Pašā septembra izskaņā Ventspilī tiks aizvadīts Egila Siliņa solokoncerts. Kopā ar spožāko latviešu basbaritonu uzstāsies arī pianists Māris Skuja. Tandēms koncertzālē Latvija viesosies pirmo reizi ar koncertprogrammu balsij un klavierēm, kas sevī ietvers latviešu un vācu komponistu mūziku.

Spožākais latviešu basbaritons Egils Siliņš ir neskaitāmu vokālo konkursu uzvarētājs un savā karjerā iekarojis pasaules opernamu zelta piecnieku – Vīnes Valsts operu, Ņujorkas Metropolitēnu, Milānas La Scala, Bastīlijas operu Parīzē, Londonas Koventgārdena operu –, kā arī daudzus citus pasaules opernamus. Kopumā piedalījies dažādos iestudējumos ap 40 opernamos visā pasaulē. Kopā Egila Siliņa repertuārā ir 90 lomu. No 2019. gada viņš ir arī Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs, paralēli turpinot arī dziedātāja karjeru. Māris Skuja 16 gadus bijis Latvijas Nacionālās operas galvenais koncertmeistars, bet kopš 1991. gada ir otra lielākā Austrijas operteātra – Grācas operas – koncertmeistars. No 2001. līdz 2017. gadam viņš bija galvenais koncertmeistars, bet no 2002. gada arī operas studijas vadītājs. Māra Skujas repertuārā ir vairāk nekā 90 operu, arī ievērojams skaits oratoriju, kantāšu un operešu.

Pirms sestdien koncertzālē Latvija gaidāmā solokoncerta Egils Siliņš sniedza nelielu interviju, pastāstot par gaidāmo koncertprogrammu. Koncerta pirmajā daļā izskanēs latviešu komponistu Emīla Dārziņa, Jāzepa Vītola, Alfrēda Kalniņa skaņdarbi, savukārt otrajā daļā divu vācu komponistu – Franča Šūberta un Johana Štrausa – mūzika. Koncertprogrammā iekļautie skaņdarbi Egilam Siliņam ir mīļi, izjusti un savulaik ilgi izvērtēti un izloloti. «Repertuārs, ko piedāvāju savam klausītājam, man ir nozīmīgs un mīļš. Ja kāds skaņdarbs nav mani līdz galam uzrunājis, esmu to nolicis malā, lai pēc kāda laika atkal tam pievērstos, tikai jau ar citu skatījumu. Koncertzālē Latvija viesošos pirmo reizi, tādēļ ļoti gaidu šo tikšanos. Pie klavierēm būs pianists Māris Skuja, kurš no 90. gadu sākuma dzīvo Austrijā un strādā Grācas operā, tāpat arī vada meistarklases mūsu Nacionālajā operā, palīdzot uzlabot solistu vokālo tehniku, kad tiek iestudētas lomas,» stāsta Siliņš.

Ikviens komponists, kurš rada skaņdarbus, sagatavo caur tiem vēstījumu saviem klausītājiem, savukārt mākslinieks, kas tos izpilda, piešķir skaņdarbiem savu skatu, jūtīgumu, dzīves pieredzi, izmantojot savas tehniskās iespējas un balss krāsas, lai aizrautu un ar emocijām piepildītu klausītāju, pārliecināts Siliņš. «Koncertā iekļautie komponisti – gan latviešu, gan vācu – spēj vienādi aizraut klausītājus. Protams, ja skaņdarbu teksts būtu skaidrāk izprotams vai lasāms līdzi, iespējams, klausītājs varētu dziļāk un precīzāk reaģēt uz dziedamo tekstu, bet tādi komponisti kā Šūberts, kura mūzikas melodijas un klavierpavadījums ir ļoti romantisks, jūsmīgs un caurskatāms, tik un tā spēj aizraut un paņemt sev līdzi, pat ja teksts līdz galam nav izprotams. Ne vienmēr mūzikas valodai ir vajadzīgs tulkojums. Klausītājs var pats atrast mūzikas noskaņā sev vēlamo noskaņojumu, kas ir aktuāli konkrētā dzīves brīdī. Un tas būs viens no mūsu galvenajiem sestdienas koncerta vēstījumiem – pavērt ceļu uz katra klausītāja emocijām un pārdomām,» stāsta Siliņš.

Ikviena uzstāšanās – vai tā būtu ārzemēs, vai Latvijā – Egilam Siliņam nozīmē parādīt savu vislabāko sniegumu. Viesošanās koncertzālē Latvija basbaritonu ļoti uzrunā, mākslinieks ar lielu nepacietību gaida brīdi, kad varēs iepazīt zāles akustiku, atmosfēru un publiku. «Pat ja klausītājs nav īpaši sagatavots un nepārzina komponistu skaņdarbus, tas, manuprāt, nav šķērslis, lai nedotos uz koncertu. Izziņas informācija mūsdienās ir plaši pieejama, un, ja vien ir kaut neliela interese, visu nepieciešamo var ātri atrast. Ja Ventspilī ir tik brīnišķīga koncertzāle, tad tās iespējas noteikti vajag izmantot, un, ja tiek piedāvāts kaut kas augstvērtīgs, to noteikti vajag izbaudīt,» aicina spožākais latviešu baritons Egils Siliņš.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: