Valsts un pašvaldību iestādes pēc Satversmes tiesas (ST) sprieduma steidz dzēst to mājaslapās atrodamo informāciju ar darbinieku vārdiem, uzvārdiem un viņiem maksātajām algām, pirmdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Norma, kas atzīta par Satversmei neatbilstošu, stājās spēkā no pagājušā gada. Tiesa to atcēlusi ar atpakaļvērstu spēku. Tas nozīmē, ka jādzēš arī iepriekš publicētie algu saraksti.

"Iestādes steidz dzēst šo informāciju no iestāžu mājaslapām," raidījumam teica Valsts kancelejas direktora vietniece valsts pārvaldes jautājumos Baiba Medvecka.

Pašlaik valsts iestāžu mājaslapās ir informācija, cik pelna, piemēram, iestādes juristi, klientu apkalpotāji vai politikas plānotāji, taču neviens netiek saukts vārdā. Jau rīt Valsts kancelejā notiks sanāksme, kurā tiks vērtēts, vai un kādā apmērā būtu publiskojama papildu informācija. Tomēr diez vai tur parādīsies tik detalizēta informācija kā līdz šim.

"Es teiktu, ka šis vēstījums par datu aizsardzības pārkāpumu bija gana skaidrs, līdz ar to atgriezties pie vārda un uzvārda, visticamāk, mēs nevarēsim," teica Medvecka.

Kā ziņots, ST ir atzinusi, ka norma, kas paredz publicēt un vismaz astoņus gadus uzturēt valsts un pašvaldību institūciju mājaslapās informāciju par šo iestāžu amatpersonu un darbinieku atalgojumu, neatbilst Satversmei, pavēstīja ST pārstāve Ketija Strazda.

Lieta tika ierosināta pēc vairāku valsts dibinātu augstskolu, tostarp Rīgas Tehniskās universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes darbinieku pieteikuma.

Apstrīdētās normas paredz, ka informāciju citstarp par valsts dibinātu augstskolu darbiniekiem aprēķināto atalgojumu un citām naudas summām, kas viņiem pienākas, publicē attiecīgo augstskolu mājaslapās, kur tā atrodas vismaz astoņus gadus.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -1
    Kalnonkuls 12.03.2019, 11:27:26

    Izskatās, ka paši uzskata, ka saņem nesamērīgi augstu atalgojumu, ja jau kauns rādīt tautai.

  • 0
    Solvita 12.03.2019, 11:52:19

    2018. gadā bruto darba samaksa pārsniegusi zīmīgo 1000, sasniedzot 1004 eiro. Gada laikā tā kāpusi par 8,4% jeb 78 eiro. Turklāt pieaugums bijis vērojams visās jomās. Gada laikā pieaugusi arī neto alga – gada nogalē iedzīvotāji vidēji “uz rokas” saņēma jau 714 eiro. Kādu līmeni algas sasniegs šogad?
    Kādēļ tā nenotiek visās Ventspils pašvaldības iestādēs?

  • 0
    Spīdola 12.03.2019, 22:09:36

    Varbūt, ka Rīgā tā arī ir, bet Ventspilī labi ja 450 uz rokas

  • 0
    SiltaSirsnina 14.03.2019, 15:19:29

    Vakar tā ST pārstāve uzvedās jocīgi, īsti nevar tad saprast, kāpēc tad nevarēs vairs zināt kam un cik izmaksā mūsu nodokļu naudu.
    Teikums, kas rada pārdomas: "Lieta tika ierosināta pēc vairāku valsts dibinātu augstskolu, tostarp Rīgas Tehniskās universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes darbinieku pieteikuma." Universitātēs maksā citādākas algas?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: