Mēbeļu restaurācijas uzņēmums Anrus šoruden atvēris filiāli Ventspilī. Meistari ne tikai atjauno, bet arī uzpērk senlaicīgus priekšmetus.  

Mēbeļu restaurēšanas darbnīcu Anrus vada Ingrīda Surna, kurai uzņēmumu mantojumā atstāja vīrs, darbnīcas ilgaddējais vadītājs Jānis Surna. 

Darbnīcu un veikalu Rīgā palīdzēja celt viņa audžudēls Jānis Veģis. Seniora mudināts, jaunais Jānis mācījās mēbeļu galdniekos, praktiskās restaurācijas iemaņas apgūstot audžutēva vadībā.

Jāņa Veģa ģimene dzīvo Puzē, tāpēc likumsakarīgi, ka Anrus filiāle atvērta tieši Ventspilī: «Te ir laba vieta attīstībai, turklāt mēs pēc pasūtījuma izgatavojam arī bērnu mēbeles un rotaļlietas un pārveidojam lietotas mēbeles. Pēdējā laikā klienti vēlas, lai apgleznojam tās. Šī mode Latvijā ienākusi no Skandināvijas.»

Lielos darbus Jānis ar kolēģiem veic Rīgā, bet Ventspilī, Saules ielā 10, atrodas uzņēmuma birojs, kurā klientus sagaida Jāņa sieva Sibilla: «Tā nu ir sanācis, ka mēs visi interesējamies par mēbelēm. Jānis, kam ir zelta rokas, ir praktiķis, bet es pieņemu pasūtījumus.

Varētu domāt, ka tagad, kad daudziem ir  grūti apstākļi, viņi lielākoties vēlas tikt vaļā no vērtīgiem priekšmetiem, lai nopelnītu, bet tā nav. Cilvēki labprāt restaurē mēbeles. No vienas puses, šis pakalpojums nav lēts, no otras, klients var pateikt, cik daudz naudas var atļauties tērēt, un tad izdomājam, ko par šo summu var paveikt.»

Salīdzinot mēbeļu restaurēšanas tradīcijas Latvijā un citviet Eiropā, Sibilla teic, ka pie mums parasti vēlas, lai, saglabājot mēbeļu senatnīgo stilu, tās izskatās kā jaunas, lai ir šikas, savukārt citviet lielā vērtē ir pat ķirmju atstātās pēdas.  

Anrus klientu lokā ir gan īpaši turīgi klienti, piemēram, miljonāri un vēstnieki, gan tie, kam knapāka iztikšana. Lielāka piekrišana vienmēr bijusi bufetēm, tās labi pērk un restaurē.

«Protams, ka, ieraugot interesantu senlaicīgu mēbeli, mēs to labprāt iegādājamies, atjaunojam un pārdodam, tomēr tikpat bieži sakām, lai cilvēks kārtīgi padomā, vai tiešām vēlas atvadīties no dzimtas pūrlādes  vai skapja.Tāpat labi jāpadomā, vai ir vērts izmest ļoti mīļu padomju laiku sekciju, jo tagad ir dažādas iespējas modernizēt mēbeli, kas nenoliedzami ir lētāk nekā jaunas iegāde.» Anrus meistari izgatavo arī rotaļlietas un bērniem domātās mēbeles, šim nolūkam izmantojot vieglo un ne tik dārgo bērzu.

«Viss sākās ar to, ka lūdzu Jānim izgatavot dažas lietas mūsu meitiņai Sārai. Pēc tam arī citi vecāki sāka izrādīt interesi par ekoloģiskām rotaļlietām, un tagad izgatavojam visu, ko sirds vēlas, piemēram, koka gludekļus, gāzes plītis, leļļu ratus, dārza būdas rotaļām brīvā dabā.»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: