Ceturtdien, 21. decembrī Ventspilī notiks tradicionālais Bluķa vakars. Kopā ar jaukto kori “Līvzeme”, Ventspils vīru kori, folkloras kopu “Laipa”, dziesmu ansambli “Ventiņ” un Ventspils 4. vidusskolas audzēkņiem, visi aicināti pievienoties sentēvu tradīciju rituāliem, dziesmām, dančiem un rotaļām.

Plkst. 18.00 bluķa vilkšana sāksies no Rātslaukuma uz Vecpilsētas tirgus laukumu, kur notiks tā dedzināšana – lai sadeg neveiksmes, bailes un viss sliktais. Darbosies arī Ziemas vakara tirgus.

Līdz šodienai dzīvs ir viens no senākajiem gada izskaņas rituāliem Latvijā – bluķa vilkšana un dedzināšana. Bluķa vakars uzskatāms par pagrieziena punktu gan mūsu dzīvē, gan laika ritējumā, kad gada vistumšākajā laikā pamazām atgriežas cerības un gaisma. Šajā rituālā simboliski viss sliktais – slimības, neveiksmes, zaudējumu sāpes, arī materiālie zaudējumi, bailes, šaubas, neticība, kas sakrājies gada laikā, tiek savākts bluķī, lai sadeg, dodot vietu gaišām domām, jaunām cerībām un veiksmei. Sadedzinot bluķi ugunskurā, dzimst jauna gaisma, kas turpmāko gadu būs kopā ar mums.

Vecpilsētas tirgus laukumā notiks arī Ziemas vakara tirgus, kur apmeklētājiem būs iespēja iegādāties mājražotāju un amatnieku darinājumus, kā arī svētku dāvanas un piparkūkas. No plkst. 17.30 tirgus laukumā ar ziemas noskaņu programmu uzstāsies Ventspils Mūzikas skolas koris “Nošu planētas” un solists Juris Jope. Mazajiem apmeklētājiem būs atvērta Ziemassvētku vecīša darbnīca, kurā būs iespēja satikt pašu Ziemassvētku vecīti, kā arī priecāties par mini zoo iemītniekiem. Darbosies āra kafejnīca ar dažādām uzkodām un karstajiem dzērieniem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: