Pilsētas pašvaldība rīko jaunu īres namu projektu līdzfinansēšanas konkursa kārtu. Konkursa nolikums precizēts, ņemot vērā komersantu viedokļus un vēlmes. Savukārt oktobrī sāksies pieteikumu iesniegšana Altum, lai pretendētu uz īres namu ar zemu īres maksu līdzfinansēšanu no Eiropas programmas. Šajā programmā plāno pieteikties arī pašvaldība.

Šā gada aprīlī Ventspils dome pieņēma jaunu, precizētu Īres dzīvojamo māju Ventspilī jaunbūvju projektu līdzfinansēšanas konkursa nolikumu. Pieteikumu pieņemšana konkursam turpinās no 2022. gada 1. jūnija līdz 2023. gada 31. janvārim. Nolikums mainīts, ņemot vērā komersantu viedokļus un vēlmes. «Precizētā jaunās būvniecības programma atvieglo nosacījumus komersantiem, pieprasot 7, nevis 12, kā bija iepriekš, dzīvokļus, kas jāizīrē. Turklāt pašvaldība strādā pie vēl vienas programmas mājokļu tirgus veicināšanai. Tā paredz pašvaldības atbalstu dzīvojamo ēku pārbūves un remonta projektiem, kuros neliela daļa dzīvokļu arī tiks izīrēti. Mēs ceram, ka šī programma, ko pieņemsim līdz šā gada beigām, veicinās ēku renovāciju Vecpilsētā,» stāsta pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš.

Kā jau iepriekš informējām, pirms diviem gadiem Ventspils pašvaldība – pirmā un vienīgā Latvijā – apstiprināja īres dzīvojamo māju līdzfinansējuma konkursa nolikumu. Tika paredzēts, ka pašvaldības atbalsts veicinās dzīvojamā fonda paplašināšanu, piesaistīs pilsētai speciālistus ar ģimenēm. Tāpat programmai jāveicina kopējā mājokļu īres pieprasījuma nodrošinājums, kas jau vairāku gadu garumā pārsniedz piedāvājumu. Pašvaldība solījusi atbalstu 35% apmērā no projekta kopējām izmaksām, bet ne vairāk kā 200 tūkstošus eiro. Lai pretendētu uz atbalstu, projektam jāatbilst konkursa nosacījumiem. Viens no galvenajiem – jaunbūvē pašvaldības līdzfinansēto dzīvokļu skaitam, kurus var tikai izīrēt, vajadzēja būt vismaz 12.

Konkursa pirmā kārta noslēdzās 2020. gada 9. novembrī. Pilsētas dome saņēmusi pieteikumus līdzfinansējumam divu īres dzīvojamo māju būvniecībai – Mazajā Priežu ielā 1 un Sinagogas ielā 2. Tomēr neviens no šiem projektiem tā arī nav uzsākts. Turklāt pašvaldības atbalsta tiesības ieguvušie komersanti no tā atteikušies. Uzņēmēji aprēķinājuši, ka piedāvātais līdzfinansējums 200 tūkstošu eiro apmērā nekompensēs investīciju riskus.

Komersanti ir pesimistiski noskaņoti, jo ievērojami sadārdzinājušies būvdarbi un materiāli. Jaunais, precizētais konkursa nolikums ļauj uzņēmējiem īsākā laikā atpelnīt kaut daļu investīcijas, jo liek izīrēt tikai 7 dzīvokļus. Pārējos dzīvokļus komersants var pārdot. «Ceram, ka šoreiz komersantu atsaucība būs lielāka,» pauž Vītoliņš.

Interese par mājokļu īri Ventspilī saglabājas jau vairākus gadus. Kā apliecinājums tam ir privātā uzņēmēja BMB Investments pirms vairākiem gadiem renovētais īres nams Katoļu ielā 9. Pēc neoficiālas informācijas, visi dzīvokļi mājā tika izīrēti jau pirms nodošanas ekspluatācijā. Tomēr pagaidām šim piemēram citi uzņēmēji nesteidz sekot. Un tas mudina pašvaldību iekļauties mājokļu būvniecībā.

Pilsētas pašvaldība gatavojas iesaistīties Zemas īres maksas dzīvojamo māju būvniecības atbalsta programmā, ko šā gada oktobrī sola uzsākt Ekonomikas ministrija sadarbībā ar finanšu iestādi Altum. Valdība pieņēmusi attiecīgus noteikumus par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai no Eiropas atveseļošanās plāna līdzekļiem. Ekonomikas ministrijas pārstāve Evita Urpena precizēja, ka Ministru kabineta noteikumi ir iesniegti saskaņošanai Eiropas Komisijā.

Tikmēr pilsētas dome jau noteikusi vietu, kur varētu celt pirmās īres mājas – Riņķa un Saules ielas rajonā. Plānots, ka šajā rajonā uzbūvēs divus īres namus – pa 50 dzīvokļiem katrā. Vienu māju gatava būvēt pašvaldība, otru – iespējams, uzņēmums Forta Pro, ar kuru pašlaik notiek pārrunas. Uzņēmums ražo dzīvojamo un nedzīvojamo ēku moduļus. Uz dzīvokļu īri jaunajās mājas varēs pretendēt iedzīvotāji ar zemiem ieņēmumiem.

Pašvaldība neatsakās arī no ieceres būvēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju Ūdens un Ostas ielā. «Būvprojekts tiek aktualizēts, ņemot vērā spēkā esošos normatīvus,» informē Komunālās pārvaldes projektu vadītājs Raido Blumbergs. Paredzams, ka jaunais projekts tiks padarīts lētāks, tostarp samazinot ēkas apjomu un dzīvokļu skaitu.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -3
    Renars Z 06.09.2022, 12:21:38

    Jā, būtu labi ja uzbūvētu dzīvokļu namu Ūdens ielā. Un pie vecās muzikas skolas tās ēkas arī vajadzētu atjaunot un atdzīvināt. Tā jau Pils iela ļoti smuka izskatās vakaros ar tām laterniņām.

  • 0
    Vadims Kevrelis 06.09.2022, 16:07:30

    Ostas tuvums ar ražošanu un ar savu specifiku (troksnis,putekļi u.t.t.) ir nakts miera bieds Ūdens un Ostas ielās.

  • -2
    Marta P 07.09.2022, 14:44:50

    Brīvosta naski strādā, lai šo "problēmu" risinātu un kravas ostā vairs nebūtu, cilvēkiem darba vairs nebūtu un tas būtu klusākais pilsētas rajons.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: