Saeima šodien, 14. martā galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas ļauj 16 gadus veciem jauniešiem medīt ar šaujamieroci tā īpašnieka tiešā klātbūtnē.

Kā iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā, likumā noteikts, ka fiziskai personai, kas sasniegusi 16 gadu vecumu, bet vēl nav astoņpadsmitgadīga un uz kuru neattiecas citi likumā minētie aizliegumi, būs tiesīga individuālajās medībās izmantot medībām klasificētu ieroci (izņemot vītņstobra) tā īpašnieka tiešā klātbūtnē.

Tāpat akceptēts iekšlietu ministra Sanda Ģirģena piedāvātais precizējums, ar kuru noteikts, ka jaunietim jābūt Valsts meža dienesta izsniegtai mednieka apliecībai, kā arī Valsts policijas atļaujai. Tāpat jaunietim būs jābūt arī vecāku vai likumisko pārstāvju rakstveida piekrišanai.

Par drošības prasību un medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu attiecīgajā gadījumā būs atbildīgs ieroča īpašnieks. Gadījumā, ja atbildīgais nebūs nodrošinājis prasību ievērošanu, Valsts policija (VP) varēs anulēt īpašniekam piešķirtās ieroča iegādāšanās, realizēšanas, glabāšanas nēsāšanas un kolekcijas atļaujas vai nepagarināt to derīguma termiņu.

Tāpat likumā noteikts, ka no desmit gadu vecuma ar vecāku vai likumisko pārstāvju atļauju varēs izmantot peintbola ieročus, kas pēc ārējā izskata neatveido rūpnieciski ražotus ieročus un kuru šāviņa sākumenerģija nepārsniedz 12 džoulus. Savukārt no 16 gadu vecuma ar vecāku vai likumisko pārstāvju atļauju būs iespējams izmantot peintbola ieročus, kuru šāviņa sākumenerģija nepārsniedz 12 džoulus, straikbola ieročus, kuru sākumenerģija nepārsniedz 1,5 džoulus, kā arī lāzertaga ierīces.

Likumā noteikts, ka VP ieroča glabāšanas, nēsāšanas, kolekcijas atļaujas, kā arī Eiropas šaujamieroču apliecības izsniegs uz pieciem gadiem, bet medību un sporta lietojumam - uz nenoteiktu laiku, nodrošinot atļauju periodisku pārskatīšanu ne retāk kā reizi piecos gados. Pašlaik likums nosaka, ka ieroču kolekcijas, kā arī ieroča glabāšanas atļaujas, ja nav noteikts citādi, izsniedzamas uz nenoteiktu laiku, bet ieroča nēsāšanas atļaujas - uz desmit gadiem. Savukārt Eiropas šaujamieroču apliecības jau pašlaik tiek izsniegtas uz pieciem gadiem.

Tāpat noteikts, ka uzturlīdzekļu parādniekiem varēs apturēt medību, sporta, kolekcijas un pašaizsardzības šaujamieroču iegādāšanās, realizēšanas, glabāšanas un nēsāšanas atļauju.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -5
    Frīdis 14.03.2019, 15:58:41

    Šis ir tik pierādījums tam , cik vienkārši kāds resnais kakls, platā pakaļa, viegli var grozīt likumus šajā valstī. Atver naudas maku - nopiržas , un bariņš idiotu( 51)skrien balsot par likuma pieņemšanu ! ...vienkārši kādam (biezajam) sagribējās ieraudzit mednieku šāvēju strīpā savu 14g. mazdēliņu. Un viss notiek....

  • -2
    keda 15.03.2019, 10:28:20

    Vienkārši valstij sagribējās naudu, kas pirms tam slīdēja gar degunu. Puišeļi uz medībām ar tēviem, brāļiem, vectēviem devās, šaut šāva, bet darīja to tā puslegāli. Tagad visu var nokārtot oficiāli, kas, protams, maksā naudu. Viss stāsts un nekādas piršanas :D

  • -1
    Nah Nahs VI 14.03.2019, 16:35:43

    Neesmu ne par,ne pret.Lai taču šauj,ja vien var nodrošināt,ka jaunieši tiek pienācīgi instruēti un atbildīgi uzraudzīti.

  • 0
    Nif nifs 15.03.2019, 08:28:39

    Piekrītu. Bija labs viedoklis VB, ka zēniem jāaug kopā ar tēviem, vīriem. Šis ir viens no veidiem, kā to realizēt. Un, būsim godīgi, pie stūres sēsties arī drīkst tikai no 16 gadu vecuma, bet...laukos jau daudz ātrāk... :) un kā tas puišeļiem ceļ pašapziņu!

  • -5
    Latvija pāri visām! 14.03.2019, 18:24:17

    Trešo reizi jau šī ziņa "numur viens".))) Ak cik svarīgi..

  • 0
    Nif nifs 15.03.2019, 08:29:11

    Varbūt vienkārši jaunākā?

  • -3
    nomaļnieks 15.03.2019, 20:23:05

    Tāda interesanta loģika - par īstu vīru var izaugt tikai tas,kas spēj nogalināt sava prieka pēc. Un kā tad ar tām dzīrēm pēc medībām?-tas arī tā jaunā vīra kaldināšanas programmā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: