Koncertzālē ''Latvija'', 16. decembrī, plkst. 19 notiks Ventspils Kamermūzikas dienas koncerts, kurš pārcelts no 21. oktobra. Programma ''Bahs. Dambis. Grīnbergs.'' tapusi Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogu Kristīnes Adamaites (ērģeles) un Ilonas Meijas (flauta) sadarbībā ar izcilo latviešu dziedātāju Ievu Paršu.

Blakus lielmeistaru J.S.Baha un P.Dambja mūzikai, programmā iekļauti arī Ventspils Mūzikas vidusskolas absolventa un tagad jau skolotāja, mūsu lielās cerības - Andreja Grīnberga darbi. Kristīne Adamaite, kā allaž, veidojusi rūpīgi pārdomātu, ar iekšējo dinamiku apveltītu mūzikas stāstu “par skaisto, zudīgo, nebeidzamo. Par nemainīgi pārvērtīgo”. Šis, iespējams, būs visakadēmiskākais Ventspils Kamermūzikas dienu koncerts, tomēr publikai nebūtu jābaidās no garlaicības sastopoties ar nopietnu mūzikas saturu – mūziķu pieredze un neapstrīdamā profesionalitāte garantē to, ka muzikāls piedzīvojums būs skaidri jaušams un aizraujošs katram. Koncerts solās būt īpaši krāšņs, Kristīnei Adamaitei niansēti pārvaldot visas koncertzāles “Latvija” ērģeļu izteiksmes iespējas.

Koncerta programma

Bahs. Dambis. Grīnbergs.

Pauls Dambis (1936) Toccata alla fantasia

Johans Sebastiāns Bahs (1685-1750) Sonāte si minorā flautai un ērģelēm BWV 1030

Pauls Dambis Balāde balsij un ērģelēm

Andrejs Grīnbergs (2001) Undae maris / Jūras viļņi

Pauls Dambis Ballata no cikla “Šekspīra mūzika”

Johans Sebastiāns Bahs Ārija no kantātes “Ich habe genug” BWV 82

Johans Sebastiāns Bahs An Wasserflüssen Babylon BWV 653

Andrejs Grīnbergs Triptihs balsij, flautai un ērģelēm

IEVA PARŠA – balss

ILONA MEIJA – flauta

KRISTĪNE ADAMAITE – ērģeles

Kristīne Adamaite par izvēlēto programmu izsakās šādi: “Flauta, ērģeles un balss jau izsenis ir bijusi saderīga vienība. Toties Bahs, Dambis un Grīnbergs laikam satiksies pirmoreiz. Un pirmoreiz skatuvi dalīs atskaņotāju trio Ieva Parša, Ilona Meija un Kristīne Adamaite, kuru dzīvesgaitās ir daudz paralēlu līniju, tādēļ beidzot pienācis brīdis arī kopīgai koncertprogrammai.

Izvēlētā komponistu trijotne pārstāv dažādus laikmetus - klausītājiem būs iespēja veldzēties Johana Sebastiāna Baha harmonijā, ieklausīties Paula Dambja mūsdienīgajā valodā un kopīgi piedzīvot ventspilnieka Andreja Grīnberga jaundarba dzimšanu.

Pauls Dambis savu tokātu ērģelēm raksturo kā spēli ar baroka formām un stilistiku. Spēle un saspēle varētu būt šīs programmas vadmotīvs. Trīs komponisti un trīs atskaņotāji kopīgā skatuves telpā runās par skaisto, zudīgo, nebeidzamo. Par nemainīgi pārvērtīgo. Lai kopīgi nonāktu pie J.S.Baha kantātes vēstījuma: Ich habe genug - man ir gana”.

Apmeklējot koncertu, lūgsim uzrādīt covid-19 sertifikātu, kas apstiprina personas vakcināciju pret covid-19 vai pārslimošanu. Tāpat lūgsim uzrādīt personu apliecinošu dokumentu un pasākuma ieejas biļeti. Koncertzāles telpās un visa koncerta apmeklējuma laikā jālieto sejas aizsargmaska un jāievēro 2 metru distance no apkārtējiem.

Ieejas biļetes var iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/103530

Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Ventspils pilsētas dome.

13. oktobrī Latvijas Radio 3 - Klasika Intas Zēgneres veidotā raidījumā “Pārmijas” Kristīne Adamaite dalījās pārdomās par Ventspils Kamermūzikas dienu koncertiem – raidījumu arhīvā var noklausīties šeit: https://bit.ly/3xd6MI1

Par mūziķiem

Kristīne Adamaite ir mācījusies Rīgas 2. mūzikas skolā un Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā. Absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docētājas Leldes Paulas klavieru klasi (1994). 2002. gadā ieguvusi maģistra grādu ērģeļspēlē (profesores Larisas Bulavas klase). Papildinājusi zināšanas Enshedes Mūzikas augstskolā Nīderlandē (prof. Gijs van Schoonhoven).

Regulāri koncertē gan kā soliste, gan sadarbojoties ar koriem un orķestriem (Valsts Akadēmiskais koris Latvija, kori Kamēr…, Balsis, LNSO, Kremerata Baltica, Ventspils Kamerorķestris, u.c.) un solistiem (Gunta Gelgote, Ieva Parša, Jolanta Strikaite-Lapiņa, Ēriks Kiršfelds, Artis Sīmanis, u.c.).

Koncertējusi daudzās Eiropas valstīs, Krievijā, Austrālijā, ASV un Kanādā.

No 1996. līdz 2019. gadam darbojusies kā Rīgas Sv. Pestītāja (Anglikāņu) baznīcas ērģelniece. Kopš 2019. gada aprīļa ir ērģelniece Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā.

Kristīne Adamaite ir ērģeļspēles pasniedzēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Ventspils Mūzikas vidusskolā.

Saņēmusi “Lielo Mūzikas balvu 2014” par darbu ansamblī.

Mecosoprāns Ieva Parša – dziedātāja, kura valdzina ar īpaši ekspresīvu un spilgtu interpretācijas manieri. Viņai piemīt tāds dramatiskās aktrises talants, ka ikkatrs dziesmas vārds izskan kā personisks pārdzīvojums. Ievas talants novērtēts ar Latviešu mūzikas balvu par latviešu komponistu solodziesmu un īpaši eksperimentālās vokālās lirikas pirmatskaņojumiem 2008. gadā. Nominēta Lielajai mūzikas balvai 2008. un 2009. gadā. Patlaban Latvijas Nacionālās operas ārštata soliste un lektore Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Flautiste Ilona Meija mācījusies Limbažu mūzikas skolā pie pedagoga Agra Liepiņa. Mācības turpinājusi Jāzepa Mediņa Mūzikas vidusskolā pie pedagogiem Daces Bičkovskas un Lilijas Veilandes. 1994. gadā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā ieguvusi bakalaura grādu prof. Viļņa Strautiņa flautas klasē un 2007. gadā – maģistra grādu prof. Guntas Sproģes kameransambļa klasē.

No 1991. līdz 1997. gadam I. Meija bija Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra flautu grupas mūziķe, no 1997. līdz 2001. – Latvijas Nacionālās operas orķestra flautu grupas koncertmeistare. 2006. gadā viņa kļuva par kamerorķestra Sinfonietta Rīga flautu grupas koncertmeistari. Kā soliste Ilona koncertējusi ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Latvijas Nacionālās operas orķestri, Rīgas Kamermūziķiem un Sinfonietta Rīga.

Kopš 2008. gada Ilona ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Flautas spēles, Orķestra repertuāra un Koka pūšamo instrumentu kvinteta pasniedzēja, docente. Kā flautas spēles pedagoģe strādājusi vairākās Latvijas mūzikas skolās un meistarklases pasniegusi Māstrihtā (Holande), Kozencā (Itālija), Jarvi festivālā Pērnavā (Igaunija), Kauņā (Lietuva), Klasiskās mūzikas festivālos Salacgrīvā, kā arī daudzās citās Latvijas pilsētās.

Ilona Meija muzicē dažādos kameransambļa sastāvos. Kopš 2014. gada augusta I. Meija ir Latvijas Flautistu asociācijas valdes priekšsēdētāja.

Par Ventspils Kamermūzikas dienām

Vairākus gadus Ventspilī ir notikušas Ventspils Kamermūzikas dienas, kuru laikā krāšņus koncertus spēlējuši talantīgie, ārpus Latvijas studējošie latviešu mūziķi; pieaicinātie mūzikas profesionāļi – vijolniece no Somijas Minna Pensola, dāņu čellists Jakobs Kulbergs un Parīzē strādājošā latviešu vijolniece Magdalēna Geka; Ventspils Mūzikas vidusskolas absolventi pedagogi un audzēkņi.

Ventspils Kamermūzikas dienu koncertu sērija notiks jau sesto reizi. Festivāls aizsākās kā jaunu mūziķu sadarbības platforma. Laikam ritot, festivāls ir transformējies par profesionālās mākslas pasākumu sēriju, koncertiem piesaistot Latvijas mūzikas kultūras skanīgāko vārdu īpašniekus. 2021. gada koncerti apvieno pieredzējušu un slavenu mākslinieku sniegumu ar jaunībai raksturīgu aizrautību un jūsmu par mūziku.

Šī, mūsuprāt, ir lieliska izdevība Latvijas mērogā demonstrēt Ventspils un Ventspils Mūzikas vidusskolas radošo potenciālu, ar skolas izcilo pedagogu – profesionālu, koncertējošu mūziķu – sniegumu uz jaunajām skatuvēm. Šobrīd Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogu komandā ir: Lielās mūzikas balvas laureāte ērģelniece Kristīne Adamaite; neskaitāmu starptautisko konkursu laureāts, Parīzē izglītību guvušais pianists Endijs Renemanis; lieliskais klarnetists Anrijs Pitens, talantīgie metālpūšaminstrumentālisti Rūdolfs Kulbergs un Jānis Pusplatais; Lielās mūzikas balvas nominanti – dziedātājs Rinalds Kandalincevs un sitaminstrumentālists Guntars Freibergs un citi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: