Valdība slimnīcām piešķīrusi papildus finansējumu neatliekamās medicīniskās palīdzības un ambulatorās palīdzības nodrošināšanai.

 Papildus 611 tūkstošus latu saņēmusi arī Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca.

 

„Ir gandarījums, ka valdība atbalstījusi Veselības ministrijas priekšlikumus piešķirot papildus finansējumu ārstniecībai, tādejādi labojot kļūdu, kas tika pieļauta plānojot veselības aprūpes budžetu 2010.gadam. Līdz ar to mūsu slimnīca līdz gada beigām bez ierobežojumiem varēs nodrošināt neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu Ziemeļkurzemes iedzīvotājiem,” klāsta Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Siliniece.

Jāatgādina, ka apstiprinot veselības aprūpes budžetu 2010.gadam, stacionāriem finansējums tika ievērojami samazināts. Piemēram, Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai tika piešķirts finansējums, kas neatliekamo medicīnisko palīdzību paredzēja nodrošināt 5937 pacientiem, lai gan faktiski gada laikā tiek ārstēti vidēji 8000 neatliekamo pacientu. Šobrīd šī situācija ir atrisināta.

Tāpat papildus finansējums piešķirts ambulatoro pakalpojumu nodrošināšanai, kas ietver vizītes pie speciālistiem, kā arī diagnostikas un laboratorijas izmeklējumus. Iepriekš valsts finansējuma trūkuma dēļ ambulatoro pacientu skaits bija jāierobežo, tādēļ veidojās rindas par ko iedzīvotāji bija ļoti neapmierināti.

Papildus piešķirtais finansējums ļauj būtiski tās samazināt. Piemēram, pie acu ārsta iepriekš rindā bija jāgaida mēnesis, tagad trīs dienas, bet uz ultrasonogrāfiju iepriekšējā mēneša vietā tagad rindā jāgaida nedēļa. Arī pie citiem speciālistiem un uz diagnostikas pakalpojumiem rindas mazinājušās divas, trīs reizes. Tomēr ir daži izņēmumi, tai skaitā rinda nav mazinājusies pie nefrologa, jo visā Ziemeļkurzemē ir tikai viens šāds speciālists.

Plānveida palīdzība arī turpmāk tiks sniegta dienas stacionārā, kas nodrošina ķirurģisko un terapeitisko palīdzību gadījumos, kad nav vajadzīga ilgstoša uzturēšanās slimnīcas nodaļā.

Jāuzsver, ka trūcīgajiem medicīniskā palīdzība ir bez maksas, un viņu ārstēšanai nekādas kvotas netiek ņemtas vērā. Tai skaitā trūcīgajiem pacienta iemaksa nav jāmaksā par ģimenes ārsta un speciālista apmeklējumu, par ārstēšanos diennakts vai dienas stacionārā, kā arī par ārsta nozīmētajiem diagnostikas izmeklējumiem, par ambulatori vai dienas stacionārā veikto operāciju un nav jāsedz līdzmaksājums par slimnīcā veiktu ķirurģisko operāciju. Bez maksas medicīnisko palīdzību saņem iedzīvotāji ar trūcīgās personas izziņu, kas apliecina, ka viņu ienākumu līmenis pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz Ls 120 mēnesī. Savukārt iedzīvotājiem, kuru ienākumi nepārsniedz Ls 150 mēnesī, tiek segti 50%.

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, Ventspilī papildus stacionārajiem pakalpojumiem, pacientus ambulatori pieņem sekojoši sertificēti speciālisti – okulists, kardiologs, pulmonologs, internists, urologs, nefrologs, ginekologs, neirologs, ORL, infektologs un traumatologs- ortopēds. Slimnīca piedāvā arī plašu diagnostikas izmeklējumu klāstu – magnētiskās rezonanses izmeklējumus, datortomogrāfiju, USG, duplekssonoskopiju, ehokardiogrāfiju un neirosonogrāfiju bērniem. Tāpat slimnīcā darbojas brūču aprūpes kabinets un procedūru kabinets.

Savukārt slimnīcas Talsu filiālē pacientus ambulatori pieņem šādi sertificēti speciālisti – endrokrinologs, arodslimību speciālists, otolaringologs, nefrologs, ķirurgs, ginekologs un terapeits. Tiek piedāvāti diagnostikas izmeklējumi – datortomogrāfija, ultrasonogrāfija, endoskopija un rentgens.

Tāpat Talsos darbojas pēdu aprūpes kabinets, ir laboratorija, kā arī kopš maija strādā uzņemšanas nodaļa, kur tiek nodrošināta neatliekamā palīdzība. Sarežģītākos gadījumos, kur nepieciešama daudzprofilu neatliekamā medicīniskā palīdzība, tiek nodrošināta Ventspilī. Talsos ir gan diennakts stacionārs ar intensīvās terapijas nodaļu, gan dienas stacionārs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: