Latvijas ražotāji piedāvā ļoti labus piena produktus, taču lielākoties tos iepako plastmasā. Kā mazais protests pret videi nedraudzīgo iepakojumu ir jogurta gatavošana mājas apstākļos.

Ja vēlies nopirkt jogurtu, veikalā tas tiek piedāvāts tikai plastmasas glāzītē, plastmasas maisā vai tetrapakā, kurā arī izmantots plastmasas pārklājums. Taču jogurtu iespējams pagatavot arī pašiem.

Receptes meklējam internetā, un, izrādās, jogurta gatavošana nebūt nav sarežģīts vai laikietilpīgs process. Tam nepieciešamas kādas 5 minūtes, bet baktēriju vairošanās procesam gan vajadzīgas vismaz 8 stundas. Tādējādi visērtāk to, kas jāizdara pašam, darīt vakarā, bet no rīta jogurts būs gatavs.

Lai pagatavotu jogurtu, nepieciešams vien silts piens un pāris ēdamkarošu jau gatava naturālā jogurta (jā, diemžēl iesākumam būs jānopērk jogurts plastmasas iepakojumā). Mūsu gadījumā uz puslitru piena likām divas ēdamkarotas jogurta. Pienu uzsilda līdz aptuveni 38ºC-40ºC (citās receptēs ieteikts pienu uzkarsēt, bet nevārīt, pēc tam atdzesēt līdz 40ºC-42ºC). Jogurtam pievieno nedaudz uzsildītā piena, pēc tam to iejauc pārējā pienā. Masu lej traukā ar biezām sienām, uzliek vāku un novieto līdz 50ºC uzsildītā un tad izslēgtā cepeškrāsnī atstājot tur uz nakti. Receptēs minēts, ka trauku var atstāt arī sasegtu uz silta mūrīša vai pat uz saulainas palodzes. Pēc 8 stundām jogurts būs gatavs. Vēlams pirms ēšanas to vēl ielikt ledusskapī, jo jogurts vislabāk garšo vēss.

Mēs jogurta gatavošanu izmēģinājām vairākkārt. Jāsaka, ka ne vienmēr rezultāts bija izcils – citreiz tas sanāca biezāks, bet vienā gadījumā vairāk līdzinājās pabiezam kefīram, kas pēc garšas gan nebija slikts. Izmēģinājām arī pagatavot vaniļas jogurtu – sildot pienu, pievieno pāris tējkarošu vaniļas cukura un aptuveni ēdamkaroti cukura. Pats svarīgākais secinājums – arī paša gatavoto jogurtu var izmantot kā ieraugu nākamās porcijas gatavošanai, tādējādi, ja vien ir apņēmība, jogurtu var gatavot regulāri, ikreiz atstājot pāris ēdamkarošu nākamās porcijas pagatavošanai.

Receptes īsā versija:

Puslitru piena uzsilda līdz 38ºC - 40ºC, pievieno 2 ēd. k. dabīgā jogurta. Lej traukā ar biezām sienām un uzliek vāku. Cepeškrāsni uzsilda līdz 50ºC un izslēdz. Liek tajā trauku ar piena un jogurta masu, atstāj tur uz nakti. No rīta jogurts gatavs.

 

Jogurta gatavošanai iegādājot izlejamo pienu, izvairāmies no lieka iepakojuma un neradām atkritumus.

 

Procesā būtiska ir temperatūra. Ja piens būs par karstu, tad jogurta ieraugs sabojāsies, ja par vēsu – tas pienācīgi nesāks darboties.

Sagatavoto masu uz 8 stundām ievietojam cepeškrāsnī.

Jogurts labi garšo ar musli.

Materiāls sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Kristīne,Pils ie.31 13.12.2019, 17:08:46

    Var jau arī tā darīt.
    Taču īsts rūgušpiens ir vislabākais.Tikai jāraudzē govs piens,ne veikala pasterizētais...

  • 0
    Māris 13.12.2019, 22:48:00

    Kādus gadus 7-8 tādu taisu.Veikala jogurtam ir daudz cukura pievienots, un tas izmaksās reizxes 4-5 dārgāk.

  • 0
    Nif nifs 14.12.2019, 13:16:14

    Būs jāpamēģina. Nezināju, ka tas tik vienkārši.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: