Tieslietu ministrija ierosinājusi grozījumus Krimināllikumā, pārskatot sodu minimālās un maksimālās robežas un piedāvājot cietumam alternatīvus sodus.

Patlaban Latvijā brīvības atņemšanas sodu termiņi ir ne tikai ievērojami ilgāki nekā citās Eiropas Savienības valstīs, bet likumpārkāpējs ir ieslodzīts cietumā vai notiesāts ar brīvības atņemšanu arī tādos gadījumos, kad viņš nerada reālu sabiedrības drošības apdraudējumu.

 

Ļoti bargi ir sodi par mantiskajiem noziegumiem – zagšanu, krāpšanu – jeb par tādiem noziegumiem, kas rada apdraudējumu cilvēka mantai, īpašumam, bet ne viņa dzīvībai un veselībai, ko citur pasaulē uzskata par patiešām nozīmīgiem. Vidējais ieslodzījuma laiks ir mazliet mazāk par sešiem gadiem. Citās valstīs šis rādītājs ir aptuveni divi gadi.

 

Salīdzinoši augsts rādītājs Latvijā ir, arī aplūkojot ieslodzīto skaitu uz 100 000 iedzīvotāju. Šajā ziņā Latvija starp 48 Eiropas valstīm dala otro/trešo vietu. Turklāt brīvības atņemšana valstij ir visdārgākais no visiem soda veidiem, proti, 3250 latu gadā uz vienu ieslodzīto.

 

Ar likumprojekta pieņemšanu tikšot panāktas konceptuālas izmaiņas Latvijas kriminālsodu sistēmā – tā tikšot tuvināta citu Eiropas Savienības valstu sodu sistēmai.

Likumprojekts paredz samazināt sodu robežas, īpaši par mantiskajiem noziegumiem.

 

Vienlaikus bargi sodi tikšot saglabāti noziegumiem, kas saistīti ar cilvēka veselības un dzīvības apdraudējumu, narkotikām un dzimumnoziegumiem. Respektīvi, tādiem pārkāpumiem, kas rada reālus draudus sabiedrībai arī turpmāk. Likumprojekts paredz palielināt naudas sodu un piespiedu darba īpatsvaru, tādējādi samazinot brīvības atņemšanu.

 

Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs norāda: starptautiskā pieredze liecina, ka sabiedrībā izciešamie sodi ir pietiekami efektīvi un valstij šo sodu īstenošana ir stipri lētāka. Bargie brīvības atņemšanas sodi mums ir dārgs mantojums no Padomju Savienības laikiem, kad brīvības atņemšanai bija nozīmīgākā loma starp visiem kriminālsodiem.

 

Cietumsodu par mazāk smaga nozieguma izdarīšanu paredzēts piemērot tikai tad, ja soda mērķis nav sasniedzams, nosakot kādu no vieglākiem soda veidiem. Tas nozīmē, ka pamatā par mazāk smagu noziegumu jāpiemēro piespiedu darbs, naudas sods, arests, bet tikai īpašos gadījumos – brīvības atņemšana.

 

Ar jaunajiem grozījumiem par mantiskajiem noziegumiem brīvības atņemšanas sods tiks samazināts vidēji par 40%. Tas ļaus nākotnē samazināt arī ieslodzīto skaitu cietumos vidēji par 30%.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: