Jaunie tautas kalpi vakar ārkārtas sēdē ar 63 balsīm par un 35 balsīm pret pauduši uzticību pēc skaita otrajai Valda Dombrovska valdībai.

Jaunais Ministru kabinets sola pārvarēt ekonomiskās krīzes sekas un nodrošināt tautai stabilitāti un labklājību.

Balsošanā piedalījās 98 parlamentārieši, toskait arī trīs deputāti no Ventspils – Gundars Daudze, Dana Reizniece un Jānis Vucāns. Atbalstu jaunajai valdībai pauda visi 55 koalīcijas deputāti no apvienības Vienotība un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kā arī opozīcijas apvienības Visu Latvijai!/LNNK deputāti. Opozīciju apvienību Par labāku Latviju (PLL) un Saskaņas centrs (SC) deputāti neatbalstīja Dombrovska otro valdību.

Jaunā kabineta sastāvā ir septiņi ministri no Vienotības un seši – no ZZK. Politologi jau steiguši apgalvot, ka jaunajai valdībai grūti prognozēt stabilitāti. Kā galveno riska faktoru min plaši apspriestās nesaskaņas starp Vienotības politiķiem.

«Pašā Vienotībā nav vienotības kā politikā, tā arī personālijās,» portālam Delfi norādīja politologs Viktors Makarovs, vēršot uzmanību uz to, ka jaunais valdības sastāvs nav apmierinājis visas Vienotības politiķu ambīcijas. Par apšaubāmo personāliju atlasi jaunajā valdībā runā ne tikai eksperti, bet arī paši politiķi.

Pirmais pārbaudījums uz izturību kā jaunajai Saeimai, tā arī Ministru kabinetam būs 2011. gada budžeta pieņemšana. Uzreiz pēc valdības apstiprināšanas Dombrovskis žurnālistiem pavēstīja, ka darbs pie budžeta projekta sāksies jau nākamnedēļ.

Cerības uz budžeta deficīta samazinājumu par vienu trešdaļu premjers saista ar nodokļu politikas izmaiņām, bet par divām trešdaļām – ar izdevumu samazinājumu. Abas pozīcijas rada bažas sabiedrībā, liekot politiķiem pieņemt nepopulārus lēmumus.

Atbildību par Latvijas likteni tuvāko četru gadu laikā vajadzēs uzņemties daudziem iesācējiem politikā.

Eksperti vērš uzmanību uz to, ka nopietnās nozares, kuras, visticamāk, skars budžeta apcirpšanas smagā nasta, proti, labklājību, veselību un finanses, vadīs cilvēki, kuriem nav pieredzes lielajā politikā. Arī 10. Saeimas sastāvā ir daudz jaunu seju.

Pirmo reizi deputāta pienākumus sākuši pildīt divi ventspilnieki – Ventspils Augsto tehnoloģiju parka valdes locekle Dana Reizniece un Ventspils Augstskolas rektors Jānis Vucāns. Ventas Balss vēlējās uzzināt jauno parlamentāriešu pirmos iespaidus.

Dana Reizniece atzinās, ka vēl nav paguvusi pierast pie sava jaunā stāvokļa, kas liek strādāt daudz intensīvāk nekā iepriekš. Savukārt Jānis Vucāns joprojām ir emociju pārņemts, kuras viņš piedzīvojis, dodot Saeimas deputāta zvērestu. Nobalsojot par jauno valdību, deputāte Reizniece uzskata par svarīgāko spēt pārvarēt iekšējās nesaskaņas un sadarboties. Vucāns liek lielas cerības uz Saeimu, koordinējot ministriju darbu.

Tuvākajā Saeimas sēdē paredzēts apstiprināt tās komisiju sastāvus un parlamenta sekretārus. Ja frakcijām izdosies vienoties par personālijām, tad komisiju sastāvs, iespējams, būs zināms jau šodien. Uz jaunajiem amatiem pretendē arī ventspilnieki.

ZZS frakcija izvirzījusi Danu Reiznieci uz Satiksmes ministrijas parlamenta sekretāres amatu, bet Jāni Vucānu – uz Finanšu un budžeta komisijas priekšsēdētāja vietnieka amatu. Šai komisijai jau tuvākajā laikā jāuzsāk intensīvs darbs pie 2011. gada budžeta projekta.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: