Šobrīd visā Latvijā cilvēki ziedo asinis Zolitūdes traģēdijā cietušajiem. Asinis var nodot arī Ventspils slimnīcā, kur atrodas vienīgais asins pieņemšanas kabinets Ziemeļkurzemē.

Jau piektdienas rītā, nākamajā dienā pēc traģēdijas Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas asins sagatavošanas nodaļā bija liels donoru pieplūdums. Slimnīca no sirds pateicas visiem donoriem, kas bija atnākuši un ziedoja asinis. To varēs darīt arī nākamajās nedēļās.

 

Donori tiek gaidīti katru pirmdienu un piektdienu no plkst. 8 līdz 10. Iepriekš lūgums piezvanīt pa tālruni 63632092, lai vienotos par laiku un noskaidrotu vai tieši jūsu asinsgrupa ir nepieciešama.

 

Donoram līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam, viņam jābūt vismaz 18 gadus vecam un vairāk nekā 50 kilogramus smagam. Pirms tam noteikti ir jāpabrokasto.

 

Vesels cilvēks var ziedot asinis četras līdz piecas reizes gadā, ievērojot divu mēnešu intervālu starp asins nodošanas reizēm. Vienā asins nodošanas reizē donors ziedo 450 mililitru asiņu. Veselam cilvēkam neliels asins zudums nav kaitīgs. Tieši otrādi – donora organismā notiek asinsrades sistēmas atjaunošanās, stimulēšana, donori retāk slimo ar akūtām un hroniskām slimībām. Asins šūnas organismā ir nepārtrauktā kustībā. Veco šūnu vietā rodas jaunas, tāpat kā atjaunojas āda vai ataug mati.

 

 

Ko saņem donors?

  • Vieglas brokastis viena lata apmērā,

  • Naudas kompensāciju par izdevumiem asins apjoma atjaunošanai – trīs latus,

  • Var izmantot likumā noteiktās brīvdienas saskaņā ar Darba likuma 74. pantā noteikto atlīdzību, ja nodod asinis, iepriekš par to paziņojot darba devējam. Pēc katras asins nodošanas darba devējs piešķir atpūtas dienu, izmaksājot noteikto atlīdzību, vai pēc donora pieprasījuma šo dienu pievieno ikgadējam apmaksātam atvaļinājumam,

  • Morālu gandarījumu, slimnieku un mediķu pateicību.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: