Lāčplēša dienā teātra namā notiks kārtējais lektorija Kino vārti pasākums, un šoreiz tajā – par parastiem puišiem un vīriem, kas cīnījās par tikai pirms gada dibināto Latvijas Republiku.

Šī ir lieliska iespēja jaunajai paaudzei uzzināt, kāpēc mēs atzīmējam Lāčplēša dienu.

Askolda Saulīša skaņu filma Bermontiāda restaurē 1919. gada notikumus. Tas ir stāsts par trauksmaino 1919. gada oktobri un novembri, kad Rīgā pie Daugavas krastiem izšķīrās modernās, pēc Pirmā pasaules kara radītās Eiropas, tostarp arī latviešu tautas liktenis. Šajā nelielajā Baltijas reģionā satikās trīs pasaules uzskati – nacionālas valsts ideja, boļševiku pasaules revolūcijas ideja un monarhijas atjaunošanas ideja.

Katru no šiem spēkiem pārstāvēja konkrēti cilvēki un to atbalstītāji. Nacionālas valsts ideju pārstāvēja Latvijas tauta un pirms gada proklamētās Latvijas Republikas pagaidu valdība Kārļa Ulmaņa vadībā. Boļševiku pasaules revolūciju – uz Latvijas austrumiem ar kaujām atspiestās sarkano latviešu un Padomju Krievijas karaspēka daļas. Reakcionāro monarhistu intereses Baltijā savukārt – vairākas personas, no kurām šī kino stāsta priekšplānā izvirzās vācu ģenerālis Rīdigers fon der Golcs un krievu pulkvedis Pāvels Bermonts.

Filmas veidošanā autori izmantojuši daudz kino arhīva materiālu un fotogrāfiju. Īpaši jaunākajai paaudzei izstrādāti neskaitāmi datorgrafikas specefekti, kas palīdz iejusties 90 gadu senā pagātnē. Bermontiāda ir no tām lentēm, kur realitāte mijas ar inscenējumu, turklāt inscenētās epizodes filmētas īstajās notikumu vietās.

Lomās iejutušies: Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs, krievu aktieris Ivans Švedovs, kurš pašlaik dzīvo Prāgā un filmējas dažādās Eiropas valstīs, un aktieris no Lībekas Hartmuts Lange. Keišs Ventas Balsij atklāj, ka vislielāko emocionālo pārdzīvojumu izjutis, filmējoties pie Jelgavas vecās šosejas, kur kādreiz bija ierakumi. «Tur joprojām saglabājušās dzeloņstieples un zeme pilna ar ķiverēm un izšautām čaulām,» stāsta aktieris. «Esot tādā vietā, tu saproti, cik nesen un tepat blakus tas viss noticis.»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: