20. oktobrī, plkst. 19 Ventspils Mūzikas vidusskolā, koncertzāles ''Latvija'' Lielajā zālē uzstāsies Ilze Reine (ērģeles), Rinalds Kandalincevs (baritons), Pēteris Endzelis (oboja), programmā: Aria Italiana - baroka laikmeta mūzika.

Koncerta Aria Italiana idejas autore ir Ventspils Mūzikas vidusskolas ērģeļspēles skolotāja Ilze Reine. Ar tikai viņai raksturīgu rūpību un detalizētu precizitāti Ilze Reine ir izveidojusi programmu, kas pārsteidz ar iekšējo loģiku un dziļo baroka laikmeta mūzikas izpratni. Izcilai mūziķei talkā nāks kolēģi skolā un mūzikā – plašu atzinību guvušais baritons Rinalds Kandalincevs un virtuozais obojists Pēteris Endzelis.

17., 18. gadsimta Eiropas mūzika ir internacionāla un nepazīst robežas – par to varam spriest pēc komponistu biogrāfijām un viņu nošu bibliotēkām, pēc mūziķu vārdiem dažādu Eiropas pilsētu galmos. Aria Italiana nozīmē ne tikai itāļu mūziku, tas ir arī stāsts par to, cik ātri Itālijas ietekme – virtuozais stils, concerto forma, spilgtās afektu noskaņas – izplatījās pāri zemes robežām.

Ideja koncerta nosaukumam aizgūta no Baha izvērstās kompozīcijas Aria variata alla maniera Italiana, līdzīgi arī Baha skolnieka J.L.Krebsa sacerējumos atrodam Fantasia a giusto italiano.

Tieši itāļu stils atstājis būtisku ietekmi uz mūzikas kultūru Vidusvācijā. Jau kopš jaunības Baham bija iespēja iepazīties ar franču, itāļu rakstību un izpildījuma praksi, to apstiprina viņa bibliotēka. Bahs pašrocīgi pārrakstījis itāļu autoru partitūras – T.Albinoni Koncertu, F.B.Conti kantāti Languet anima mea, studējis Ariosti un Bononcini vokāli instrumentālos darbus, aizrāvies ar Vivaldi koncertiem, kuriem rakstījis ērģeļu transkripcijas.

Koncerta Aria Italiana centrā ir itāļu vokalā kantilēna - Kaldaras, Skarlati, Durantes dziesmas. Tas ir itāļu klasiķu zelta fonds, kas klausītājiem atklāsies izcilā baritona Rinalda Kandalinceva daudzveidīgajās un niansētajās interpretācijās. Ērģeļu skaņdarbos ieskanēsies gan itāļu virtuozais stils un concerto forma, gan melodisms. Pētera Endzeļa obojas dziedājums papildinās dziesmu interpretācijas un iepriecinās klausītājus Marcello brīnišķīgā obojas koncerta lasījumu, šī koncerta liriskā Adagio daļa ir teju visskaistākais solo obojas literatūrā.

Itāļu vokālā kantilēna, ārijas ar variācijām, spožais concerto stils – no itāļu komponistu Skarlati, Vivaldi, Grandi kompozīcijām līdz Baha opusiem alla maniera Italiana - satikšanās mūzikā, kas nepazīst robežas.

Biļetes: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/121989

Koncertu finansē Ventspils pilsētas dome un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Atskatam - par Ventspils Kamermūzikas dienām 2021.

Akadēmiskās mūzikas festivāla “Ventspils Kamermūzikas dienas” koncertu ieraksti guvuši ekspertu ievērību un ir nonākuši Latvijas Radio arhīvā.

13. oktobrī Latvijas Radio 3 - Klasika Intas Zēgneres veidotā raidījumā “Pārmijas” Kristīne Adamaite dalījās pārdomās par Ventspils Kamermūzikas dienu koncertiem – raidījumu arhīvā var noklausīties šeit: https://bit.ly/3xd6MI1

Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņu veiktie koncertu ieraksti ir atskaņoti Latvijas Radio 3 “Klasika” raidījumos “Post Factum” un “Latvijas koncertzālēs”. Ventspils Kamermūzikas dienu koncertu ierakstus veica Ventspils Mūzikas vidusskolas komanda – Kristaps Kleinbergs, Ģirts Vjaters, Mārcis Ziemanis un Aleksis Zariņš. Skaņas ierakstu apstrāde – Kristaps Kleinbergs.

Radio “Klasika” ēterā tika atskaņots pilns altista Dāvja Sliecāna un pianista Aleksandra Kalēja koncerta Pārventas bibliotēkā ieraksts. Ieraksts tika raidīts Oresta Silabrieža vadītā raidījumā “Latvijas koncertzālēs”. Raidījumu cikls “Latvijas koncertzālēs” atspoguļo aktuālākos ierakstus no nozīmīgākām koncertu norises vietām, kurām nu pievienota arī Pārventas bibliotēka.

Raidījumu var noklausīties Latvijas Radio 3 “Klasika” vietnē: https://bit.ly/3pjROh6

Arī Ilgas Augustes vadītā ekspertu diskusija “Post Factum” skanēja Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņu veikto ierakstu pavadījumā. Raidījuma viesi – čelliste Inga Ozola, muzikoloģe Signe Lagzdiņa, komponisti Anna Veismane un Aleksandrs Skuķis veltīja daudzus labus vārdus festivāla “Ventspils Kamermūzikas dienas” koncertu dalībniekiem.

Raidījumu var noklausīties: https://bit.ly/32aUYLn

Sarunas dalībnieki ielūkojās divos Ventspils Kamermūzikas dienu koncertos ar Krista Auznieka “Smaržīgo laikrādi” un Leonarda Bernsteina “Simfoniskajām dejām” diviem pianistiem un perkusijām no mūzikla “Vestsaidas stāsts” (Elīna Bērtiņa, Čens Čans, Guntars Freibergs un Juris Āzers), Astora Pjacolas tango aranžējumiem (Daiga Solovjova – saksofons, Endijs Renemanis – klavieres, Reinis Tomiņš – sitaminstrumenti), kā arī – altista Dāvja Sliecāna un pianista Aleksandra Kalēja programmu ar V.A. Mocarta, J.S. Baha, D. Ortisa, L. van Bēthovena un S. Prokofjeva mūziku.

Festivālu “Ventspils Kamermūzikas dienas 2021.” rīkoja Ventspils Mūzikas vidusskola, atbalstīja Ventspils dome un VKKF.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Aka 18.10.2022, 08:34:14

    Ventspils mūzikas vidusskolā vai koncertzālē Latvija? Nu jā, mūzikas skolai tak nav savas zāles ar skatuvi...Nožēlojami....

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: