Epidemiologiem negūstot informāciju par piecu jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 slimnieku inficēšanās gaitu, speciālisti atzinuši, ka Latvijā ir sākusies Covid-19 transmisija sabiedrībā.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs trešdien preses konferencē uzsvēra, ka šī diena ir nozīmīga ar to, ka pirmo reizi konstatēti pacienti, kuriem nav skaidra epidemioloģiskā saite ar kādu konkrētu saslimšanas gadījumu vai ceļojumiem uz ārzemēm.

Saslimšanas gaita līdz šim nav izsekojama pieciem cilvēkiem, skaidroja SPKC pārstāvis. Šie cilvēki dzīvo Rīgā, tomēr tos nevieno, piemēram, kāda profesionāla darbība. Minēto pacientu vidū ir gan studenti, gan pensionāri, un lielākoties šie cilvēki analīzes veikuši par saviem līdzekļiem.

Perevoščikovs arī pastāstīja, ka daži ar Covid-19 inficēti cilvēki nav norādījuši uz to, ka bijuši ārzemēs vai viņiem bijis kontakts ar kādu jau ar Covid-19 inficējušos vai ārzemēs bijušu cilvēku.

"Ir pierādījumi, ka koronavīrusa transmisija notiek Latvijā. Šī informācija jāuzņem nopietni. Inficēties var arī sabiedrībā," akcentēja SPKC speciālists.

Viņš uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi padomāt pašiem par to, ka vajadzētu mainīt savus ieradumus, sadzīvot ar epidēmiju, lai maksimāli pasargātu sevi un apkārt esošos cilvēkus - it sevišķi cilvēkus ar hroniskām saslimšanām un seniorus.

Turpmākā situācijas attīstība atkarīga ne tikai no pieņemtajiem lēmumiem, bet arī katra cilvēka rīcības ikdienā - galvenais ir sociāli distancēties, pauda Perevoščikovs, uzsverot, ka ar Covid-19 cilvēki var inficēties kā mikroautobusos un veikalos, tā arī citās publiskās vietās.

"Mums nevajadzētu iet tur, kur ir cilvēki, jāievēro vismaz divu metru distance. Mums vajadzētu domāt arī par infekcijas izplatīšanos kontakta ceļā ar rokām. Mazgāt rokas ir izšķiroši, nekādā gadījumā nedrīkst skarties sejai ar netīrām rokām," ieteica speciālists. Tāpat Perevoščikovs pastāstīja, ka slimnīcās patlaban atrodas 12 ar Covid-19 saslimuši cilvēki. Neviens no viņiem nav smagā stāvoklī.

Perevoščikovs skaidroja, ka ar katru pacientu, kuram ir Covid-19 slimība, epidemiologs ļoti rūpīgi runā, pat vairākkārt, ja tas nepieciešams, lai noskaidrotu visu nepieciešamo informāciju par slimības inkubācijas periodu. Pieci pacienti, kuru inficēšanās ceļš nav skaidrs, pastāstīja speciālistiem, ko viņi darīja pēdējo 14 dienu laikā, kur brauca, kur bija, mēģinot tomēr identificēt iespējamos riska faktorus. Taču tas nedeva rezultātu.

Otrais darbības virziens bija identificēt visas personas, ko saslimušais būtu varējis inficēt, skaidroja Pereviščikovs. Tāpēc epidemiologi apzinājuši informāciju par katras personas ģimenes locekļiem, darba kolēģiem un citiem cilvēkiem, lai noteiktu kontaktpersonas. Visas apzinātās kontaktpersonas ir noteiktas un informētas. Tiks turpināts mēģināums izsekot infekcijas avotus, neizslēdzot iespēju kaut ko vēl atklāt, teica speciālists.

Perevoščikovs pastāstīja, ka Igaunijā un Lietuvā par šādu situāciju, proti, vīrusa lokālo transmisiju - paziņoja pirms nedēļas, iezīmējot epidēmijas otro posmu. Savukārt trešais posms nozīmētu vietējās inficēšanās gadījumu prevalēšanu inficēto cilvēku vidū. Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis uzsver, ka Latvija jau ir ieviesusi pasākumus, kurus jāievieš, ja parādās gadījumi ar neskaidru izcelsmi. "Pacientu skaits pieaug vienmērīgi, kas liecina, ka pagaidām pasākumi iedarbojas. Stratēģijai nav jāmainās. Testēšana un izmeklēšana kombinācijā ar pamatīgu distancēšanos," sociālajā tīklā "Twitter" skaidro speciālists.

Jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 pēdējā diennaktī apstiprināta vēl 24 cilvēkiem, līdz ar to kopumā ar to valstī saslimis 221 cilvēks, liecina SPKC apkopotā informācija. Iepriekšējā diennaktī veikts 1151 izmeklējums personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, bet līdz šim kopumā Latvijā veikti 7957 Covid-19 testi.

Pēdējās diennakts laikā slimības līdz šim skarto novadu sarakstam jauni nav pievienojušies. Līdz šim Covid-19 konstatēts Talsu, Tukuma, Iecavas, Ķeguma, Alojas, Mārupes, Rūjienas, Rēzeknes, Limbažu, Stopiņu, Krimuldas, Sējas, Siguldas, Ogres, Carnikavas, Garkalnes, Cēsu, Smiltenes, Aizkraukles, Vecumnieku, Bauskas, Kocēnu, Ozolnieku, Olaines, Ķekavas, Babītes, Salaspils, Grobiņas, Kuldīgas un Ventspils novados, kā arī Liepājā, Rīgā, Jūrmalā, Jelgavā, Rēzeknē, Jēkabpilī, Daugavpilī.

Kopš jaunā koronavīrusa reģistrēšanas Latvijā kopumā valstī pārbaudes veiktas 9796 iedzīvotājiem, savukārt 2,1% gadījumu analīzes sniegušas pozitīvu rezultātu.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -3
    .Ventspilniece.lv 25.03.2020, 19:10:59

    Kas arī bija sagaidāms.Maisam gals vaļā.Gaidīsim ziņas par pirmajiem upuriem...

  • -3
    Eeeeeeeeee 25.03.2020, 19:35:25

    Aiziet! Visa jautrība tik tagad sāksies! Laiks pārdomāt dzīvi, izdarīt neizdarīto, pateikt nepateikto un uzrakstīt pāris atvadu vēstules, testamentus un tā tālāk! Ha! :D

  • -3
    Vērotājs no malas. 25.03.2020, 19:54:09

    Tieši tā!Noskaidrot attiecības,salīgt mieru ar tiem,ar ko ilgi naidojies,galu galā arī dažam labam varbūt sariebt...

  • -12
    ventasbalss.lv 25.03.2020, 20:57:43

    Varat gaidīt, ko vēlaties un sajūsmināties, par ko vēlāties, tikai nebrīnīties, ja turpmāk šādas ziņas būs bez komentēšanas iespējām. Paldies par sapratni!

  • -2
    Neue.Ordnung 26.03.2020, 07:54:49

    Savādi gan,vai tiešām naivi cerat,ka šī slimība pie mums būs bez nāves gadījumiem?Un ,ka izvēršanās plašumā vēl pa īstam nav sākusies?

  • -2
    Nah Nahs XI 26.03.2020, 08:14:00

    https://kokteilis.la.lv/prognozu-astrologs-kristaps-bankis-prognoze-krizi-vismaz-5-gadu-garuma-un-iespejams-jaunus-lielakus-parbaudijumus-kas-var-izradities-ari-vel-viena-pandemija

  • -3
    Latvija pāri visām! 26.03.2020, 11:49:12

    Vietējā nacika tipisks portrets - agresīvs nacionālisms, kas labi iet kopā ar tumsonīgu māņticību.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: