Veselības ministrija un Nacionālais veselības centrs novembrī uzsācis vēža savlaicīgas atklāšanas kampaņu “Pārbaudi veselību, valsts maksā!”. Profilaktiskās pārbaudes var veikt arī Ventspilī.

Kampaņas mērķis ir palielināt iedzīvotāju izpratni par profilaktisko pārbaužu nozīmīgumu. Iedzīvotāji tiek aicināti aktīvāk izmantot iespēju veikt valsts apmaksātās profilaktiskās pārbaudes krūts, dzemdes kakla un zarnu vēzim. Profilaktiskās pārbaudes var veikt arī Ventspils poliklīnikā un Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā.

 

Kā kampaņas atklāšanā norādīja veselības ministre Ingrīda Circene: ir svarīgi, lai cilvēki Latvijā saprot, ka pārbaužu veikšana ir katra paša interesēs, jo runa ir par cilvēka veselību un dzīvību. Valsts apmaksā pārbaudi vēžaprofilaksei. Pēdējos gados ir panākts, ka profilaktisko izmeklējumu apmeklējums pamazām uzlabojas, tomēr tikai katra trešā sieviete dodas uz skrīningu.

 

Valsts apmaksāta dzemdes kakla vēža profilakse pieejama sievietēm no 25 līdz 70 gadiem, krūts vēža profilakse sievietēm no 50 līdz 69 gadiem, zarnu vēža profilakse sievietēm un vīriešiem no 50 gadu vecuma. Valsts sievietēm ik pa diviem gadiem sūta uzaicinājuma vēstules krūts vēža profilaksei, bet ik pa trijiem gadiem dzemdes kakla vēža profilaksei. Tikmēr zarnu vēža profilaksi attiecīgā vecuma iedzīvotāji bez maksas var veikt reizi gadā.

 

Uzaicinājuma vēstules saņemšana dot iespēju vērsties pie sava ginekologa uz bezmaksas dzemdes kakla vēža skrīninga pārbaudi vai doties uz Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu uz krūšu mamogrāfijas pārbaudi. Jāpiezīmē, ka arī jaunuzceltajā poliklīnikas ēkā Raiņa ielā 6 būs uzstādīta jauna, mūsdienīga digitālā mamogrāfijas iekārta, kas ļaus vēl agrīnākā stadijā diagnosticēt pat ļoti maza izmēra veidojumus. Tikmēr zarnu vēža profilakses veikšanai iedzīvotājiem jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kas pacientu nosūtīs veikt nepieciešamās analīzes.


Lai mazinātu cilvēku bailes un neskaidrību par profilaktisko pārbaužu norisi, kampaņas laikā tiks skaidrota pārbaužu veikšanas kārtība – uzaicinājuma saņemšana (zarnu vēža profilakses gadījumā – vēršanās pie ģimenes ārsta), pieraksta un pārbaužu veikšana, kā arī rezultātu saņemšana, informējot iedzīvotājus par vēlamo rīcību profilakses veikšanā. Informēšanas kampaņa norisināsies līdz 7. decembrim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: