Autobusu vadītāji pārstāv to profesiju grupu, kas šobrīd īpaši pakļautas inficēšanās riskam. Iedzīvotāji, kuri turpina pārvietoties ar sabiedrisko transportu, aicināti būt atbildīgi un ievērot drošības noteikumus.

Ar mērķi ierobežot koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību, visā valstī ieviesti īpaši pasākumi sociālās distancēšanās nodrošināšanai. Ventspils reiss savos autobusos ierobežojis sēdvietu izmantošanu pirmajās rindās. Tas ir, lielas ietilpības starppilsētu autobusos (34 un vairāk sēdvietas) biļetes tiek tirgotas, sākot ar septīto vietu, bet mazas ietilpības autobusos (19 sēdvietas) – ar ceturto sēdvietu. Arī pilsētas sabiedriskajā transportā norobežotas pirmās trīs sēdvietas jeb pirmā rinda.

Ventspils reiss bija viens no pirmajiem pasažieru pārvadātājiem Latvijā, kas jau pirms ārkārtas ierobežojumu stāšanās spēkā veica preventīvus pasākumus, lai mazinātu saslimšanas izplatību un pasargātu no tās autobusa vadītājus. Piemēram, jau laikus tika izvietoti dezinfekcijas līdzekļi, kontrolēta darbinieku ķermeņa temperatūra. Šobrīd visiem autobusu vadītājiem ir pieejami roku dezinfekcijas līdzekļi, cimdi un arī respiratori, kurus tie izmanto nevis simptomu dēļ, bet gan tāpēc, ka tā jūtas drošāk. Uzņēmuma rīcībā ir tik daudz individuālās aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu, lai pietiktu tuvākajām 30 dienām.

Savās izjūtās dalījās divi Ventspils reisa autobusu vadītāji Jānis Smolenskis (pilsētas maršruti) un Inga Uibo (starppilsētu maršruti). Abi novērojuši, ka pēdējās nedēļas laikā, kopš visā valstī izsludināta ārkārtas situācija, būtiski samazinājies pasažieru skaits, taču kopējais noskaņojums esot visai mierīgs: daļa pasažieru situāciju uztver nopietni un ir ļoti piesardzīgi, citi savukārt pret to attiecas vieglprātīgāk. Jānis uzskata, ka sabiedrībā kopumā iekšēji valda cīņa par to, vai ļauties panikai vai arī meklēt labākos veidus, kā šajā situācijā rīkoties. Viņaprāt, trūkst vienotas informācijas par pašaizsardzības iespējām. Piemēram, izmantot sejas aizsargmasku vai ne. Vienlaikus viņš apzinās, ka šāda situācija mūsdienu sabiedrībai kopīgi jārisina pirmo reizi un nevienam nav gatavs jau iepriekš izstrādāts scenārijs. «Esam satraukti. Cits citu pastutējam. Panikā nekrītam, bet, ja kādam ir grūtāk, tad cenšamies atbalstīt,» teica Jānis. Arī Inga apzinās situācijas nopietnību un dara visu, lai pasargātu savu un arī pasažieru veselību. Piemēram, starp reisiem brīvajos brīžos viņa dezinficē virsmas, kurām pašai un pasažieriem visbiežāk sanāk pieskarties. Inga neslēpa, ka šajā laikā katru pasažieri cenšas uzlūkot ar domu, ka viņš, iespējams, ir inficēts, jo tikai tā ir iespēja saglabāt modrību un pasargāt sevi. Galvaspilsētā Inga novērojusi, ka stāvlaukumos pie lielveikaliem, kas atrodas pa ceļam, ir ievērojami mazāk automašīnu, un arī Rīgas autoostā valdot «patīkams tukšums». Gan Jānis, gan arī Inga ir pārliecināti, ka jābūt pozitīviem un jātic tam, ka pavisam drīz dzīve atgriezīsies ierastajās sliedēs.

Situācija pasažieru pārvadājumu jomā mainās ļoti strauji, tāpēc aicinām pasažierus katru dienu sekot līdzi aktualitātēm uzņēmuma mājaslapā www.ventspilsreiss.lv, kur izveidota speciāla sadaļa Aktuālais saraksts, bet par starppilsētu reisiem – www.1188.lv, kur informācija tiek atjaunota ik pēc divām stundām.

Foto: Visos Ventspils reisa autobusos ir norobežotas sēdvietas, kas atrodas vistuvāk autobusa vadītājam.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -1
    covid-19 Ventspils.lv 24.03.2020, 08:38:35

    Krievu okupācijas laikā bija milzīgs daudzums gāzmasku,gandrīz vai katram iedzīvotājam pa maskai.
    Tās tagad lieti noderētu.Ar noteikumu,ka pa tiem gadiem glabātas tā,lai nekļūst nederīgas.
    Domājams,ka nopietnās gāzmaskas no vīrusa aizsargātu,nezin,kāds ir speciālistu viedoklis?

  • -4
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 24.03.2020, 09:14:27

    Atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām informējam, ka veseliem iedzīvotājiem nav nepieciešams izmantot sejas maskas, tās nepasargā no iespējamā inficēšanās riska. Masku lietošana var palīdzēt mazināt vīrusa izplatīšanu tiem cilvēkiem, kuri jau ir slimi – klepo, šķauda utml. –, un kuriem jāpārvietojas sabiedriskās vietās. Ja nav pieejama sejas maska, seju var aizsegt ar šalli vai lakatu.

  • 0
    Die Fahne hoch! 24.03.2020, 09:24:51

    >>SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca"
    Nu,negribētos ticēt,ka respirators ar speciāliem filtriem,kas aiztur pat amonjaka tvaikus,nepasargātu no vīrusa!
    Komplektā ar tikpat nopietnām brillēm,kas pilnībā aizsargā acis,tādu vajadzētu katram,kas var atļauties iegādāties.
    Un vai tad aizliegts tādus valkāt publiskās vietās???

  • 0
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 24.03.2020, 10:55:09

    COVID-19 infekcija izplatās tieši kontaktējoties ar inficētu personu, ar sīkiem pilieniem, kas rodas inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot, kā arī netieša kontakta ceļā, pieskaroties virsmām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem. Ja persona nesaskaras ar minētajiem faktoriem, masku nēsāšana nav nepieciešama. Nevienu mirkli neminam, ka masku nēsāšana ir aizliegta, tāpēc publiskās vietās droši varat nēsāt masku savai aizsardzībai. Būtiskākais ir ievērot masku ražotāju un Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijas. Gan maskām, gan respiratoriem ir dažāds izmantošanas laiks un nosacījumi, aicinām tos ievērot.

  • 0
    sūds 24.03.2020, 21:01:46

    "Nevienu mirkli neminam, ka masku nēsāšana ir aizliegta, tāpēc publiskās vietās droši varat nēsāt masku savai aizsardzībai. "

    Atvainojiet, varbūt maldos, bet vai pirms dažiem gadiem netika izstums likums, kas aizliedz sejas aizklāšanu publiskās vietās?

  • -3
    Peļu junkuriene 24.03.2020, 08:55:53

    Sabiedriskais transports ir jāslēdz kā tas ir daudzās valstīs.

  • -3
    juris700 24.03.2020, 09:07:37

    Pelīte..tev ir savs auto?tad ko darīt tiem kā šāda ērtība nav?

  • -1
    Vērotājs no malas. 24.03.2020, 16:23:18

    Ventspils nav tik liela pilsēta,lai nevarētu ar kājām izstaigāt.Vai ar divriteni izbraukt.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: