Publiskajā telpā arvien biežāk izskan jautājumi par ārstniecības iestāžu gatavību uzņemt un ārstēt pacientus, ņemot vērā koronavīrusa Covid-19 pieaugošo izplatību, tai skaitā medicīnas iestādēs.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis uzsver, ka būtiska ir pārdomāta slimnīcas darba nodrošināšana, lai ierobežotu potenciālās infekcijas riskus un vienlaikus netiktu traucēts darbs pārējo pacientu ārstēšanai.

Neraugoties uz to, ka joprojām Ventspils slimnīcā nav reģistrēts neviens inficēšanās gadījums ar Covid-19, Lācis uzsver, ka personāla sagatavošana ir obligāta, lai ietaupītu laiku un resursus, iestājoties situācijai, kad būtu jāuzsāk Covid-19 pacientu ārstēšana. Nesenie notikumi Rēzeknes slimnīcā ļoti uzskatāmi parāda, cik ātri un būtiski var tikt apgrūtināts ārstniecības iestādes darbs, ja inficējas mediķi.

Ņemot vērā iepriekš minēto, papildus līdzšinējiem drošības pasākumiem vīrusa izplatīšanās ierobežošanai Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca lēmusi par papildu drošības pasākumiem attiecībā uz slimnīcas darbinieku un pacientu atrašanos un pārvietošanos slimnīcā, tai skaitā:

  1. Darbiniekiem, veicot pienākumus, jārīkojas tā, it kā viņa priekšā būtu potenciāls Covid-19 pacients, un jāizmanto maksimāla aizsardzība.

  2. Aizliegti pacientu apmeklējumi.

  3. Slēgtas slimnīcas ieeju durvis, izņemot galveno ieeju no Vasarnīcu ielas puses, tādējādi nodrošinot darbinieku un pacientu plūsmas kontroli.

  4. Pacientu pārvietošanās papildu kontrolei piesaistīti apsardzes darbinieki.

  5. Slimnīcas darbiniekiem, ierodoties darbā pirms pienākumu veikšanas, jāparaksta apliecinājums par savu veselības stāvokli, turklāt nodaļu vadītāji un virsmāsas katru rītu personīgi aprunājas un pārbauda visus darbiniekus, un jebkuru personu ar mazākajiem saslimšanas simptomiem sūta uz mājām.

  6. Iesaistīto nodaļu, tai skaitā Uzņemšanas nodaļas darbiniekiem obligāti un nepārtraukti jālieto individuālās aizsardzības līdzekļi.

Pasākumu plānā nostiprināta arī kārtība, kādā uzņemšanas nodaļas darbiniekiem jārīkojas aizdomu gadījumā par personas saslimšanu ar Covid-19, iekļaujot pacienta izolāciju, individuālo aizsarglīdzekļu lietošanu, analīžu veikšanu u.c. Tāpat kā līdz šim, pacienti, kuriem ir saslimšanas pazīmes un kurus slimnīcā nogādā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, uzreiz tiek stacionēti Infekciju slimību nodaļā, kur viņus apskata ārsts, ietērpts individuālajos aizsardzības līdzekļos, noņem analīzes, un pēc analīžu saņemšanas tiek izlemts par tālāko ārstēšanu.

Jāatzīmē, ka jau līdz šim veikti būtiski uzlabojumi piesardzības un higiēnas pasākumu pilnveidei:

Telpu un virsmu dezinfekcija:

  • Iegādāti papildu dezinfekcijas līdzekļi.

  • Ik dienas telpas, galdi, stiklotās virsmas tiek uzkoptas ar mitro tīrīšanu.

  • Apzināti uzņēmumi, kas operatīvi var piegādāt papildu dezinfekcijas līdzekļus telpu uzkopšanai.

Aprīkojums un vienreizlietojamie materiāli:

  • Iegādāti Covid-19 pacientu aprūpei nepieciešamie komplekti darbiniekiem (komplektā ietilpst kombinezons, respirators, brilles un citi individuālās aizsardzības līdzekļi).

  • Nodaļās izvietoti dezinfekcijas līdzekļi rokām.

  • Sadarbībā ar pilsētas domi uzsākta vairākkārt lietojamo masku izgatavošana un izsniegšana personālam. Masku dezinfekcija tiek veikta slimnīcas veļas mājā, tādējādi netiek pārtraukta darbinieku aizsardzības nodrošināšana.

  • Izstrādāts plāns un atbrīvota Infekciju slimību nodaļa Covid-19 pacientu aprūpei, pacientus ar infekciju slimībām stacionējot citās slimnīcas nodaļās.

Darbinieku drošība:

  • Masku lietošana ciešā kontaktā ar pacientiem – elpceļu saslimšanas gadījumos.

  • Nodrošinātas maskas valkāšanai visas darba dienas garumā darbiniekiem, kuriem ir tieša saskare ar pacientiem (reģistratūras darbinieki, uzņemšanas, infekciju, intensīvās aprūpes un citu nodaļu darbinieki).

  • Darbiniekiem ir iespēja nekavējoties nodot analīzes Covid-19 pārbaudei, ja radušās kaut mazākās aizdomas par inficēšanos, un pašizolēties līdz atbilžu saņemšanai.

  • Ierobežota pakalpojumu pieejamība.

  • Ikvienam pacientiem, kas vēršas slimnīcā, tai skaitā akūtiem – jāparaksta apliecinājums, ka viņiem nav Covid-19 vīrusa saslimšanas pazīmju un viņi nav bijuši kontaktā ar personām, kurām konstatēta inficēšanās ar Covid-19 vai kuras atrodas pašizolācijā.

  • Ierobežota pacientu apmeklēšana, t.sk. trešo personu klātbūtne dzemdību laikā.

  • Veiktas regulāras darbinieku apmācības.

Šobrīd ikvienai ārstniecības iestādei nākas saskarties ar dažādiem šķēršļiem, kuri tiek risināti, operatīvi meklējot alternatīvas, tai skaitā Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas vadība regulāri attālināti piedalās Veselības ministrijas organizētajās sanāksmēs un diskutē par aktualitātēm un resursu pieejamību.

Aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai un turpināt ievērot piesardzības pasākumus, kas saistīti ar Covid-19 izplatīšanās ierobežošanu, kā arī atbildīgi izturēties pret pašizolācijas pasākumiem, jo tieši no visas sabiedrības atbildīgas uzvedības ir atkarīgs vīrusa izplatīšanās apmērs!

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: