Ventspils dome arī šogad atradusi likumīgu veidu, kā atvēlēt līdzekļus darbinieku veselības apdrošināšanai.

Saskaņā ar Iepirkuma uzraudzības biroja informāciju atklāta konkursa rezultātā tiesības sniegt veselības apdrošināšanas pakalpojumus Ventspils pašvaldības, tās iestāžu un kapitāliestāžu darbiniekiem par 292 882 latiem ieguvusi AAS Balta.

Tomēr Ventspils pilsētas domes Personāla nodaļas vadītāja Agnese Jansone skaidro, ka šis ir tikai provizorisks aprēķins. Precīza summa, kas, visticamāk, būs zemāka, kļūs zināma, slēdzot līgumu. Šobrīd pašvaldības darbinieku veselība nav apdrošināta, jo viens no pretendentiem konkursa rezultātus apstrīdējis.

Iepirkuma uzraudzības birojs iesniegumu izskatīja 26. oktobrī un lēmums tiks pieņemts divu nedēļu laikā. Jansone cer, ka lēmums būs pašvaldībai pozitīvs, jo likumīga pamata tā atcelšanai nav.

Laiks, kad polises nav, darbiniekiem, kas saskārušies ar veselības problēmām, ļāvis novērtēt apdrošināšanas nozīmi. Kāda bērnudārza audzinātāja smagi kritusi, bet līdzekļu, lai veiktu vajadzīgās pārbaudes, nav bijis. Daudziem, īpaši tiem, kam algas ir pavisam nelielas, arī polises daļēji kompensētās pacientu iemaksas ir būtisks atspaids un drošības izjūta, norāda Janosne.

Kāda cita pašvaldības darbiniece stāsta, ka šobrīd vajadzētu veikt veselības pārbaudes, bet nevar to atļauties. Viņa gaida, kad būs apdrošināšana, un cer, ka pa to laiku veselība būtiski nepasliktināsies.

Personāla nodaļas vadītāja norāda, ka arī pašvaldībai un valstij ir ieguvums, jo paaugstina darba efektivitāti. Darbinieki neielaiž slimības, un nenākas ilgstoši apmaksāt slimošanas laiku. Tieši tādēļ, neskatoties uz 2009. gada nogalē veiktajiem grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz atlīdzības ierobežojumus un visa veida materiālas stimulēšanas aizliegumus, Ventspils dome atradusi likumīgu iespēju nodrošināt veselības apdrošināšanu.

Pamatojoties uz darba vides risku vērtēšanas slēdzienu, apstiprināti amati, kas pakļauti veselības apdraudējumam. Izrādās, tā apdraudēta visiem darbiniekiem, sākot no vadītājiem līdz pat apkopējiem. Riski ir dažādi, tajā skaitā darbs ar datoru, ķīmiskām vielām un emocionāla spriedze.

Ventspils pašvaldība ir pirmā, kas arī šogad apdrošinās darbinieku veselību no darba devēja līdzekļiem un iespējams tas būs precedents citām pašvaldībām rīkoties līdzīgi. Ventspils novada dome veselības apdrošināšanas polises saviem darbiniekiem nenodrošina un tuvākajā laikā to darīt neplāno. Kaut arī pastāv likumīga iespēja, atzīt, ka arī darbiniekiem, kas sēž pie datora ir veselības apdraudējums, līdzekļi apdrošināšanai nav.

Tajā pat laikā, zinot, ka daudzi uzņēmumi šajos laikos darbinieku veselības apdrošināšanu atļauties nevar un daudzām ģimenēm maciņa biezums neļauj izmantot arī plašo sporta un aktīvās atpūtas piedāvājumu, Ventspils olimpiskais centrs sagatavojis īpašu piedāvājumu uzņēmumiem, lai mudinātu uz aktīvu, sportisku un veselīgu dzīves veidu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: