Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētā nacionālā konkursa Veselības un labjūtes tūrisms Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu EDEN (European Destinations of Excellence) konferencē un apbalvošanas ceremonijā Ventspils pilsētas tūrisma piedāvājums tika atzīts par vienu no labākajiem, sniedzot iespēju un tiesības Ventspils pilsētai izmantot EDEN zīmola kvalitātes zīmi.

Šā gada LIAA izsludinātā konkursa tēma bija Veselības un labjūtes tūrisms, ar ko tiek saprasts tāda veida tūrisms, kura galvenais motīvs ir fiziskā un garīgā labsajūta, kas tiek nodrošināti ar dažāda veida produktiem un pakalpojumiem. Šī definīcija izslēdz "medicīnisko tūrismu", kas ir vērsts uz medicīniskās palīdzības sniegšanu, ieskaitot ķirurģiskos, klīniskos, rehabilitācijas un terapeitiskos pakalpojumus.

Labjūti veicina arī nesteidzīgās pastaigas, un atpūta dabā. Ventspils veselības un labjūtes piedāvājuma izstrādē izmanto tādas dabas resursu bagātības, kā Baltijas jūras piekraste, kuras varenību var baudīt turpat 12 km garajā Ventspils pilsētas jūras piekrastē, īpašu novērtējumu izpelnījusies Zilā karoga pludmale, Jūrmalas parks priežu mežu ielokā, Būšnieku ezers, Staldzenes pludmale un stāvkrasts. Jaunizbūvētā pilsētas DR infrastruktūra ar ieejām uz jūru aicina uz pastaigām ar suņiem un iespēju izbaudīt neskartu dabu. Zvejnieku ciemata vēsmas jūtamas Staldzenē, bet ostas un zvejniecības vēsturi iepazīt ļauj zvejas kuģu eksponāti “Azova” un “Grots” pie Dienvidu mola promenādes, savukārt mūsdienu zvejniecības darbību iespējams vērot turpat esošajā Zvejas ostā.

Viena no Ventspils pilsētas galvenajām nostādnēm ir piedāvāt gan vietējiem iedzīvotājiem, gan viesiem aktīva dzīvesveida uzturēšanas iespēju. Pilsētā regulāri norisinās dažādi sporta pasākumi veselīga dzīvesveida popularizēšanai – Velobrauciens sezonas atklāšanas pasākuma laikā, Piedzīvojumu parka maratons, Vislatvijas nūjošanas festivāls u.c. Attīstīta veloceliņu infrastruktūra, bezmaksas brīvdabas trenažieri, parki nesteidzīgām pastaigām vai skrējienam. Ģimenes ar bērniem priecē bērnu pilsētiņas un rotaļu laukumi.

Pateicoties veiksmīgai tūrisma attīstības stratēģijai, naktsmītnēs nakšņojošo viesu skaits 2018. gadā pieaudzis par 2200 (2017. gadā 72700, 2018. gadā 74900). Gultasvietu skaits 2018 .gadā pieaudzis par 135 vietām (2017. gadā 2494, 2018. gadā 2629), bet uzturēšanās ilgums naktsmītnēs 2017. gadā bija 2,52 naktis, bet 2018. gadā sasniedza 2,96 naktis.

LIAA Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava: «Šī gada konkursa tēma rosināja galamērķus parādīt, kā tiek izmantotas vietējās kultūras un dabas bagātības veselības un labjūtes tūrisma piedāvājuma veidošanā. Konkursa žūrija, apmeklējot konkursam pieteiktos galamērķus, iepazinās ar lieliskiem cilvēkiem, kuri dzīvē īsteno brīnišķīgas idejas un rūpējas par mūsu labsajūtu. Konkursa uzvarētājs – Veclaicene – ir fantastiska un pat vietējiem tūristiem vēl maz zināma un atklājama vieta. Veclaicenes stiprā puse žūrijas skatījumā noteikti bija spēja prezentēt šo vietu kā vienotu galamērķi, kurā viens pakalpojums papildina citu, prasmīgi tiek izmatoti vietējie resursi – daba, ainava, vietējie iedzīvotāji, viņu prasmes un radošums, vietējie produkti, tehnoloģijas - tas viss sasaistīts kopā vienotā piedāvājumā, izveidoti arī aktīvā tūrisma maršruti, tostarp, veselības takas.»

Tūrisma galamērķu piedāvājuma novērtēšanas galvenie kritēriji atbilda Latvijas tūrisma attīstības pamatnostādnēm. Uzmanības centrā bija piedāvājuma kvalitāte, ilgtspēja, individualizācija, augsta pievienotā vērtība, tūristu iesaiste un iespēja tūristiem apgūt jaunu pieredzi. Ņemot vērā tūrisma nozares nepieredzēti straujo attīstību mūsdienu sabiedrībā, EDEN projektā ilgtspējas faktors uzskatāms par īpaši svarīgu.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -7
    Latvija pāri visām! 06.12.2019, 15:46:49

    No vienas puses nav mūsu pilsētiņa sliktākā dzīvošanai. Drīzāk Latvijas labāko galā.
    Bet no otras, pasludināt to par vienu no izcilākajiem tūrisma galamērķiem - nu to vajag mācēt...
    Pat vecpilsēta, kas parasti rada jelkādu iespaidu par pilsētu kā par tūrisma galamērķi, te ir drīzāk graustu rajons.
    Tad jau tiešām varētu te attīstīt medicīnas tūrismu un pelnīt naudu operējot vai labojot zobus par saprātīgu maksu. Balkānos tas iet vaļā pilnā sparā un medicīnas ļaudis pelna naudu.
    Bet mūs' bauri kā vienmēr - ar pliku D - par augstām matērijām.)

  • -2
    Sandra Harmonija 06.12.2019, 18:47:09

    Ventspilī nevajadzēja pārdot medicīnas koledžu ,tā ir liela kļūda,jo šeit nav kur izglītoties mediķiem ,tikkai kaut kādi kursi.
    Atzīts ventspils par tūrisma galamērķi ,jā pavadīt laiku var.
    Bet kā Tūrismā izglīto praktiski jauniešus,kas mācās Tūrismā ? vai jauniešiem dod iespēju iebraucējiem stāstīt par Ventspili vai tikkai atsēdēt prakses laiku???

  • -3
    Info centrs 06.12.2019, 20:40:03

    Labdien, Sandra. Paldies par jūsu jautājumu. Nodosim to atbildīgajai iestādei atbildes sagatavošanai.

  • -1
    VisitVentspils 09.12.2019, 09:41:32

    Ventspils pilsētas domes Tūrisma informācijas centram (TIC) sadarbojoties ar Ventspils Tehnikuma profesionālo mācību programmu - “Tūrisma pakalpojumu konsultants” jauniešiem sniedz iespēju mācību praksi pavadīt TIC, gūstot reālu pieredzi darbā ar klientiem (ceļotājiem), kas ieradušies apciemot Ventspili, kā arī iepazīt nepieciešamās prasmes lietvedībā un tūrisma organizācijā. Tāpat Tehnikuma audzēkņiem vienu reizi gadā notiek mācību stunda TIC telpās, kur klientu apkalpošanas darbinieki pastāsta, kāda veida darba pienākumi ir strādājot TIC, iepazīstina ar Ventspils drukātajiem tūrisma materiāliem un Ventspils naudu Ventiem. Mācību audzēkņiem ir iespēja uzdot jautājumus un izzināt tuvāk, kā tiek organizētas citu valstu mediju vizītes Ventspilī, kā tiek gatavoti tūrisma maršrutu plāni u.c.

  • 0
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 10.12.2019, 08:23:59

    Informējam, ka mediķiem ir iespēja izglītoties Ventspilī. Sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitātes Sarkanā Krusta medicīnas koledžu, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā tiek nodrošināta praksē balstīta pilnvērtīga izglītība ar iespēju nodarbības un praksi apgūt Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī. Piedāvātas tiek pilna laika klātienes studijas studiju programmā "Māszinības". Studiju ilgums ir 3 gadi un absolvējot programmu tiek iegūts 1.līmeņa profesionālās augstākās izglītības diploms un kvalifikācija “Māsa”, kas atbilst ceturtajam profesionālās kvalifikācijas līmenim.

  • 0
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 10.12.2019, 08:24:09

    Par pieteikšanos studijām informē gan RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledža, gan Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca medijos un sociālajos tīklos. Nākamgad, būs jau pirmais izlaidums māsām, kas programmu būs apguvušas Ventspilī, un ņemot vērā pozitīvo sadarbību, iespēja izglītoties tiks piedāvāta arī turpmāk. Aicinām sekot līdzi Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas sociālajiem tīkliem, lai uzzinātu ne tikai jaunumus par pakalpojumu pieejamību un dažādiem pasākumiem, bet arī par studiju iespējām.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: