Koncertzālei Latvija veiksmīgi izvērtusies sadarbība ar Mūzikas bibliotēku, kas savas durvis vērusi tās ēkas 2. stāvā. Aizsākot rakstu sēriju par koncertzāles pienesumu, kā arī tās iespējām, Inga Aulmane stāsta par Mūzikas bibliotēkas mijiedarbību ar koncertzāli.

«Mūzikas bibliotēka koncertzālē Latvija ir netipisks un īpašs projekts, kāda līdzīga nav citviet Latvijā. Iepriekš mākslas un mūzikas nodaļa atradās Ventspils Galvenajā bibliotēkā, bet līdz ar jaunās koncertzāles būvniecību Ventspilī radās jauns sadarbības modelis – bibliotēka kļuva par papildinājumu koncertzālei un daļu no Ventspils Mūzikas vidusskolas,» stāsta Mūzikas bibliotēkas vadītāja Inga Aulmane, uzsverot, ka koncertzāles Latvija telpās ienāk ne tikai Mūzikas vidusskolas audzēkņi, bet arī tie, kas meklē labu mūziku vai notis savam instrumentam. Kā uzsver Aulmane, bibliotēkā var klausīties ierakstus, spēlēt kokli vai dziedāt tautasdziesmas īpašos vakaros. Mīļi gaidītas arī ģimenes ar bērniem, lai jau no mazotnes palīdzētu tiem iejusties mūzikas pasaulē. Bibliotēkas vadītāja izveidojusi pasākumu ciklu, kurā ventspilnieki labprāt iesaistās un atbalsta. «Bibliotēkai vidēji ir 150–200 apmeklējumu dienā. Ikreiz, kad dodos ar mūzikas lekcijām pie interesentiem, vienmēr popularizēju koncertzāli, ņemu to vienmēr sev līdzi,» turpina bibliotēkas direktore. Viņa arī pastāsta, ka bibliotēka koncertzālē nebūt nav unikāla pieredze pasaulē, tomēr Latvijā tas ir īpašs projekts, kas joprojām spēj iepriecināt un pārsteigt ne tikai ikdienas apmeklētājus, bet arī profesionālus mūziķus, kas uzstājas koncertzālē. «Esmu gandarīta, ka sadarbība ar koncertzāli veidojas ļoti veiksmīgi. Mūsu pakalpojums pieejams gan koncertzāles apmeklētājiem, gan dažādu kolektīvu vadītājiem, dalībniekiem. Viens no veiksmīgajiem sadarbības modeļiem ir ekskursiju organizēšana. Mūzikas bibliotēka šogad jau novadījusi 20 ekskursijas – uzņemot pedagogus, sadarbības partnerus, bibliotekārus no citurienes,» tā Aulmane. Viņa arī pastāsta, ka sadarbībā ar koncertzāli Mūzikas bibliotēkas ekskursiju dalībnieki var apskatīt ne tikai pašas telpas, bet arī lielo zāli, ērģeles, unikālās klavieres, mākslinieku telpas. «Šie skaistie audiokrēsli, kuros var klausīties mūziku, pieder Kurzemes filharmonijai. Mēs rādām, kā ar tiem rīkoties. Mūzikas bibliotēka ir teju kā priekšskatuves durvis koncertzālei, uz kurieni nāk dažādi cilvēki. Atnākot uz bibliotēku, apmeklētājs sastopas arī koncertzāles iespējām,» pārliecināta Aulmane.

Mūzikas bibliotēkas auditorija rīta pusē un pēcpusdienā atšķiras – vispirms tie ir Mūzikas vidusskolas audzēkņi un pedagogi, pēcpusdienā – bērnu mūzikas skolas audzēkņi. Vecāki var būt droši par saviem bērniem, jo, atnākot uz mūzikas skolu ātrāk, viņi var doties uz Mūzikas bibliotēku, kur var mācīties, izmantot datorus, spēlēt klavieres, klausīties mūziku, pavadīt laiku klusuma telpā, «sastopoties ar šo visu, bibliotēkas apmeklētāji ir sajūsmā», norāda vadītāja.

Ir vajadzīgs laiks, lai cilvēki pierastu pie jaunas vietas, lai saskatītu, ko Mūzikas bibliotēkā var darīt un gūt, pārliecināta Aulmane. Viņa aicina apmeklēt Mūzikas bibliotēku ikvienu ventspilnieku, kuram, iespējams, ikdienā nav pārāk lielas saskares ar mūzikas skolu, koncertzāli. «Priecājos, ka mūs arvien vairāk atrod arī Ventspils Tehnikuma un pilsētas vidusskolu audzēkņi, kuri nemācās mūzikas vidusskolā. Savās izbraukuma mūzikas lekcijās stāstu par koncertzāles unikalitāti, tajā esošo Mūzikas bibliotēku, par iespēju ienākt šajās telpās ikvienam, kam radusies vēlme paklausīties labu mūziku vai noskatīties filmu. Esam atvērti visiem, jo bibliotēka, tostarp arī mūzikas, mūsdienās ir gan informācijas ieguves vieta, gan arī vieta komunikācijai,» bilst Aulmane.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Pilsēta 28.11.2022, 15:19:29

    Galvenais pašam ticēt tam ko raksta ...

  • 0
    reku 28.11.2022, 17:44:02

    Ik pa laikam jau te parādās intervijas ar zvērinātiem lembergistiem.Cik noprotams,arī Aulmane pie tiem pieder.Un tad jau viss skaidrs...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: