Šogad Latvijā uz ceļiem parādīsies jaunas dažāda veida satiksmes drošības kontroles ierīces, informēja Valsts policijas Satiksmes uzraudzības un koordinācijas biroja priekšniece Vineta Mistre.

Līdz pavasarim uz šosejas Tīnūži-Koknese plānots izvietot vidējās kustības ātruma radarus. Šādas iekārtas jau iepriekš Latvijā ir testētas. Šīs iekārtas konstatētu transportlīdzekļa vidējo braukšanas ātrumu. Sistēma darbojas šādi - šķērsojot konkrētu ceļa posma robežu pirmā mērierīce nofotografē automašīnas numurzīmi un piefiksē šīs robežas šķērsošanas laiku, savukārt izbraucot no konkrētā ceļa posma transportlīdzeklis atkal tiek nofotografēts. Pēc tam ar atbilstošu metodoloģiju tiek aprēķināts ar kādu vidējo ātrumu transportlīdzeklis pārvietojies konkrētajā ceļa posmā un tas salīdzināts ar šajā vietā oficiāli atļauto braukšanas ātrumu.

Tāpat Latvijā plānots iegādāties mērierīces, kas konstatē aizliedzošo luksofora signāla neievērošanu. Mistre skaidroja, ka iekārtu palaišanai apritē Iekšlietu ministrija patlaban gatavo valdībai ziņojumu, kas paredzēs arī vajadzīgo līdzekļu piešķiršanu. Mistre prognozēja, ka pēc valdības akcepta un finansējuma saņemšanas šādu kontrolieru iegāde notiks ātri.

Viņa skaidroja, ka luksofora kontrolieri tiks saslēgti ar jau patlaban izvietotajiem stacionārajiem fotoradariem. Tāpat jau izvēlētas kontrolējamās vietas, proti, viena iekārta atradīsies Rīgā, Berģos uz Brīvības gatves, bet divas iekārtas būs Piņķos, apvedceļa Salaspils-Babīte 37.kilometrā abos virzienos. Iekārtas darbosies līdzīgi kā stacionārie fotoradari, proti, ja autovadītājs neievēros aizliedzošo signālu, tad viņam nosūtīs paziņojumu par pieļauto pārkāpumu.

Mistre arī informēja, ka patlaban ir noslēgts līgums par viena speciāli aprīkota auto iegādi ar kura palīdzību policija kontrolēs, vai autovadītāji pie stūres nelieto mobilo tālruni. Provizoriski auto piegāde plānota februāra beigās vai marta sākumā.

Ekspertu sagatavotais priekšlikums paredz, ka tuvākajos gados uz ceļiem varētu uzstādīt 50 fotoradarus ar mērierīcēm, kā arī 50 fotoradarus-mulāžas. Mērierīču izvietojums fotoradaru ietvaros regulāri tiktu mainīts, līdz ar to autovadītāji nezinātu, vai ceļa malā stāvošais fotoradars konstatē pārkāpumu. Par šādu priekšlikumu būs jālemj valdībai, turklāt vēl ir jāvienojas par projekta finansējuma avotiem.

Patlaban uz ceļiem izvietoti 100 stacionārie fotoradari. Pirmie stacionārie fotoradari tika izvietoti 2015. gada februārī. Paralēli stacionāro fotoradaru projektam tika realizēts arī pārvietojamo fotoradaru projekts. Patlaban Valsts policijas rīcībā ir 12 pārvietojamie fotoradari.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    qwerty 02.01.2019, 14:34:28

    Laba lieta,daļa skrējēju apdomāsies. Diemžēl tikai daļa. Mums ir tāda kategorija braucēju -,,Neaizskaramie'' - kurus sargā deputātu,tiesnešu u.c.mandāti. Tie turpinās lidot ar saviem VW- Limousine, Porsche-Cayene ,VW-Tuarege. Lai gan patiesībā tiešām varētu atļauties lidot un nečakarēt prātu pārējiem ar savu nesodāmo visatļautību uz ceļa!

  • -1
    Barons 02.01.2019, 14:41:11

    qwerty kung.
    Tie,ko bij uzskaitit,labak varet lidot ar saviem Auto uz Debess,aber vislabak uz Ell.Le zinat.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: