Latvijas pilsētās notiek Eiropas Mobilitātes nedēļa, kas norisinās no 16. līdz 22. septembrim un jau astoto reizi simtiem Eiropas pilsētu aicinās savus iedzīvotājus atbalstīt ilgtspējīgu mobilitāti.

Eiropas Mobilitātes nedēļa ir arvien lielāku atsaucību gūstošs pasākums un tā mērķis ir veicināt ilgtspējīgu mobilitāti pilsētās un informēt sabiedrību par pašreizējās pilsētu mobilitātes ietekmi uz vidi. Tā ir iespēja aicināt iedzīvotājus izvēlēties ilgtspējīgākus transporta veidus līdzšinējo pārvietošanās līdzekļu vietā.

 
"Klimata uzlabošana pilsētā" ir šī gada Eiropas Mobilitātes nedēļas tēma. Iesaistītās pilsētas organizēs pasākumus, lai paaugstinātu iedzīvotāju zināšanas par klimata pārmaiņu lielo ietekmi. Pašvaldības tiek aicinātas arī ieviest ilgstošus pasākumus, kas varētu ietekmēt CO2 emisijas vietējā līmenī, kā arī parādīt, cik liela nozīme ir katra iedzīvotāja iesaistīšanā cīņā pret klimata pārmaiņām.
 
Tomēr tēma nav saistīta tikai ar meteoroloģisko klimatu. Ieviešot tādas ilgtspējīgas izmaiņas kā riteņbraukšana, iešana kājām, sabiedriskais transports, braukšana vairākiem cilvēkiem ar vienu automašīnu un kopējais auto fonds, tiek samazinātas ne tikai klimatu ietekmējošo gāzu emisijas, bet arī uzlabojas pilsētas gaisotne, samazinoties gaisa un trokšņa piesārņojumam, ceļu satiksmes negadījumiem, sastrēgumiem un pilsētvides noslogojumam.
 
Eiropas Mobilitātes nedēļa sekmē Eiropas iedzīvotāju veselības uzlabošanos, jo pievērš uzmanību nozarei, kas ir atbildīga par lielāko daļu kaitīgo emisiju, kas veicina pārmaiņas klimatā un ozona slānī. Transporta ietekmi uz veselību izjūt katrs, un šī kampaņa ir iespēja pašvaldībām uzlabot iedzīvotāju dzīves kvalitāti, piedāvājot alternatīvus pārvietošanās veidus automašīnu izmantošanai ikdienā.
 
Eiropas Mobilitātes nedēļa piedāvā ideālu veidu, kā pasniegt ilgtspējīgas mobilitātes lomu sabiedrībā, informēt iedzīvotājus par soļiem, kādus pieņem vietējās pašvaldības zaļākas dzīves garantēšanai, lai mudinātu cilvēkus vairāk izmantot sabiedrisko transportu un parādītu, kā katrs cilvēks var palīdzēt cīņā ar klimata pārmaiņām.
 
Eiropas Mobilitātes nedēļa Eiropā pirmo reizi tika organizēta 2002. gadā, dienu bez auto atstājot kā galveno aktivitāti parasti nedēļas pēdējā dienā jeb 22. septembrī. Tātad šogad tā notiks septīto reizi. Katru gadu tā tiek organizēta vienā un tajā pašā laikā – no 16. līdz 22. septembrim.
Pasākumi Ventspilī:
  • 18. septembris
    • 12.00 Velo orientēšanās sacensības pilsētā. Starts un finišs Skeitparkā.
  • 19. septembris
    • 12.00 „Diena bez auto” Bērnu pilsētiņā
    • 15.00 bērnu parkā „Fantāzija”
  • 22. septembris
    • 12.00 Ielu teātris Tirgus laukumā.
Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: