28. oktobrī, plkst. 19, Ventspils Mūzikas vidusskola, koncertzāles ''Latvija'' Lielā zāle uzstājas Guntars Freibergs (sitaminstrumenti), Ilze Grēvele - Skaraine (soprāns), Aigars Reinis (ērģeles)., programmā: Petr Eben “Landscapes of Patmos”, Andris Dzenītis "Answers", Rihards Dubra "Cantus Annae".

Ventspils Kamermūzikas dienu 2022. gada noslēdzošā koncerta idejas autors ir Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogs, izcilais sitaminstrumentālists Guntars Freibergs. Noslēdzošajam koncertam jābūt īpaši krāšņam, tādēļ tika izdarīta izvēle – rīkot laikmetīgās mūzikas notikumu sitaminstrumentiem, ērģelēm un balsij. Guntars Freibergs sev par partneriem aicinājis izcilo ērģelnieku, Rīgas Doma mūzikas direktoru Aigaru Reini un daudzsološo dziedātāju Ilzi Grēveli - Skaraini. Aigars Reinis savulaik ir nācis talkā Ventspils Mūzikas vidusskolai kopīgi ar Rīgas Domu rīkojot ungāru improvizācijas meistara Lāslo Fašanga meistarklases un koncertus Rīgā un Ventspilī, savukārt Ilze Grēvele – Skaraine ar skolu ir saistīta Riharda Dubras mūzikā – viena no viņas nozīmīgākajām lomām ir Barbara Riharda Dubras operā “Suitu sāga”. Skolas pedagoga, komponista Riharda Dubras darbs “Cantus Annae” skanēs koncerta otrajā daļā noslēdzot visu festivāla “Ventspils Kamermūzikas dienas” koncertu ciklu.

Par mūziku

Aizraujoša un koša ērģeļu un sitaminstrumentu saspēle, muzikāls piedzīvojums ar kulminējošu soprāna pievienošanos Riharda Dubras kantātiskajā darbā. Tā varētu kodolīgi aprakstīt koncertprogrammu “Patmosas vīzijas un Annas dziedājumi” ko klausītājiem būs izdevība dzirdēt festivālā Ventspils Kamermūzikas dienas.

Koncerta pirmās daļas centrālais darbs ir monumentālais čehu komponista un leģendārā ērģelnieka Petr Eben kompozīcija Landscapes of Patmos (1984), kas ir viens no vairākiem komponista darbiem, kurā viņš meistarīgi apvieno ērģeļu skanējumu ar citiem instrumentiem, šajā gadījumā sitaminstrumentiem. Kā saka pats komponists, ērģeļu mijiedarbība ar sitaminstrumentiem ir īpaši izdevīga, jo neuzliek ērģeļu skanējumam nekādu robežu. Tās var joprojām izpausties visā skanējuma bagātībā un sitaminstrumenti vēl vairāk paspilgtina un izceļ jebkuru no ērģeļu tembriem.

Petr Eben opusa pamatā ir bibliskas ainas no Jāņa Atklāsmes grāmatas no kā arī aizgūts nosaukums “Landscapes of Patmos”, jo kā zināms minētajā grāmatā aprakstītās vīzijas Jāni piemeklēja Grieķijas nelielajā Patmosas salā. Izvērstais darbs sastāv no piecām daļām: “Aina ar ērgli”, “Aina ar vecajiem”, “Aina ar templi”, “Aina ar varavīksni” un “Aina ar zirgiem”. Centrālā daļa ir “Aina ar templi”, kas kompozicionāli atrodas skaņdarba vidū kā trešā daļa. Noslēdzošajā daļā “Aina ar zirgiem” komponists izmanto citātus ar Dies Irae un Victimae Paschali raksturīgiem motīviem.

Vēl koncerta pirmajā daļā skanēs Ventspils Mūzikas vidusskolas skolotāja, komponista Andra Dzenīša 2021. gada opuss – veltījums Guntaram Freibergam “Answers” marimbai.

Koncerta otrajā daļā un vienlaikus tā noslēgumā skanēs Riharda Dubras “Cantus Annae”, ar kuru atgriežamies bibliskajā kontekstā. Rihards Dubra, daudzu sakrālu kordarbu autors, lieliski pārzina šo materiālu, un šoreiz viņa lasījumā mums ļauts izdzirdēt Vecās Derības pravieša Sāmuela mātes Annas balsi. Tas ir stāsts par sievietes neauglību, viņas vēršanos pie Dieva ar lūgumu dot viņai bērnu, pretī solot šo bērnu nodot Dieva kalpībā. Annas lūgšana tiek uzklausīta un viņas solījums – izpildīts. Annas pateicības vārdus mēdz salīdzināt ar Jaunavas Marijas slavinājuma vārdiem Jaunajā Derībā – Magnificat. Rihardu Dubru Vecās Derības teksts ir rosinājis gleznot ne tikai monumentāli panorāmisku fonu galvenās varones pārdzīvojumiem un vārdiem, bet, tā vien šķiet, iedzīvināt mūzikā arī citus tēlus, domu, jūtu sabiezinājumā ļaujot atblāzmoties arī Annas sarunu biedram - visuvarenajam Dievam. Neizpaliek arī rituāla atbalsis, liekot lietā sitaminstrumentu - dzīves ritma, sirdspukstu ritma, rituālu ritma atainotāju - iespējas un dinamiku. Vēloties žanriski definēt Riharda Dubras Annas dziedājumus, tie, visdrīzāk, būtu rada garīgajām kantātēm.

Koncertu finansē Ventspils pilsētas dome un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Biļetes: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/121991

Atskatam - par Ventspils Kamermūzikas dienām 2021.

Akadēmiskās mūzikas festivāla “Ventspils Kamermūzikas dienas” koncertu ieraksti guvuši ekspertu ievērību un ir nonākuši Latvijas Radio arhīvā.

13. oktobrī Latvijas Radio 3 - Klasika Intas Zēgneres veidotā raidījumā “Pārmijas” Kristīne Adamaite dalījās pārdomās par Ventspils Kamermūzikas dienu koncertiem – raidījumu arhīvā var noklausīties šeit: https://bit.ly/3xd6MI1

Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņu veiktie koncertu ieraksti ir atskaņoti Latvijas Radio 3 “Klasika” raidījumos “Post Factum” un “Latvijas koncertzālēs”. Ventspils Kamermūzikas dienu koncertu ierakstus veica Ventspils Mūzikas vidusskolas komanda – Kristaps Kleinbergs, Ģirts Vjaters, Mārcis Ziemanis un Aleksis Zariņš. Skaņas ierakstu apstrāde – Kristaps Kleinbergs.

Radio “Klasika” ēterā tika atskaņots pilns altista Dāvja Sliecāna un pianista Aleksandra Kalēja koncerta Pārventas bibliotēkā ieraksts. Ieraksts tika raidīts Oresta Silabrieža vadītā raidījumā “Latvijas koncertzālēs”. Raidījumu cikls “Latvijas koncertzālēs” atspoguļo aktuālākos ierakstus no nozīmīgākām koncertu norises vietām, kurām nu pievienota arī Pārventas bibliotēka.

Raidījumu var noklausīties Latvijas Radio 3 “Klasika” vietnē: https://bit.ly/3pjROh6

Arī Ilgas Augustes vadītā ekspertu diskusija “Post Factum” skanēja Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņu veikto ierakstu pavadījumā. Raidījuma viesi – čelliste Inga Ozola, muzikoloģe Signe Lagzdiņa, komponisti Anna Veismane un Aleksandrs Skuķis veltīja daudzus labus vārdus festivāla “Ventspils Kamermūzikas dienas” koncertu dalībniekiem.

Raidījumu var noklausīties: https://bit.ly/32aUYLn

Sarunas dalībnieki ielūkojās divos Ventspils Kamermūzikas dienu koncertos ar Krista Auznieka “Smaržīgo laikrādi” un Leonarda Bernsteina “Simfoniskajām dejām” diviem pianistiem un perkusijām no mūzikla “Vestsaidas stāsts” (Elīna Bērtiņa, Čens Čans, Guntars Freibergs un Juris Āzers), Astora Pjacolas tango aranžējumiem (Daiga Solovjova – saksofons, Endijs Renemanis – klavieres, Reinis Tomiņš – sitaminstrumenti), kā arī – altista Dāvja Sliecāna un pianista Aleksandra Kalēja programmu ar V.A. Mocarta, J.S. Baha, D. Ortisa, L. van Bēthovena un S. Prokofjeva mūziku.

Festivālu “Ventspils Kamermūzikas dienas 2021.” rīkoja Ventspils Mūzikas vidusskola, atbalstīja Ventspils dome un VKKF.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: