Nesen uz Ventspils muzeju pēc restaurācijas atvesta 18. gadsimta ceļojumu lāde. Tas ir viens no priekšmetiem, ko muzeja darbinieki gatavo 2. stāva ekspozīcijai.

 Projekts, kas paredz Livonijas ordeņa pils 2. stāva renovāciju un ekspozīcijas izveidi tagad tiek gatavots iesniegšanai Eiropas reģionālās attīstības fonda programmas Infrastruktūra un pakalpojumi projektu konkursā.

Paralēli tam vairāku gadu garumā muzejs pakāpeniski iegādājas un restaurē nepieciešamos priekšmetus. Pils 2. stāva ekspozīcijā iecerēts atspoguļot varas un pārvaldes atribūtiku dažādos vēstures posmos.

Plānots izstādīt arī lādes, mēbeles un koka skulptūras. Visus priekšmetus nav iespējams restaurēt Ventspils muzejā, to atjaunošanu veic īpaši speciālisti dažādās Latvijas vietās. Tā, piemēram, 18. gadsimta lādi, kas šobrīd papildina izstādi Zvēri mežos un ūdeņos, restaurēja Bauskā, SIA Intarsija.

Muzejā šis priekšmets iegūts no ventspilniekiem, kuru īpašumā lāde nonākusi 20. gadsimta 30. gados, kad to pilsētā atstājuši vācu repatrianti. Paredzēts, ka lāde, kuras apkalumos izlasāms 1775. gads, pils 2. stāvā papildinās ekspozīciju Vara un pārvalde: pilsēta un novads Kurzemes un Zemgales hercogistē (1562 – 1795).

Šobrīd ir restaurēti arī tādi jaunās ekspozīcijas priekšmeti kā 17. gadsimta Zlēku luterāņu baznīcas smilšu pulkstenis (atradīsies pils kapelā), glezna Medora (1874), hercoga Gotharda dokuments (1574), 19. gadsimta kokgriezumi u.c.

Priekšmetu restaurācija galvenokārt notikusi, piesaistot Valsts Kultūrkapitāla fonda līdzekļus, kā arī izmantojot muzejam ziedoto naudu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: