Nākamnedēļ, kā uzskata Ventspils novada zemnieki, varēs uzsākt kartupeļu diedzēšanu. Daži jau ienesuši tupeņus siltākās telpās.

 Vārves pagastā saimniekojošā Brigita Liepiņa iznesusi daļu kartupeļu no aukstajiem pagrabiem un novietojusi siltākās telpās: «Tas vairāk sirdsmieram. Diedzēt sāksim pēc nedēļas divām.» Tārgalniece Ināra Rumberga spriež, ka dīgšanai labvēlīgi apstākļi būs, sākot no 15. marta. 

Šobrīd abas zemnieces vēl tirgo pērno ražu; salīdzinot ar iepriekšējā gada martu, šoziem tupeņi ir dārgāki. Brigita par saviem prasa Ls 0,28–30, Ināra – Ls 0,30–0,35, tas ir divreiz dārgāk nekā 2010. gadā. Iemesli ir vairāki – gan pašmāju zemā ražība (Ināra aprēķinājusi, ka rudenī novākts par trešdaļu mazāk kartupeļu, nekā parasti), ko ietekmējušas slimības un mainīgie laikapstākļi, gan lietavas Polijā. Šī valsts ir viena no lielākajām kartupeļu importētājām, tādēļ šajā valstī notiekošais būtiski ietekmē situāciju Latvijas tirgū.

Lauksaimnieces atturas prognozēt, kāda būs kartupeļu cena šoruden, jo proces vērtība būs atkarīga no jau pieminētajiem laikapstākļiem, gan importa, gan apstrādātajām platībām. Piemēram, Ināra un Brigita negrasās pavasarī palielināt tupeņiem atvēlēto zemes daļu.

Ināra: «Mums ar vīru vairs nav tiek gadi, lai atvēzētos un stādītu vairāk,» savukārt Brigita bilst, ka nav tik liela pagraba, lai varētu stādīt vairāk kartupeļu, jo nebūs, kur tos uzglabāt. Viņa ir viena no tām zemniecēm, kam uzpircēji piedāvājuši darījumu ar nolūku pārdot tupeņus Krievijā: «Par cenu, ko viņi piedāvā, nemāku teikt, jo mani šāds piedāvājums neinteresē. Man pašai patīk tirgot, turklāt bieži jābūt Ventspilī, bet esmu dzirdējusi, ka uzpircēji vēlas, lai zemnieks piedāvā vismaz 20 tonnu kartupeļu.»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: