Piltenieces Ilzes Karsas saimniecībā ir daudz dažādu putnu, tostarp paipalas, kuru olas ģimene izmanto organisma stiprināšanai. Savukārt pārējie putni un truši ļauj nopelnīt iztikšanai.

Nesen Ilze papildinājusi bezdarbnieku rindas, tāpēc svarīgs katrs lats. No otras puses, iegādājoties jaunus putnus un barību, zemniece izvēlas kvalitatīvus dzīvniekus un produktus, jo «skopais maksā divreiz». Saimniekošanu Karsi sāka ar trušiem, specializējoties šķirnes garaušu audzēšanā, bet, lai nepieļautu tuvradniecību, dzīvnieki jāiepērk ārzemēs, kur pēdējo gadu laikā to cena pat trīskāršojusies. Tāpēc tagad Kļavarājos trušus izmanto gaļas iegūšanai.

Putnu barā ir fazāni, pāvi, pīles vistas, arī zīdvistas un Bramas šķirnes vistas: «Parastā vista ir muļķe, bet bramietes un zīdvistas nāk klāt kā sunīši, visu var sarunāt. Sugas putni nav domāti katliņā likšanai, lai gan reizēm kāds gailis nonāk arī zupas šķīvī. Mūsu saimniecībā svarīgākais ir cāļu audzēšana,» stāsta Ilze. Tie, kas pie viņas iepērkas, dara to regulāri, bet putnu audzētāja bargi noprasa, kur palikuši pērn gādātie cāļi. Izrādās, cilvēks nav zinājis, ka zīdvistas un bramietes, ja grib saglabāt labu pēctecību, nedrīkst laist kopā ar parastajām.

Savukārt, piemēram, pērļu vistiņas var turēt kopā tikai ar pīlēm, citādi spalvas iet pa gaisu. Nekas traks nenotiks, ja putni no rudens līdz martam būs vienā barā, bet, sākoties perēšanai, jāievēro strikta kārtība. Kļavarāju kūts ziemā netiek apsildīta, bet tas putniem nekaitē, daudz lielāku stresu, tātad pārtraukumus dēšanā rada vides, temperatūras un barības maiņa. Arī paipalas, dabūjušas citu ēdienu, dienu divas nedēj. Vēl mājputni jāsargā no vistām, plēsīgajiem vanagiem un ērgļiem, kam pietiek ar vienu kāju, lai aiznestu brangu Bramas gaili.

Nesen Ilzei uzdāvināts dekoratīvais sivēns, vārdā Pēča, kas prasmīgi izlīdzina kurmju rakumus un labprāt trenkā saulītē gulošos putnus. Paipalas šādās rotaļās nepiedalās, jo mitinās iekštelpās – lai katru dienu dētu pa olai, jābūt +160 temperatūrai. Ja mazos putnus labi baro (vislabāk tiem garšo briedinātas auzas un kvieši), trim paipaliņām draugos ir viens tēviņš, tās dej vismaz divus gadus. «Mums visa ģimene, pateicoties šīm olām, tikusi uz pekām. Kāds ticis vaļā no pumpām, kāds – no astmas, citam pazudis miežgrauds.

Trīs četrus mēnešus tukšā dūšā jāiedzer divas trīs olas, un daudzas problēmas atrisinās,» stāsta Ilze. Ārstnieciskās īpašības paipalu olas saglabā mēnesi, pēc tam produkts vairs nav efektīvs. Dziednieciskās īpašības zaudē arī vārītas olas, tāpēc ceļš uz atveseļošanos ir viens – uzdzerot siltu ūdeni, izdzert paipalu oliņas!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: