Dabas liegumā ''Užava'' šogad uzsāks mežizstrādes darbus ar mērķi atjaunot vienu no Ziemeļkurzemes atklātās jūras piekrastes lielākajām bagātībām – pelēkās kāpas, kas ir rets un aizsargājams piejūras kāpu biotops. Pelēko kāpu atjaunošana šogad notiek arī dabas liegumā ''Ovīši'', kur mežizstrādes darbi jau gandrīz noslēgušies.

AS ''Latvijas valsts meži'' darbu gaitā ''Užavā'' pelēkās kāpas atbrīvos no aizauguma – priedēm un krūmiem – kopumā 50 hektāru platībā.
''Ja pelēkās kāpas aizaug ar priedēm un krūmiem, mainās ne vien Latvijai tipiskā atklātā piejūras ainava, bet arī izzūd nepieciešamie dzīves apstākļi ļoti retām gaismu mīlošām dzīvnieku un augu sugām. Pelēko kāpu pastāvēšana ir atkarīga no regulāriem dabiskiem traucējumiem, kā vējš un uguns, ja tādu nav, tos mērķtiecīgi jāimitē cilvēkam – ar Užavā un Ovīšos veiktajiem darbiem mēs būtībā mērķtiecīgi imitējam šos traucējumus. Pašlaik esam pelēko kāpu atjaunošanas darbu vidū, tāpēc iedzīvotajiem un dabā gājējiem nav jāraizējas, redzot darbojamies meža tehniku vai pagaidām vēl atstātos gāztos kokus un zarus, kurus secīgi no kāpām izvedīsim,'' skaidro LVM vides projektu vadītāja un kāpu ekoloģe Ieva Rove.

Šāda apjoma un sarežģītības pelēko kāpu pilna atjaunošana kā Ziemeļkurzemē, Latvijā tiek īstenota pirmo reizi un iedzīvotājiem jārēķinās ka to īstenošana nav iespējama bez tehnikas izmantošanas. Lai nodrošinātu veikto darbu kvalitāti, visi pelēko kāpu atjaunošanas darbi ir pieredzējuša un sertificēta dabas eksperta plānoti un uzraudzīti, tāpat tie saskaņoti ar atbildīgajām institūcijām.

LVM Ziemeļkurzemes reģiona mežizstrādes vadītājs Lauris Gumskis skaidro: ''Veicot tik atbildīgu darbu Eiropas Savienības nozīmes aizsargājamā dabas teritorijā Natura 2000 teritorijā, pastāvīgi tiek uzraudzīta darbu izpilde gan vides norādījumu, gan teritorijas reljefa un seguma dēļ. Iepriekš rūpīgi plānojam drošu un efektīvu tehnoloģisko koridoru izveidi, atzīmējot vietas, kur tehnika drīkst un kur nedrīkst pārvietoties.''

Pelēko kāpu biotopa vērtība ir arī īpašā piejūras ainava, ko tās rada – tā ir atklāta un plaša, ar retām priedēm un atklātiem smilts laukumiem. Darbu gaitā tiek saglabātas smiltīs ieputinātās, bioloģiski vecās un lielās priedes un to grupas, kadiķi, kā arī citi parkveida ainavas struktūru elementi. Atstātās priedes ne vien nodrošina dabas daudzveidību, bet tām piemīt arī augsta ainaviskā vērtība.

Užava un Ovīši ir divas no 14 īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kur LVM līdz 2023. gada nogalei Eiropas Savienības līdzfinansēta Kohēzijas fonda projekta ''Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai'' ietvaros uzlabo un atjauno dažādus ES nozīmes biotopus sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    ventspilnieks 36,7 30.11.2022, 11:24:26

    Interesē, kurā dumjajā galvā radies šis brīnums.

    "... mainās ne vien Latvijai tipiskā atklātā piejūras ainava,..." cik tūkstošus vai miljons gadu atpakaļ autors dzīvojis, ka šo var uzskatīt par patiesību. Ceru, ka netiek Latvija jaukta ar Franciju.
    Kuras ir tās dzīvnieku sugas, kuras dzīvo smiltīs?

    "Pelēko kāpu biotopa vērtība ir arī īpašā piejūras ainava, ko tās rada – tā ir atklāta un plaša, ar retām priedēm un atklātiem smilts laukumiem. "
    Ja esošās vecās priedes izmirs, kas tad paliks. Turklāt, kur viņas uzradās. Gadījumā tas nav tas pats mežs, kas uzaudzis, zemei atgūstot teritorijas no jūras.

    GNP dedzināšana versija 2.
    Vējš un krasta erozija parādīs uz ko spējīga.

  • 0
    Janis Zvejnieks 30.11.2022, 19:59:16

    Kautkas atkal ne$time kopa. "...mainas ne vien Latvijas tipiska atklatas piejuras ainava... Nebij slinkums paskatijas VB arhiva.Nesen murgoj kautko cit un ainav bij pie piektas viets. https://www.ventasbalss.lv/zinas/vide/47147-juras-parku-plano-musu-piekraste

  • 0
    Ģirts Pētersons 01.12.2022, 10:26:47

    Savukārt telts celšana jūras krastā (ievērojami lielākajā tās daļā) vai ugunskura kurināšana ir kategoriski aizliegta un sodāma pēc likuma bardzības. Nav gan skaidrs, kādu kaitējumu dabai nodara piekrastes smiltīs uzcelta 2x2 m telts un kura dzīvnieku vai augu suga tādā veidā tiek apdraudēta???

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: