajiem simptomiem, aicinām iepazīties ar SPKC sagatavoto informāciju un vajadzību gadījumā rīkoties attiecīgi norādījumiem.

Kam VEIC Covid-19 analīzes bez maksas?

  • Iedzīvotājiem, kuriem pēc atgriešanās no ārvalstīm 14 dienu laikā parādās akūtas elpceļu infekcijas simptomi (paaugstināta temperatūra, elpas trūkums bez cita izskaidrojuma iemesla).

  • Slimību profilakses un kontroles centra noteiktajām Covid-19 slimnieka kontaktpersonām, kuras ir mājas karantīnā un kurām pēc kontakta ar slimnieku 14 dienu laikā parādās akūtas elpceļu infekcijas simptomi (drudzis, klepus un elpas trūkums bez cita izskaidrojuma iemesla).

  • Noteiktām pacientu grupām, kurās infekcijas izplatības un sarežģījuma riski ir ļoti augsti (analīzes piesaka iestāde):

  • sociālās aprūpes iestāžu klientiem (gados veciem cilvēkiem ar hroniskām slimībām);

  •  patversmju klientiem ar akūtu elpceļu infekciju.

  • Noteiktām pacientu grupām, kuras ārstējas slimnīcā (analīzes veic slimnīca):

  • visiem slimnīcas uzņemšanas nodaļā hospitalizētiem pacientiem ar pneimoniju;

  • hospitalizētiem pacientiem ar smagu akūtu respiratoru infekciju bez cita iemesla, kas pilnībā izskaidro klīniskās izpausmes (t.sk. pacientiem, kuriem ir nepieciešama intensīvā terapija un pacientiem ar neskaidras etioloģijas abpusēju pneimoniju);

  • hospitalizētiem pacientiem ar akūtu respiratoru infekciju, ar kuru inficēšanās notikusi stacionārā.

  • Noteiktu profesiju darbiniekiem, kuriem parādās akūtas elpceļu saslimšanas simptomi (pieteikties analīzēm var caur savu darba devēju, kurš informāciju iesniegs NMPD):

  • pacientu aprūpē iesaistītiem ārstniecības iestāžu darbiniekiem;

  • farmaceitiem un farmaceitu asistentiem;

  • operatīvo dienestu darbiniekiem – policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, muitas darbiniekiem u.c.;

  •  sociālās aprūpes iestāžu un patversmju personālam.

Kam NEVEIC valsts apmaksātas Covid-19 analīzes?

  • Iedzīvotājiem bez saslimšanas simptomiem un tiem, kuri pēdējo 14 dienu laikā nav bijuši ārzemēs vai nav bijuši ciešā kontaktā ar SPKC apstiprinātu Covid-19 slimnieku.

  • Iedzīvotājiem, kuriem pēc atgriešanās no ārvalstīm 14 dienu laikā parādījušās vieglas akūtas elpceļu saslimšanas pazīmes (paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus) un kuriem nav iespēju nokļūt uz analīžu nodošanas punktu ar savu transportu. Šādā gadījumā pacients ārstējas mājās ģimenes ārsta uzraudzībā un ievēro mājas karantīnu.

  • Covid-19 slimnieku tuviniekiem, kuri dzīvo kopā ar slimnieku un kuriem parādās vieglas akūtas elpceļu infekcijas slimību pazīmes. Viņi ārstēsies mājās ģimenes ārsta uzraudzībā, ievērojot karantīnu tāpat kā mājās esošais Covid-19 slimnieks.

Kam zvanīt, lai pieteiktos Covid-19 analīžu veikšanai?

Ja saslimšanas simptomi ir viegli – paaugstināta temperatūra, klepus:  

  • zvani uz NMPD analīžu reģistrācijas tālruni 8303 katru dienu no plkst. 9.00 līdz 18.00.

Ja «Covid-19» saslimšanai raksturīgie simptomi ir smagi – ļoti augsta temperatūra, elpas trūkums:

  • zvani uz ārkārtas tālruni 113! Šajā situācijā visā Latvijā uz izsaukumiem dodas NMPD brigāde, kas nepieciešamības gadījumā pacientu nogādās ārstniecības iestādē.

Kur Ziemeļkurzemē veic Covid-19 analīzes?

  • ZKRS Ventspilī, bet tikai gadījumos, kad pacients tiek nogādāts ar NMPD brigādi. 

  • Centrālās laboratorijas analīžu nodošanas punktā* (Inženieru ielā 60, Ventspilī, vai Kārļa Mīlenbaha ielā 32A, Talsos). Valsts apmaksātām analīzēm iespējams pieteikties zvanot uz 8303 vai maksas analīzēm (Covid-19 analīzes cena ir 80 EUR), iepriekš piesakoties pa tālruni 20033722. Ja nav iespējams ierasties ar savu automašīnu, var pieteikt mājas vizīti, zvanot pa iepriekš norādītajiem tālruņiem. Mediķi aizbrauks pie pacienta uz mājām, ievērojot visus drošības pasākumus.

  • E. Gulbja laboratorijas analīžu nodošanas punktā* (Sofijas ielā 2, Ventspilī). Analīzes iespējams nodot pēc iepriekšēja pieraksta, zvanot pa tālruni 67801112. Var pieteikties gan valsts apmaksātām analīzēm, gan analīzes iespējams nodot par maksu, pa jau minēto tālruni 67801112.

*Minētājos laboratorijas nodošanas punktos ierašanās tikai ar savu automašīnu. Ar kājām, sabiedrisko transportu vai taksometru ierasties aizliegts, lai ierobežotu Covid-19 izplatību!

Cik ilgi norit analīžu noņemšanas process?

Katram cilvēkam tiek atvēlētas vidēji desmit minūtes analīžu noņemšanai (tās noņem no kakla un deguna), un pēc tam tiek atvēlētas 5 min. dezinfekcijai.

Kur tiek testētas analīzes?

Visas analīzes tiek pārbaudītas centralizēti Latvijas Infektoloģijas centrā Rīgā.

Kā var saņemt rezultātus?

Par analīžu rezultātiem pacientu telefoniski informē SPKC speciālists. Ja rezultāts ir negatīvs pacients 2 dienu laikā no analīžu nodošanas brīža informāciju saņem portālā E-veselība. Lai aplūkotu saņemto paziņojumu www.eveseliba.gov.lv, jāizvēlas Pieslēgties un Iedzīvotājs. Pēc tam jāautorizējas izmantojot internetbankas piekļuves datus, elektronisko parakstu vai personas apliecību (eID). Analīžu rezultātu paziņojums būs apskatāms izvēlnē Pastkastīte. Ja nav iespējas pieslēgties E-veselības portālam, tad par analīžu rezultātu darba dienās darba laikā var zvanīt Nacionālajam veselības dienestam uz tālruni 80001234.

Valstī saistībā ar «Covid-19» vīrusa izplatību turpinās ārkārtas situācija, un ierobežojumi, kas attiecas uz iedzīvotājiem, tiek arvien papildināti. Aicinām ikvienu būt atbildīgam, sekot aktuālajai informācijai un rekomendācijām spkc.gov.lv, kā arī maksimāli ievērot visus šajā vietnē norādītos higiēnas un piesardzības pasākumus.

Būsim atbildīgi, saglabāsim mieru un būsim piesardzīgi!

Tekstā izmantotie saīsinājumi:

  • NMPD – Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests

  • SPKC – Slimību profilakses un kontroles centrs

  1. ZKRS – Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca

Plašāka informācija pieejama: https://arkartassituacija.gov.lv/

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • 0
    JohnNeiland 07.04.2020, 10:50:21

    Man jau nedēļu ir covid simptomi - temperatūra 37.2 un durošas sāpes krūtīs, kas, visticamāk, ir plaušas. Zvanīju 2 reizes uz 8303, abas reizes pasūta mani pie ģimenes ārsta, lai tas dod nosūtijumu jo viņi dot bezmaksas analīzes nevar, jo neatbilstu visiem nosacījumiem. Ģimenes ārsts man saka, ka viņš te nepričom, neesot tādas pilnvaras sūtīt uz covid analīzēm. Naudas maksas analīzēm man nav. Ko man darīt? Pēc pāris dienām jāsāk jaunā darbā strādāt. Aplipināt citus, gadijumā ja ir covid, kaut kā negribas.

  • -1
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 07.04.2020, 14:00:57

    Pārpublicējam informāciju no Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapas: iedzīvotāji, kuriem ir vieglas akūtas elpceļu infekcijas slimību pazīmes, bet nav veikts Covid-19 tests, arī ievēro mājas karantīnu, ārstējoties ģimenes ārsta uzraudzībā. Pārtraukt karantīnu un doties ikdienas gaitās var tikai pēc kontroles izmeklējumu veikšanas un ar ārsta atļauju. Cilvēku uzskata par veselu pēc klīnisko simptomu izzušanas un ja divi atkārtoti testēšanas rezultāti uz Covid-19 ir negatīvi (izmeklējumam piesaka ģimenes ārsts zvanot “Centrālai laboratorijai” pa tālruni 20030006).
    Avots: https://spkc.gov.lv/lv/tavai-veselibai/aktualitate-par-jauno-koronavi/valsts-apmaksatas-covid-19-ana1/

  • -1
    visvaldisbalamute 07.04.2020, 14:35:20

    Un kam Tev tās analīzes, ko tas mainīs? Nav ko iespringt.... Saslimušo skaits ir milzīgs. Visa šitā statistika ir priekš kaķiem.

  • 0
    swegmeisters 07.04.2020, 13:26:53

    temperatūra ir ? tātad jāsēž mājās

  • 0
    JohnNeiland 07.04.2020, 14:54:44

    Ja ir covid tad sēžu mājas, ja covid nav, eju strādāt. Esmu bez darba un parastu slimības lapu dabūt nevaru.

  • 0
    visvaldisbalamute 07.04.2020, 15:54:45

    Tāvā gadījumā ar viegliem simptomiem, kuri nevar atļauties sēdēt mājās, šķiet puse LV, vienkārši tos simptomus slēpj. Ēst ta vajag... Tādu nu to sistēmu te dzemdējuši.
    20 k testēti, nu jau itkā tas atbraukušo limits varētu būt izsmelts. Ko tad viņi tur testē tagad, ja tests nav pieejams? Visi par maksu? Biznes paliek biznes.
    Vairāk gan interesētu antivielu tests. Tikai laikam tik drīz nespīd. (nemaksas)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: