Sestdien ar dažādiem spilgtiem kultūras un mākslas notikumiem tiks svinēts Otrs jeb atzīmēta koncertzāles Latvija divu gadu jubileja.

Pasākuma galvenais notikums būs divdaļīgs mūzikas un skatuves mākslas pieredzējums Apollons. Mūszu direkcija. Pirmais cēliens, kas sāksies plkst. 18.00, būs kā aicinājums apmeklēt sava veida portretu galeriju ārtelpā, Lielajā laukumā, lai atkal vai pirmoreiz satiktu māksliniekus, kuri aizvadītajos mēnešos bijuši klātesoši koncertzāles īstenotajos projektos. Ikvienam jubilejas viesim vai nejaušam garāmgājējam būs iespēja piedzīvot aktiera Gundara Āboliņa, mūziķu Magdalēnas Gekas, Ievas Salietes, Ievas Paršas, Arvīda Kazlauska un vokālās grupas Putni tuvplānus. “Tas būs skats nesenā pagatnē, ļaujot pakavēties atmiņās par ziemā un pavasarī koncertzāles veidotajām iniciatīvām pandēmijas ierobežojumu laikā. Pat nejaušs garāmgājējs varēs iesaistīties jubilejas pasākumā, pašam to nenojaušot,” stāsta koncertzāles Latvija mākslinieciskais vadītājs Miks Magone, piebilstot, ka mākslinieki uzstāsies Lielajā laukumā sešās dažādās vietās. Izstaigājot Lielo laukumu, varēs paviesoties pie ikviena no mākslinieka, un tad izvēlēties, vai pie kāda pakavēties ilgāk, vai doties tālāk, vai nostāties pa vidu Lielajam laukumam un uzņemt skanējuma plūdumu no visām pusēm.

Otrajā cēlienā, kas paredzēts no plkst. 19.30 Lielajā zālē, gaidāms jubilejas īpašais notikums – jauna versija Igora Stravinska baletam Apollons. Iestudējuma radīšanā piedalījušies komponists Platons Buravickis, kurš sarūpējis muzikālās partitūras pārlikumu ansamblim, Agate Bankava, veidojot laikmetīgās dejas horeogrāfiju mākslinieka Kristiana Brektes iekārtotā telpā. Muzikālo partitūru interpretēs pianists Francis Gaiļus, obojiste Renāte Lodziņa un ģitārists Matīss Čudars, bet izdejos Rūdolfs Gediņš (Apollons), Rūta Pūce (Kalliope), Ramona Levane (Polihimnija) un Edvards Kurmiņš (Terpsihora).

“Viena no baleta oriģinālā nosaukuma versijām, neveikli un caur vairākām svešvalodām tulkota varētu būt Apollons – mūzu direktors, vadonis. Mūsdienās personības spēks zināmās dzīves jomās ir zaudējis savu nozīmību. Vairs nav vienas mūzas, kas pieņem lēmumu un par visu atbild. Pandēmijas ēnā neviens īsti ne par ko nevar atbildēt, lai arī apņēmība sākumā ir vislielākā, taču tas viss pačākst ārējo apstākļu dēļ. Iedomājoties šo darbu no jauna gan mūzikā, gan kustībā un telpā, nonācām pie mazliet ģeķīgās vārdu spēles nosaukumā. Mūsu vai mūzu direkcija varbūt tiklab atsauce uz 21. gadsimtam bieži tik raksturīgu institūciju bez dieviem un līderiem, kā jaunieviests barbarisms – mūsu, radošās komandas izvēlētais virziens, kurā vest sarunu par pārlaicīgo šodien,” piebilst koncertzāles Latvija mākslinieciskais vadītājs Miks Magone.

Savukārt vakara izskaņā uz koncertzāles brīvdabas skatuves notiks izcilā norvēģu trompetista Nila Petera Molvēra trio koncerts, bet tā ievadā muzicēs bundzinieka Ivara Arutjunjana un saksofonista Kārļa Auziņa duets.

Jubilejas notikumi Lielajā laukumā un brīvdabas skatuvē ir bezmaksas. Biļetes uz Apollons. Mūszu direkcija II cēlienu koncertzāles Lielajā zālē nopērkamas Biļešu Paradīze tirdzniecības tīklā.

UZMANĪBU! Pasākuma Otrs norise gan telpās, gan ārpus tām paredzēta jaukta tipa publikai – gan vakcinētiem, gan Covid-19 pārslimojušiem, gan pirms pasākuma Covid-19 testu veikušiem apmeklētājiem, uzrādot sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu.

FOTO: Izrādē, kas notiks Lielajā zālē, muzikālo partitūru interpretēs pianists Francis Gaiļus, obojiste Renāte Lodziņa un ģitārists Matīss Čudars.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    The Plant Preserv-a-tron 23.07.2021, 19:02:11

    Koncertzāle svin 2 gadu jubileju dīkstāvi!
    Tā viš i

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: