Tuvāko mēnešu laikā daļa 7.-9. klašu skolēni tiks nodrošināti ar datoriem, ko izmantot mācību procesā. Sākotnēji Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sola ar datoriem nodrošināt 40% šī posma skolēnus.

IZM ziņo, ka ir noslēgusies datoru pirmā iepirkuma procedūra, kuras rezultātā ministrija iegādāsies 25 080 datorus Latvijas skolām. Tas tiek īstenots ar Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu projekta Izglītības iestāžu digitalizācija 7.-9.klasēm finansējumu. Datoru skaits, ko saņems katra pašvaldība, ir aprēķināts proporcionāli skolēnu skaitam izglītības iestādēs 7.-9.klašu grupā. Tādējādi visā Latvijā kopumā ar datoriem tiks nodrošināts aptuveni 41% šīs vecuma grupas skolēnu. Pirmie 3000 datori Latvijā nonāks līdz 22. novembrim, pārējie – līdz gada beigām. Datortehniku piegādās pašvaldībām, kas veiks datoru tālāku sadali izglītības iestādēm.

Ventspils pilsētas pašvaldībai ministrija iecerējusi piegādāt 476 datorus, no tiem 1. piegādē – 68, bet otrajā piegādē – 408 viedierīces. Savukārt Ventspils novada skolēniem paredzēti kopumā 140 datori, no tiem novembrī plānots piegādāt 62, bet otrajā piegādē – 78 datorus.

Ventspils Izglītības pārvaldes vecākais izglītības darba speciālists Juris Šauriņš informē, ka vēl tiks lemts par to, kā datorus sadalīt konkrētām skolām un kāda būs datoru lietošanas kārtība, jo arī Izglītības pārvalde datoru skaitu, kas tiks piegādāta pašvaldībai, uzzinājusi nupat. Ventspils Izglītības pārvalde izstrādās un piedāvās vairākus modeļus, kā nodrošināt datoru pieejamību. Viens no variantiem ir izdalīt datorus konkrētiem skolēniem (taču visiem nepietiek), otrs – gluži tāpat kā grāmatas bibliotēkā, arī datori atrastos noteiktā vietā, un tos, iepriekš piesakoties, būtu iespējams paņemt uz konkrētām mācību stundām. Iepriekšējā pieredze pārvaldei liek domāt par to, ka datorus nepieciešams apdrošināt. Kad attālināto mācību laikā ministrija piešķīra datorus pašvaldībām, lai tās izdalītu skolēniem, kuriem savu viedierīču nav, bija situācijas, kad ģimenes šos datorus bija aiznesušas uz lombardu. Tos gan aizdevās atgūt. Gan apdrošināšana, gan datoru uzlādes skapju iegāde būs jāfinansē pašvaldībai.

Ventspils novada pašvaldība iecerējusi datorus izdalīt, vadoties pēc tādiem pašiem principiem, kā ministrija tos dalījusi pašvaldībām, proti, katra skola tos saņems proporcionāli skolēnu skaitam 7.-9. klasē, skaidro Ventspils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Guntis Mačtams. Tas, kā tālāk katra skola organizēs datoru pieejamību, būs direktoru ziņā.

Skolām tiks piegādāti Acer Chromebook 314 modeļa datori, ko piegādās iepirkuma uzvarētājs – SIA Baltijas informācijas tehnoloģijas.

IZM īstenotais projekts Izglītības iestāžu digitalizācija 7.-9.klasēm ir cieši saistīts ar memorandu Dators ikvienam bērnam, kura mērķis ir veicināt izglītības iestāžu digitalizāciju, padarot datorus pieejamus ikvienam Latvijas skolēnam. Parakstot memorandu 2021. gada 17.maijā, šo mērķi apņēmās sekmēt IZM, Valsts prezidenta kanceleja, Latvijas Pašvaldību savienība, Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Finanšu ministrija.

IZM Komunikācijas nodaļas vecākā konsultante Daina Jāņkalne, vaicāta par to, vai un kad datorus varētu saņemt pārējie 60% 7.-9. klašu skolēni un kad – vidusskolu audzēkņi, skaidro, ka mācību procesa digitalizācijas mērķis ir pakāpeniski nodrošināt datoru proporciju 1:1 (katram bērnam), sākot no 7.klases. Šo mērķi iecerēts sasniegt līdz 2027. gadam. Savukārt jaunākajās klasēs viens dators būtu uz pieciem bērniem (1.-3. klase) vai trim bērniem (4.-6. klase). Līdz 2025. gada beigām skolu datoru iegādei plānots investēt vairāk nekā 50 miljonus eiro.

IZM pārstāve atgādina, ka šī nav pirmā datortehnikas iegāde izglītības iestādēm un min četrus konkrētus projektus, kuros iegādāti datori un bez atlīdzības nodoti pašvaldību īpašumā tālākai sadalei izglītības iestādēm. Vēl ir iecerēta datortehnikas iegāde izglītojamajiem no sociāli neaizsargātām grupām, kam plānots papildu finansējums no Atveseļošanas fonda.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: