Ceturtdienas vakarā Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā, Priedaines ielā 20, iebrucis veikala "Maxima" jumts. Negadījums notika brīdī, kad veiklā bija ļoti daudz apmeklētāju. Līdz šim oficiāli apstiprināta 54cilvēku nāve, tostarp bojā gājuši trīs glābēji. Tāpat paziņots, ka septiņi cilvēki atzīti par bezvēsts pazudušiem.

Nelaimē ir arī daudz cietšo, bet to skaitu pagaidām vēl nav iespējams pateikt precīzi. Saskaņā ar amatpersonu sniegto jaunāko informāciju traģēdijā cietuši 40 cilvēki, kas hospitalizēti vai saņēmuši palīdzību uz vietas. Cietis arī viens bērns, kurš nogādāts slimnīcā. Bērnu klīniskās universitātes slimnīca sociālajā tīklā "twitter" ziņo, ka veikala "Maxima" negadījumā cietušais bērns guvis vidēju smagu galvas traumu un dažādus sasitumus. Bērna stāvoklis ir stabils.

Notikuma vietā strādā liels skaits glābēju, mediķu, arī armijas pārstāvji un policisti. Kopējā iebrukusī platība bija ap 500 kvadrātmetriem, bet otrajā nogruvumā izgāzās divreiz lielāka jumta daļa. Sestdien jumts iegruva vēlreiz, par laimi šoreiz neskarot nevienu cilvēku. Otrais nogruvums sekojis aptuveni stundu pēc pirmā, kad veikalā jau strādāja glābēji. Otrais iegruvums apbēris arī vairākus VUGD darbiniekus, bet viens no viņiem no iegūtajiem ievainojumiem miris. Jau pēc pusnakts tika atrastas vēl viena ugunsdzēsēja glābēja mirstīgās atliekas, bet īsi pēc tam kāds cits bojāgājušais.

Diemžēl piektdienas rīts nācis ar aizvien traģiskākām ziņam un īsi pēc desmitiem traģēdijā bojā gājušo skaits jau bjia pieaudzis līdz 26 cilvēkiem. Dažāda smaguma traumas guvuši vēl vairāki desmiti cilvēku. Savukārt pēc pulksten 11 atrasto bojā gājušo skaits strauji pieauga - zem gruvešiem atrastas jau 33 cilvēku mirstīgās atliekas. Plkst. 14.40 ziņots, ka bojā gājuši 43 cilvēki, bet stundu vēlāk atrast vēl divi bojāgājušie. Ap pulksten 17 pienāca jaunas ziņas - bojā gājušo skaits jau ir 47... Pirms pulksten 19 atrastas vēl viena cilvēka mirstīgās atliekas, bet vēl pēc brīža vēl viens. šonrīd saņemtas ziņas par 52 bojāgājušo. Zem sabrukušā jumta joprojām atrodas cilvēki.

Glābēji bija nonākuši līdz grūtākām vietām, kur daļēji sagruvušajā veikalā ir nestabilas konstrukcijas. Šī iemesla dēļ pieņemts lēmums slēgt vienu eju un turpmāk pārvietoties samazinātā cilvēku skaitā tikai pa vienu eju. Glābšanas darbi pagaidām turpināsies tikai vienā sektorā, kas liekas drošākais. Šajā sektorā strādās ne vairāk par 12 ugunsdzēsējiem.

Pēc trešā iegruvuma tika pieņemts lēmums drošības apsvērumu dēļ uz laiku apturēt gruvušu pārbaudi. 

Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas. 2007.gada 23.februārī pansionātā "Reģi" notika plašs ugunsgrēks, ko izraisīja īssavienojums elektroinstalācijā. Ugunsgrēkā gāja bojā 26 pansionāta klienti.

Daļēji sagruvušā lielveikala "Maxima" teritorijā ceturtdien ap pulksten 23 darbu sāka vairāki ceļamkrāni, lai paceltu sabrukušās ēkas konstrukcijas. Ceļamkrāni iesaistīti, lai ar to palīdzību varētu tikt klāt gruvešos iesprostotajiem. Piektdienas rītā ziņot, ka zem gruvešiem joprojām dzirdami iesprostoto cilvēku mobilo tālruņu signāli. 

Ventasbalss.lv izsaka vidziļāko līdzjutību bojā gājošu tuviniekiem un draugiem...

Foto: nra.lv

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: