Par novada tradīciju kļuvušais festivāls Vārti arī šogad pulcēs dažādu mūzikas stilu pārstāvjus, dodot iespēju gan klausīties Latvijas skaņu pasaules zvaigžņu kartē jau ierakstītus vārdus, gan iemirdzēties jaunām.

Ventspils novada augstākajā vietā – Popes kalnā – sabrauks Latvijas dziesminieki, dzejnieki un mūziķi. Ainars Mielavs, Lorija Vuda, Elīza Znotiņa, Andris Akmentiņš, Ēriks Loks, Jana Egle, Reinis Jaunais, Haralds Sīmanis, Austrasbērni un daudzi citi, kopā teju 120 festivāla dalībnieki, muzicēs daļēji rekonstruētās Popes estrādes atklāšanas koncertā. Taču, kā jau ierasts, koncerti skanēs arī muižā, baznīcā, Zirgu stallī un vecajā pilskalnā, kur 26. jūlija vēlā vakarā, kad diena pārkūst naktī, pasaules mūzikas apvienība Kanisaifa aicinās apmeklētājus izjust emocionāli spilgtu muzikālu piedzīvojumu – ceļojumu.

Jāatzīmē, ka trīs festivāla gados izdevies Popi atkal no jauna ierakstīt Latvijas kultūras notikumu kartē. «Popes muiža un estrāde, senais pilskalns aizvadītajā vasarā pārsteidza ar dabisko un cilvēcīgo noskaņu, ar absolūtu tīras dvēseles izjūtu, kurā gribējās kavēties un palikt,» stāsta arhitekte, kādreizējā Latvijas kultūras ministre Inguna Rībena. Viņa arī atzīst, ka iespaidojis vietas senatnīgais skaistums un uzmanīgā jaunas dzīvības iepūšana tajā, ko reiz izveidojuši pavisam cita laikmeta ļaudis.

«Mēs katrs – apmeklētājs, rīkotāji, ikviens palīgs un, protams, mūsu finansiālie atbalstītāji, bez kuriem festivāls nebūtu iespējams, – esam kā maza zobrata daļiņa mehānismā, kas par spīti globalizācijai cenšas uzturēt dzirkstošu garu arī laukos, tādējādi veidojot vidi, kurā cilvēkiem gribas palikt dzīvot un strādāt. Tā ir pievienotā vērtība mākslinieciskajai sadaļai, kas, manuprāt, ir ļoti būtiska katram pagastam,» saka viena no festivāla rīkotājām Dace Vašuka. Viņa atceras pirmo talku aizaugušajā Popes brīvdabas estrādē 2016. gada pavasarī un teic, ka daudzo pēc savas brīvas gribas kopā nākušo talcinieku apliecinājums, ka vieta viņiem ir svarīga, bijis viens no priekšnoteikumiem estrādes rekonstrukcijas uzsākšanai.

«Pasaule jau sen vairs nav tikai tas, ko mēs varam sataustīt, sasmaržot vai sagaršot. Ir saites ar pagātni, iespējams, arī ar nākotni, kuras ir tikai nojaušamas,» sajūtās dalās Vēdes ciemā dzīvojošie Dagnija un Mārtiņš Drungili. Viņi, pirms diviem gadiem atgriežoties uz dzīvi Latvijā un izvēloties dzīvesvietu, atsaucās tam virmojumam, kurš ar biedrības Popes muiža aktivitātēm un Vārtu vēršanos bija sācis notikt Popes kalnā. «Nav svarīgi – pareizs vai nepareizs bija mūsu lēmums,» atzīst Dagnija, «galvenais, ka īsts un vajadzīgs!» Izzinājuši kafijas un kakao pupiņu smalkumus, Drungili sola ar pašu labāko cienāt festivāla Vārti apmeklētājus un lolo sapni par īpašas kakao pasaules vietas izveidi Popē.

Arī muzikālās meistarklases kļuvušas par Vārtu tradīciju, un festivāla nedēļā Popē pulcēsies leģendārās latviešu dziesminieces Austras Pumpures ideju turpinātāji – Austrasbērni. «Popes ir vieta, kurā es varu sapņot!» tā liepājniece Inese Muižniece, biedrības Austras biedrība valdes locekle un viena no Vārtu rīkotājām. Viņa atceras tikšanos, kad, atsaucoties Popes iedzīvotāju aicinājumam, kopā ar dziesminieci un dzejnieci Maiju Kalniņu uz ciematiņu devušās pirmoreiz. Nepieradinātā vide gan toreiz, gan turpmākajos gados bijusi pateicīga vieta dabiskam radīšanas priekam.

«Dziesminieks ar savu vienatnē radīto dziesmu iedvesmo popiņus saņemties, sapurināties, pieķerties un radīt, atjaunot, lepoties, pārstāvēt. Savukārt Pope iedvesmo mūs dziedāt, krāt vārdus, pieskārienus, smaržas un bišu sanoņu, lai kaut kad to visu vienatnē atkal pārradītu un dotu atpakaļ, dotu tālāk,» pauž rakstniece un dziesminiece Jana Egle. Viņa arī atzīst, ka, muzicējot uz par gliemežnīcu iesauktās Vārtu skatuves, ikviens var sajusties kā pērle. Viņas domu turpina mūziķe Simona Rača: «Popē notiek neticamas un vārdos īsti nepasakāmas lietas, kuras tā arī nekad nepāriet.» Vasaras saulgriežos Simona un viņas draugs, mūziķis Jānis Rūcis ļāvās Vārtu rīkotāju idejai – uzfilmēt leģendārā dziesminieka Džona Lenona dziesmas Imagine videoklipa Popes versiju. Pašlaik tiek kārtoti autortiesību jautājumi, taču Vārtu rīkotāji plāno, ka jau jūlija beigās klips būs redzams ikvienam.

26. jūlija vakarā uz daļēji atjaunotās Popes brīvdabas estrādes atklāšanas svētkiem ikvienu aicina Latvijas dziesminieki, Ainars Mielavs ar draugiem un pasaules mūzikas apvienība Kanisaifa. Festivāla otrajā dienā akustiskos koncertus muižas parkā sniegs Silvestrs Sīlis, Anta Eņģele, Dzintars Vītols un Mikus Frišfelds, bet Zirgu stallī, kur klātesošie varēs vērot režisores Laimas Žurginas filmu Kaza kāpa debesīs un Ventspils novada fotoapvienības Kursa pirmajā plenērā Bohēma tapušos darbus, muzicēs Pēteris Narubins. Muižas Saullēkta zālē skanēs dzeja, radošo meistarklašu nedēļas laikā jaunradītās dziesmas un būs aplūkojamas Mairas Rībenas gleznas. Vakarā estrādē – Austrasbērnu autordziesmu un Imanta Kalniņa dziesmu lielkoncerts 21. gadsimta spēka dziesmas, kura noslēgumā – dziesminieku nakts ugunskuri. Svētdien Popes vecajā pilskalnā japāņu flautas koncertu sniegs zen budistu mūks Un Ryu (tulkojumā pūķis mākonis) no Ukrainas. Pirms koncerta – Jurija Podusova vadīta tējas ceremonija. Festivāla noslēgumā Popes luterāņu baznīcā – pirmatskaņojums Laika šūpoles, kurā satiksies Maijas Kalniņas teksts, Ievas Tālbergas, Diānas Jansones, Kaspara Kronpuša mūzika un Elīnas Lankovskas-Ķeķes deja.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: