Pavasaris Ventspils Augstskolas bibliotēkā iestājies ar Ventspils gleznotājas Irmas Leskinovičas akvareļu ziediem no Ventspils muzeja mākslas kolekcijas.

Irma Leskinoviča (dz.Ercuma) dzimusi 1893.gada 1.aprīlī Piltenē un ilgus gadus strādājusi Ventspils skolās par rokdarbu skolotāju. I.Leskinoviča guvusi labu izglītību, - mācījusies Ventspils privātskolā, Ventspils sieviešu ģimnāzijā, Blūma mākslas skolā un beigusi A.Birģeles mākslas amatniecības skolu (1915) Rīgā, kurā par pasniedzējiem strādāja pazīstami latviešu mākslinieki, piemēram, Jūlijs Madernieks arī minēts kā viens no skolas mācību spēkiem. Pati skola vadītāja Anna Birģele bija studējusi Drēzdenes lietišķās mākslas skolā un papildinājusies Berlīnē un Minhenē.

Arī pati jaunā māksliniece (no 1913.g.) aktīvi piedalās Rīgas un Pēterpils mākslas salonu izstādēs, 4.latviešu mākslinieku izstādē Rīgā (1914) un Maskavā latviešu mākslinieku izstādē Lemersjē salonā izstāda savus rokdarbus (1916).

Pirmā pasaules kara laikā uz Maskavu evakuējas A.Birģeles skola, kurā par pasniedzēju paliek strādāt I.Ercuma, un 1917.gadā Maskavā iepazīstas un apprecas ar Gediminu Leskinoviču. Ventspilī Leskinoviči ir aktīvi kultūras dzīves organizētāji, darbojas Ventspils Valsts skolu rokdarbu darbnīcā un rosina vietējos jauniešus pievērsties daiļajām mākslām. Darbnīcā, kuras vadītājs ir G.Leskinovičs top skolu karogi, aizkari, tekstiliju meti, izstrādājumi no metāla un ādas.

Irmas Leskinovičas glezniecība ir pievilcīga, gan pateicoties profesionālai atraisītībai, gan viegli uztveramās tematikas dēļ- mākslinieci galvenokārt saistījušas klusās dabas ar ziediem un apkārtnes ainavas.

Izstāde Ventspils augstskolas bibliotēkā tapusi sadarbībā ar Ventspils muzeju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: