No 11. marta Galvenajā bibliotēkā apskatāma ceļojošā izstāde “Sibīrijas bērni” un 22. martā plkst. 12 būs iespēja tikties ar fonda “Sibīrijas bērni” valdes locekli, kinorežisori Dzintru Geku.

Fonda “Sibīrijas bērni” veidotā izstāde - 22 planšetes latviešu valodā ar informāciju par 1941. gada 14. jūnija izsūtījumu, Sibīrijas bērnu atmiņu fragmentiem, bērnības fotogrāfijām un unikāliem attēliem no izsūtījuma vietām Sibīrijā skatāma Galvenās bibliotēkas II stāvā.

1941. gada 14. jūnija deportācijas rezultātā cieta 15 425 Latvijas iedzīvotāji (latvieši, ebreji, krievi, poļi), tajā skaitā 3751 bērns vecumā līdz 16 gadiem. Izsūtīšanas laikā vīriešus atšķīra no ģimenēm un aizdzina uz Gulaga nometnēm, kur daudziem tika piespriests augstākais soda mērs, bet pārējie gāja bojā no bada un slimībām ieslodzījumu nometnēs. No 1941. gada 14. jūnijā aizvestajiem bērniem liela daļa aizgāja bojā. Krasnojarskas, Tomskas, Jeņiseiskas un citos apgabalos, dzīvi palikušie šobrīd ir sirmgalvji un invalīdi.

Kopš 2001. gada režisore Dzintra Geka un operators Aivars Lubānietis mērojuši tūkstošiem kilometrus, lai šos cilvēkus intervētu un fiksētu viņu atmiņas. Izsūtītajiem nolaupīta ne tikai Dzimtene un tuvinieki, pārkrievošanas politika viņiem atņēmusi arī dzimto valodu, jo daudzi nespēj latviski sazināties. Fonda pārstāvji Latvijā, Sibīrijā, Izraēlā, Amerikā, Vācijā atraduši un intervējuši visus, kuri vēlējās savus atmiņu stāstus atstāt nākamajām paaudzēm.

Uzņemtas arī dokumentālās filmas, vairāk kā 700 intervijas apkopotas grāmatās “Sibīrijas bērni”. Izstādē skatāma vien maza daļiņa no atmiņām.

Izstāde Galvenajā bibliotēkā būs apskatāma līdz 30.martam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: