Svētdien, 21. novembrī, ar koncertu Ventspils koncertzālē Latvija viesosies virtuozais ērģelnieks Kristians Šmits no Vācijas. Koncerta tiešraide būs vērojama arī tiešsaistē www.bilesuparadize.lv.

Pēc debijas Zalcburgas festivālā kopā ar Berlīnes filharmoniķiem un mecosoprānu Magdalēnu Koženu sera Saimona Retla vadībā Kristiāns Šmits kļuvis par vienu no pasaules pieprasītākajiem ērģelniekiem. Šajā sezonā mūziķis ir mākslinieku uzmanības centrā Cīrihes Tonhalle orķestrī, reizē kūrēdams arī Starptautiskās ērģeļmūzikas dienas. Kristiāns Šmits pilda galvenā ērģelnieka pienākumus Bambergs simfoniskajā orķestrī. Ērģelniekam veidojusies veiksmīga sadarbība ar ievērojamiem kolektīviem, diriģentiem un solistiem no visas pasaules. Viņa nopelnu sarakstu vēl varētu turpināt, bet vislabāk Kristianu Šmitu raksturo viņa spēlētā ērģeļmūzika, kuru varēs iepazīt arī koncertzāles Latvija apmeklētāji. Pirms svētdien gaidāmā koncerta Kristians Šmits piekrita nelielai intervijai.

Vai Latvijā viesosieties pirmo reizi?

– Būšu šeit jau otro reizi. Pirmo reizi Latvijā uzstājos pirms desmit gadiem, tomēr jaukās atmiņas par toreizējo Rīgas doma baznīcas ērģeļmūzikas koncertu man joprojām nekur nav zudušas. Tāpēc jo īpaši priecājos par šādu iespēju vēlreiz atbraukt uz Latviju, lai uzstātos koncertzālē Latvija, satiktu skatītājus un spēlētu uz unikālajām ērģelēm. Manas karjeras neatņemama sastāvdaļa ir uzstāšanās dažādās pasaules katedrālēs, taču ikdienā līdztekus savai koncertdarbībai labprāt dalos arī ar savām zināšanām. Esmu Kodartas universitātes Roterdamā profesors, un, kad vien ir iespējams, vadu vieslekcijas dažādās pasaules universitātēs.

Pēc stingro ierobežojumu atcelšanas jūs būsiet pirmais viesmākslinieks, kas atkal ieskandinās koncertzāli Latvija. Ar kādām sajūtām sagaidāt svētdienas koncertu?

– Esmu bijis mājsēdē astoņus mēnešus, man nav bijis neviena klātienes koncerta, tikai tiešsaistes uzstāšanās. Agrāk, kad dzīvoju, ja tā var teikt, normālu dzīvi, man bija seši koncerti mēnesī. Skatītājs man ir ļoti svarīgs, es gribu sajust, kā viņš reaģē uz mūziku, varbūt nojaust, ar kādām izjūtām dodas mājup un vēl kādu laiku izdzīvo koncertā piedzīvoto. Dzīvojot nemitīgā lokdaunā, saproti, cik nozīmīga ir cilvēku savstarpējā komunikācija. Esmu pārliecināts, ka gan māksliniekam, gan skatītājam ir jāveido savstarpējās attiecības, un viens no līdzekļiem, kas var palīdzēt tās veidot – ir mūzika. Zinu, ka jūsu koncertzālē ir pieejamas unikālas, pasaules līmeņa koncertērģeles, kas tapušas slavenā Vācijas uzņēmumā. Ar lielu nepacietību gaidu to brīdi, kad varēšu apsēsties pie šī instrumenta.

Kādu mūzikas noskaņu radīsiet svētdienas koncertā?

– Kā jau vācu ērģelniekam, man ļoti patīk vācu tradicionālā mūzika, piemēram, Bahs, Mendelszons, bet tikpat lielu nozīmi pievēršu arī mūsdienu komponistiem. Ventspils koncertā izskanēs Johana Sebastiana Baha, Arvo Perta, Žana Langlē un citu autoru skaņdarbi. Tas būs lielisks līdzsvars starp tradicionālo un romantisko mūziku, lai tādējādi izceltu ērģeles skanējuma nianses – no šī instrumenta vissmalkākajām līdz pat majestātiskajām, lielajām skaņām, kas spēs sarūpēt spilgtu krāsu gammu mums visiem. Uz tikšanos!

Pasākums paredzēts tikai vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, uzrādot sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Bērniem, kuri sasnieguši 12 gadu vecumu, jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skrīninga testu, kas veikts izglītības procesa ietvaros.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: