Līdz šim Ventspils novadā uzturējās 24 bēgļi no Ukrainas, kas apmetās ģimenēs, bet nu viņu skaits ir dubultojies, jo 18. marta vakarā uzņēmuma "Ventspils reiss" šoferi no Kišiņevas atveda 23 Ukrainas iedzīvotājus, nogādājot viņus Piltenē.

Tā ir liela ukraiņu ģimene, kurā ir trīs pilngadīgas personas un 20 bērni vecumā no četriem līdz 17 gadiem. Septiņi ir pašu bērni, pārējie – aizbildnībā esoši. Piltenē dzīvo ģimenes radinieki, tāpēc ukraiņi jau iepriekš viesojušies mūspusē, Piltene viņiem ir pazīstama vieta. Bēgļu ģimene dzīvoja Odesā, bet, kad sākās karadarbība un četru kilometru attālumā no pilsētas sprāga bumbas, tika pieņemts lēmums izbraukt no valsts, dodoties uz Moldovu, Kišiņevu. No šīs pilsētas "Ventspils reisa" darbinieki atveda Krievijas armijas vajātos ukraiņus, daļa pasažieru izkāpa citās Latvijas pilsētās, bet lielā ģimene tika atvesta uz Pilteni, kur tā izvietota pašvaldībai piederošajā internātā. Paredzams, ka ukraiņu bērni mācīsies attālināti, Ventspils novada pašvaldības Sociālais dienests ģimenei sniegs sociālo palīdzību, izmaksājot tādus pašus pabalstus kā Latvijas pamatiedzīvotājiem.

Ventspils novada domes izpilddirektors Juris Krilovskis, tiekoties ar bēgļu ģimenes pieaugušajiem, uzzinājis, ka viņi ir pateicīgi Latvijai par pajumtes sniegšanu un atbalstu krīzes situācijā. Tāpat sadzirdēta neizpratne par Krievijas rīcību un neprātīgajiem uzbrukumiem, nogalinot arī civiliedzīvotājus, tostarp bērnus.      

Jau vēstīts, ka Ventspils novada domes Finanšu komitejā nolemts rezervēt 30 000 eiro no pašvaldības 2022. gada budžeta rezerves atlikuma, lai atbalstītu patvēruma meklētājus no kara skartās Ukrainas. Ventspils novada pašvaldība bēgļu izmitināšanai piedāvā telpas ne tikai Piltenes internātā, bet arī Ances pamatskolas internātā (25 vietas) un Ances sociālajā mājā (13 vietas), turklāt jāpiebilst, ka aicinājumam izmitināt bēgļus Ventspils novadā atsaukušies arī uzņēmēji.

Valsts, kā noteikts Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, ir apņēmusies pirmās 90 dienas pašvaldībām segt izdevumus, kas radušies, izmitinot bēgļus un nodrošinot viņiem maltītes. Ventspils novada pašvaldības rezervētie 30 000 ir domāti arī tam, lai Sociālais dienests var sniegt bēgļiem sociālo palīdzību, izmaksājot tādus pašus pabalstus kā Latvijas pamatiedzīvotājiem.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -2
    Pornieks 21.03.2022, 20:16:27

    Uzpasē dakter, runā ka ar potēšanos esot tā knapāk.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: