Pagājušajā nedēļā pensionāre Valija un viņas meita palika ieslēgtas savā dzīvoklī un nevarēja izkļūt no tā bez citu palīdzības. Ventspilniecēm palīdzēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Ventspils daļas ugunsdzēsēji glābēji.

Ventspilniece Valija Lukute piezvanīja uz redakciju pagājušajā nedēļa, lai pastāstītu par to, kas notika ar viņu un viņas meitu. Trešdien, 13. martā, pensionārei kopā ar meitu vajadzēja doties pie ārstiem. Plkst. 11 sievietes bija gatavas iziet no dzīvokļa, taču nekas nesanāca. Atslēga ārdurvju slēdzenē negriezās ne pa labi, ne pa kreisi, nebija iespējams atslēgt durvis un sievietes izrādījās ieslēgtas pašu dzīvoklī. «Vispirms mēs piezvanījām savam namu pārvaldniekam, taču viņš atteicās palīdzēt. Pēc tam atradām meistara tālruņa numuru, kas izgatavo atslēgas, taču arī viņš atbildēja, ka nevarēs palīdzēt. Tad piezvanījām pa tālruni 112 glābšanas dienestam un visbeidzot izdzirdējām, ka mums palīdzēs,» par savām tās dienas izjūtām pastāstīja mūsu lasītāja. Ugunsdzēsēji glābēji ieradās pēc dažām minūtēm. «Mūsu dzīvoklis atrodas 2. stāvā. Taču tas nebija šķērslis ugunsdzēsējiem. Viņi pielika pie mājas sienas kāpnes, uzkāpa 2. stāvā un iekļuva dzīvoklī pa logu, kuru mēs atvērām,» savu stāstījumu turpināja pensionāre. Un jau pēc dažām minūtēm problēma bija atrisināta: ugunsdzēsēji prasmīgi atvēra durvis un izlaida gūsteknes no dzīvokļa. «Puiši strādāja tik akurāti, ka nesabojāja ne slēdzeni, ne durvis,» savu sajūsmu sieviete neslēpj. Viņa ir ļoti pateicīga Ventspils ugunsdzēsējiem glābējiem un gribētu, lai par to uzzinātu arī citi ventspilnieki.

Ventas Balss noskaidroja, 13. martā divām sievietēm, kas palika ieslēgtas savā dzīvoklī, palīgā steidzās ugunsdzēsēju glābēju komanda vada komandiera Jāņa Seņkāna vadībā.

«Daudzi domā, ka mēs dodamies tikai uz ugunsgrēku izsaukumiem, taču patiesībā mums jābrauc arī uz glābšanas darbiem, kas ir tikpat sarežģīti kā ugunsgrēku dzēšana,» stāsta par Valsts ugunsdzēsības un grābšanas dienesta darba neredzamo daļu Ventspils daļas komandieris Ingus Mellers. Ugunsdzēsējiem glābējiem iznāk braukt uz ķīmiskajām avārijām, atbrīvot saspiestās ķermeņa daļas, pat noņemt gredzenus no pirkstiem, veikt glābšanas darbus uz ūdens, noņemt izpletņlēcējus no kokiem, iekļūt dzīvokļos, kuru durvis aizcirtušās, utt. Kopš gada sākuma VUGD Kurzemes brigādes Ventspils daļa saņēmusi 39 izsaukumus uz glābšanas darbiem, informē Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā speciāliste Vendija Pikše. No savas puses Ingus Mellers piebilst: jebkurā situācijā, dzēšot ugunsgrēkus vai veicot glābšanas darbus – primārā ir cilvēku glābšana.

VUGD Ventspils daļa diezgan bieži saņem izsaukumus uz glābšanas darbiem, kas saistīti ar iekļūšanu dzīvoklī. Nereti uz tādiem izsaukumiem ugunsdzēsēji glābēji dodas kopā ar neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi – ja dzīvoklī atrodas slimnieks, kurš nevar pats izkļūt no dzīvokļa. Nereti ieslēgti dzīvoklī ir mazgadīgi bērni. Gadās, ka kaimiņi ir nobažījušies par to, ka kaimiņu dzīvoklī neviens neatsaucas uz zvanu pie durvīm un tālruni. «Mēs vienmēr izvērtējam situāciju, un, ja cilvēkiem ir vajadzīga palīdzība vai draud briesmas, tad steidzamies palīgā un jebkurā veidā cenšamies iekļūt dzīvoklī,» stāsta Mellers. Gadās, ka dzīvoklī ir jāiekļūst pēc Valsts policijas lūguma, taču katrs tāds gadījums tiek rūpīgi analizēts, pirms tiek pieņemts lēmums. Jo ir jāiekļūst privātā teritorijā. Un glābējiem ir tikai viena prioritāte – tā ir cilvēka dzīvības glābšana. «Neviens privātīpašums nav dārgāks par cilvēka dzīvību,» norāda Mellers.

VUGD Ventspils daļas komandieris pozitīvi atsaucas par dispečeru darbu, kas pieņem izsaukumus pa tālruni 112. Visus tālruņu zvanus, kas tiek saņemti no Kurzemes, pieņem dispečeri Liepājā. Augsts profesionālais līmenis ir vajadzīgs arī pašiem glābējiem. Jo viņiem taču zibenīgā ātrumā ir jāspēj izvērtēt situācija un jādodas uz izsaukuma vietu, paredzot, kas viņus tur sagaida. Tajā pašā laikā ugunsdzēsēji nevar pildīt komunālo dienestu funkcijas, brīdina komandieris. Tādēļ situācijas, kad ir nepieciešams iekļūt dzīvoklī, kurā nav cilvēku, glābēji uz izsaukumu nedodas, lai nenovērstu spēkus no iespējamiem izsaukumiem, kas var tikt saņemti jebkurā brīdī.

VUGD Ventspils daļā, Piltenes posteni ieskaitot, strādā aptuveni 90 cilvēku, viņu rīcībā ir 11 automašīnas un visa nepieciešamā spectehnika. Katru dienu vienā maiņā Ventspilī dežurē 19 ugunsdzēsēju glābēju.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    karlito 21.03.2019, 12:03:00

    Pozitīvs raksts,glābēji malači!

  • -2
    qwerty 21.03.2019, 14:54:54

    Malači vīri. Tikai, lūdzu, netērējiet laiku un resursus kaķu nocelšanai no kokiem. Ticiet man, es nekad neesmu redzējis nevienu kaķa skeletu kokā!

  • -1
    reku 21.03.2019, 15:09:11

    Var jau celt arī kaķus no kokiem.Tikai-tam jābūt maksas pakalpojumam,ar priekšapmaksu.

  • -1
    reku 21.03.2019, 15:13:48

    P.S,Kaut vai par transportlīdzekli jāsamaksā pēc cenrāža:
    Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta specializētā transportlīdzekļa noma-118,78 euro/stundā,ar PVN
    Plus vēl par darbu.

  • 0
    Nah Nahs VI 21.03.2019, 19:19:35

    Izņēmums varētu būt kaķi-izpletņlēcēji.

  • 0
    KRX 21.03.2019, 16:27:51

    Izskatās, ka mūsu glābēji var droši konkurēt ar Francijas ugunsdzēsēju kalendāru :)

  • -1
    krustmateflorence 22.03.2019, 11:36:05

    Ak Dievs, cik izskatīgs un pievilcīgs vīrietis,kur tu biji agrāk,kad biju vēl jaunava... .

  • 0
    inguna Andersone 17.09.2021, 19:01:45

    Sakiet lūdzu,kur griesties-man piešķira pašvaldība dzīvokli Zūrās,bet jau 3. gadu es dzīvoju dūmos un tvanā sākot ar rudens mēnešiem.Griezos VNK servisā,gan apsaimniekojam,bet visi plāta rokas,ka nekā nezin.Vai tik tiekšām ir jānotiek nelaimei,lai kaut ko sākktu darīt?????Ja kāds var dot padomu zvaniet 28929724,būšu ļoti pateicīga.Paldies

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: