No 1. jūnija Latvijā paaugstināsies samaksa par nepamatotiem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) izsaukumiem - patlaban NMPD ir noteicis, ka par šādiem izsaukumiem jāmaksā 40,14 eiro, bet no jūnija šī maksa būs 56 eiro.

Lai atslogotu NMPD brigādes no birokrātijas, no pirmdienas, 14. maija, mediķi vairs neizrakstīs rēķinu pie pacienta mājās par nepamatotu izsaukumu, bet tas tiks darīts centralizēti. NMPD šim nolūkam būs speciāls darbinieks, kas izrakstīs rēķinu un to nosūtīs pa pastu.

NMPD vadītāja Liene Cipule skaidrojusi, ka nereti brigādes mediķis tajā brīdī, kad viņam patiešām būtu jāizraksta rēķins, to neizdara, jo tā ir pietiekami nepatīkama darbība. Tomēr ne viens vien ātro palīdzību saucot bez īpašas vajadzības, turklāt daudzreiz. To varot redzēt elektroniskajā sistēmā, tāpēc dienesta vadība ir nolēmusi šos cilvēkus nedaudz ierobežot, kas nenākšot par sliktu arī audzināšanas nolūkā.

Jau tagad pirms izsaukuma, kas, iespējams, nav neatliekams, dispečerdienests pacientu brīdina, ka, visticamāk, būs jāmaksā. Taču lēmums par samaksu tiekot pieņemts, redzot izsaukuma rezultātu - vai pacients ir palicis mājās vai aizvests uz slimnīcu - un iepazīstoties ar brigādes mediķu secinājumu, vai tas ir bijis maksas izsaukums. Cipule nav slēpusi, ka mediķiem pret to, kas ir sekundārs jeb dzīvību neapdraudošs izsaukums, esot atšķirīga attieksme, tomēr "vienmēr cenšamies rīkoties konsekventi un vienoti".

Cipule izteikusies, ka dienestam neesot pārāk laba sadarbība ar ģimenes ārstiem, jo viņi nevēloties iesaistīties un palīdzēt pacientiem, kas regulāri sauc neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi. "Rēķins būs tas, kas varētu atturēt šos cilvēkus turpināt ierasto rīcības modeli. Taču tas nenozīmē, ka mēs neturpināsim braukt pie pastāvīgajiem izsaucējiem. Viena no tām daudzajām izsaukumu reizēm var būt īstā reize, kad izsaukums patiešām ir pamatots," sacījusi Cipule.

NMPD Rīgas reģionālā centra reanimatologs anesteziologs Viktors Gorovenko gan piebildis, ka, "balstoties uz iepriekšējo pieredzi, ir ārkārtīgi grūti saprast, vai izsaukums ir vai nav dzīvībai bīstams. Var izrādīties, ka niecīga sūdzība noved pie smagām veselības problēmām, vai otrādi - pamatīga sūdzība, izrādās, nav nekas ārkārtējs. Vairākas paaudzes ir izrādījušas vēlmi klasificēt izsaukumus, taču tas nav iespējams".

NMPD informēja, ka viens ātrās palīdzības izsaukums izmaksā aptuveni 100 eiro.

NMPD ir noteicis, ka neatliekama situācija ir tad, kad iestājas bezsamaņa, apstājas elpošana vai rodas pēkšņi elpošanas traucējumi, ir smagas traumas vai spēcīga asiņošana, rodas pēkšņas sāpes aiz krūšu kaula, kas var liecināt par sirds infarktu, ir vienas puses pēkšņs vājums, kas var liecināt par insultu.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    Barons 11.05.2018, 10:52:41

    To ir pareiz būt izdomats.Nebūs tig pulk trobelieret tos Dakter kungs dēļ sīkum.
    Un Krustmāt Florenc le brauc uz Ģintermuiž ar sav perzōnig limuzīn.

  • 0
    snaiperis999 11.05.2018, 11:18:14

    Vai kā skauž,vai kā skauž!

  • 0
    Kriska 11.05.2018, 11:46:38

    Kā es varēšu izsaukt ātros, ja es jau bez samaņas, bez elpošanas vai infarkts. Un pirms tam - nedrīkst. Absurds

  • 0
    Nif nifs 11.05.2018, 11:46:59

    Aizvien nepieejamāk.

  • 0
    Jānis Parastais 11.05.2018, 14:22:21

    Vai ar šāda veida draudiem netiks panākts pretējs efekts? Cilvēki baidīsies saukt ātro palīdzību pat tad, kad tas būtu nepieciešami, piemēram insulta vai infarkta sākotnējā stadijā.Ārstēšana pēc novēlotas palīdzības sniegšanas ir daudz dārgāka par nepamatotu izsaukumu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: