Pārventas bibliotēkā, izskanēs koncertu cikls - saruna ''L.van Bēthovens 2020.–2027. Tikai viena sonāte un..'' Katru no pieciem koncertiem vieno tā sākums – plkst. 18 un galvenā persona - Ludvigs van Bēthovens. Atšķirība ir katra koncerta programmā un tā viesos - domubiedros mūzikā.

Pianista un zinātkāra mūzikas pētnieka Franča Gaiļus izlolotais projekts ''L. van Bēthovens 2020.–2027. Tikai viena sonāte un..'' līdz ar septembra pirmajām dienām uzsāks savu stāstu piecu koncertsarunu veidā Pārventas bibliotēkā.

Pirmais koncerts. Ceturtdiena, 1. septembris

Iesākot jauno mācību gadu, skanēs tikai L. van Bēthovena mūzika, aptverot viņa daiļrades 25 gadu periodu (1783–1808). Sākot ar viņa vienu no pirmajiem izdotajiem skaņdarbiem, uzrakstītu 11 gadu vecumā, pārejot uz viņa vienīgo sonāti klavierēm četrrocīgi un koncertu noslēdzot ar vidējo no piecām čello sonātēm La mažorā Op.69. Franča Gaiļus domubiedri būs Sana Villeruša un Tomass Ančs.

Otrais koncerts. Svētdiena, 11. septembris

Šajā reizē īpaši tiek gaidīta tikšanās ar komponistu Andreju Selicki. Zinot komponista interesi un saikni ar Arvo Pertu un viņa daiļradi, koncertā bez visiem pazīstamās L. van Bēthovena ''Patētiskās sonātes'' Op.13, klausītājus uzrunās arī abu jau minēto komponistu darbi. Kā laika tilts metīs loku no 18. gs. uz 21. gs.? Atminējums būs rodams F. Gaiļus un A. Selicka sarunās un mūzikas atskaņojumos.

Trešais koncerts. Piektdiena, 30. septembris

L. van Bēthovens savu sonātes žanra koncepciju galvenokārt uzticējis trim instrumentiem — klavierēm, vijolei un čellam. Šoreiz domubiedru pulkam pievienosies ilggadējā Ventspils Kamerorķestra koncertmeistare vijolniece Sanita Salmane, kura kopā ar Sanu Villerušu atskaņos pazīstamo Lielmeistara ''Pavasara sonāti'' Op.24. Koncertu ievadīs vēl viena zēna gados uzrakstīta sonāte, kuras būtība varētu būt priekšvēstnesis jau izskanējušajai ''Patētiskajai sonātei'' cikla otrajā koncertā.

Ceturtais koncerts. Otrdiena, 4. oktobris

Šis koncerts ir veltījums leģendārajam Kanādas pianistam Glenam Guldam, kura 40 gadu piemiņa sakrīt ar koncerta dienas datumu — 4. oktobri. Atceroties šo leģendāro pianistu, skanēs L. van Bēthovena re minora sonāte Op.31/2, kā arī J. S. Baha mūzika. Vakara gaitā vērosim arī dažus G. Gulda oriģinālierakstus.

Piektais koncerts. Ceturtdiena, 27. oktobris

Visbeidzot, cikla pēdējā koncertsarunā domubiedrus pārstāvēs ventspilniece, VMV absolvente un šobrīd JVMA studente, Marta Liepiņa. Līdzīgi kā F. Šūberts augstu vērtēja L. van Bēthovenu, itāļu izcelsmes amerikāņu komponista, Pulicera balvas ieguvēja, D. Ardžento sirdij tuva bija F. Šūberta daiļrade. Savdabīgā trijstūrī skaņas saspēlēsies šo komponistu mijiedarbībā. Un, ja nu viņiem pievienojas vēl kāds?

''Es vēlētos, lai mūzika atvieglo jūsu dzīvi un palīdz klausītājam atbrīvot laimes izjūtu.'', tā kādā sarunā ar draugu, bija izteicies ievērojamais un neparastais vācu komponists Ludvigs van Bēthovens.

Cik daudz mēs zinām par viņa mūziku un sarežģīto dzīvi, par viņa laikabiedriem un iedvesmas avotiem? Iespējams, pavisam maz.

Vai vēlies atklāt kaut nelielu daļu šī noslēpuma un doties koncertceļojumā Bēthovena pavadībā? Tā būs iespēja aizceļot kultūrtelpā, kas savieno laikus. Klīstot nošu partitūru, laikabiedru atmiņu, pētnieku atklājumu un apbrīnojamas mūzikas labirintos, atklāsi Ludviga van Bēthovena mūzikas nemirstīgo garu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: