Kopš sestdienas teātra namā Jūras vārti apskatāma gleznotāja Alekseja Naumova personālizstāde Pasaules ainavas un Le chateau de l’Esparrou. Daļa eksponēto darbu Latvijā izstādīti pirmo reizi.

Izstādes atklāšanas pasākumā klātesošajiem bija iespēja tikties ar tās autoru, gleznotāju Alekseju Naumovu, kura rokraksts mākslā labi pazīstams ne tikai Latvijā, bet arī ārpus valsts robežām. «Man liels prieks būt Ventspilī!» saviļņojumu par atgriešanos mūsu pilsētā pauž mākslinieks, kura darbi šeit eksponēti jau vairākkārt. Sarunas laikā viņš piebilst, ka Ventspilī un tās tuvumā sanāk būt visai bieži, jo kopā ar dzīvesbiedri Anitu Paegli vasaras labprāt pavada Ugāles apkārtnē, kur abiem māksliniekiem ir īpašums.

Patlaban Jūras vārtos skatāmajā izstādē dominē veldzējoši siltie Francijas dienvidi un lielformāta pasaules ainavas, kas, pēc mākslinieka sacītā, ļoti labi iederas nama gaišajās un atvērtajās telpās. Jaunākie Jūras vārtos apskatāmie darbi tapuši šovasar Francijas Kultūras ministrijas atbalstītajā rezidencē Esparū pilī, kas atrodas valsts dienvidos, pie Vidusjūras.

Naumovs pārstāv ainavu glezniecības žanru un Latvijā pazīstams kā izcils mūsdienu ainavists. Viņa izpildījumā Latvijas un pasaules ainavas top plenēros jeb dabā, darbos iedzīvinot krāsas un gaismu. Jāpiemin, ka Naumova glezniecībā krāsa ir ne tikai redzes sajūta, bet arī sižets.

Izstādes autors atceras, ka ainava kā mākslas žanrs viņu uzrunāja jau agrā vecumā, mācoties Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā. Ainava ir neatņemama mūsu ikdienā – vai tā ir urbāna ainava, veroties pa logu uz pilsētu, vai lauku ainava, kas, pateicoties labi saskatāmam horizontam starp debesīm un zemi, iedveš mieru, savā skatījumā dalās mākslinieks.

Runājot par strādāšanas tehniku, viņš uzsver, ka darbus glezno dabā un pēc tam tie vairs netiek laboti. Naumovs mēro tūkstošiem kilometru ar lidmašīnu, reizēm vēl labu gabalu pa sauszemi ar mašīnu vai kādu citu braucamo un iet kājām, lai nokļūtu vietā, kurā kā mākslinieks saskata potenciālu darbam. «Jautāsies, kā izdomāju? Nezinu. Tas notiek spontāni, intuitīvi. Kas man der tajā mirklī,» dalās gleznotājs. Piemēram, nesen Naumovs viesojās Itālijā, kur gleznoja Burano un Venēcijā. Dažas Burano ainavas Naumova izpildījumā apskatāmas arī Jūras vārtos. Mākslinieks atceras, ka nesenajā viesošanās reizē tumšās debesis izteiksmīgi kontrastēja ar zaļo ūdeni un krāsainajām mājām, neskatoties uz to, ka laiks nebija sevišķi saulains.

Viens no Naumova kā mākslinieka mērķiem ir panākt, ka darbos ir pozitīva noskaņa. Neskaitot laiku, ko velta, lai sagatavotos, pie topošās gleznas neatkarīgi no tās formāta viņš pavada aptuveni četras stundas, pilnībā ļaujoties procesiem dabā. Ja, piemēram, gleznojot jūru, kuģis nonācis mākslinieka redzeslokā, tas tiek atveidots arī darbā, taču, mainoties ainavai, ar otas triepieniem mainās arī glezna, stāsta Naumovs.

Katra vieta ir īpaša ne tikai ar stāstu, ko tā nes, bet arī apstākļiem. Vējš, svelme un sals reizē gan traucē, gan arī palīdz visu uzmanību koncentrēt darbam. Kādā intervijā Naumovs teicis, ka viņa darbnīca ir visa pasaule, un sacīto apstiprina sarunā ar Ventas Balsi. Mīļākā vieta, kur gleznot, esot Latvija. Mākslinieku ļoti piesaista Vidusjūras reģions, Francija un Itālija. Amerika uzrunā ar urbāno Ņujorkas ainavu. Kaut arī vide tur svešāka, bet īpašus mirkļus izdevies notvert arī Indijā un Ēģiptē.

Naumovs beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Monumentālās glezniecības nodaļu profesora Induļa Zariņa vadībā un radošo aspirantūru profesora Eduarda Kalniņa meistardarbnīcā. Studējot glezniecību Parīzē, bijis Francijas valdības stipendiāts. LMA profesors, rektors no 2007. līdz 2017. gadam. Naumovs saņēmis Latvijas augstāko apbalvojumu – Atzinības Krusta komandiera ordeni. 2016. gadā apbalvots ar Francijas Ordeni mākslā un literatūrā.

Izstāde būs apskatāma līdz 16. janvārim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: