Piektdien, 18. jūnijā, dejas mākslas profesionāļi un entuziasti aicināti apmeklēt Ostas ielas promenādi un teātra namu Jūras vārti, kur noritēs Laikmetīgās dejas mākslas rezidence.

Ventspilnieki noteikti jau pamanīja, ka jūnija sākumā Lielajā laukumā tika aizvadīts Laikmetīgās dejas mākslas rezidences ieskaņas pasākums, kur kopīgā meistarklasē pulcējās vairāki Latvijas un ārvalstu horeogrāfi, kā arī Ventspils deju kolektīvu vadītāji un dalībnieki. Projekts Laikmetīgās dejas mākslas rezidence, kas tiek realizēts sadarbībā ar starptautisko laikmetīgās dejas mākslas festivālu Laiks dejot 2021, paredz gan meistarklašu, gan performanču norisi dažādās pilsētas vietās.

Jau rīt – piektdien, 18. jūnijā – paredzēts Laikmetīgās dejas mākslas rezidences turpinājums. Plkst. 12.00 Ostas ielas promenādē ikviens pusaudzis varēs iesaistīties laikmetīgās dejas meistarklasē. Jauniešus vecumā no 12 līdz 16 gadiem gaidīs meistarklases vadītāji – Ramona Levane un Edvards Kurmiņš. Savukārt plkst. 13.00 dejas profesionāļiem un pedagogiem būs iespēja gūt pieredzi Žigana Krajnčana (Slovēnija) vadībā.

Savukārt piektdienas vakara noslēgumā, plkst. 19.00, ikviens aicināts doties uz Jūras vārtiem, lai nama stiklotās fasādes logos no Karlīnes ielas puses vērotu laikmetīgās dejas un mūzikas instalāciju. Performatīvajā priekšnesumā, kam īpašu noskaņu piešķirs mūziķa Jura Kaukuļa dzīvā klātbūtne, piedalīsies Latvijas kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas mākslas studiju programmas absolventi kopā ar horeogrāfi dejotāju Olgu Žitluhinu, kā arī dejas mākslinieki no Slovēnijas.

Horeogrāfes dejotājas, Kultūras akadēmijas bakalaura studiju programmas Laikmetīgās dejas māksla vadītājas Olgas Žitluhinas ieguldījums laikmetīgās dejas attīstībā Latvijā ir ļoti nozīmīgs. Pirms vairāk nekā 20 gadiem tieši Olga Žitluhina pirmā izveidoja savu domubiedru grupu un radīja pirmo profesionālo laikmetīgās dejas izrādi. «Laikmetīgā deja ir izcila ar to, ka tā var pielāgoties savai performancei jebkurā vietā un jebkuros apstākļos, līdz ar to tā ir ļoti pateicīga, lai ar to varētu satikties arī šovakar Jūras vārtu logos, kas ir neskatuviska telpa. Uzaicinājums atbraukt uz Ventspili lieliski sakrita ar festivāla Laiks dejot 2021 norisi, kas notiek jau vairāk nekā 20 gadus. Mēs ļoti gribam atbalstīt deju, jo dejai, tāpat kā citiem mākslas žanriem, pandēmijas laikā nav klājies viegli, tomēr mēs spējam izdzīvot, jo nekas cits mums neatliek,» uzsver Olga Žitluhina. Viņa arī piebilst, ka divu stundu garajā pasākumā ikvienam interesentam būs iespēja palūkoties uz to, kā laikmetīgā deja dzīvo, tā varētu būt sava veida pieslēgšanās, piedzīvojot kinestētisko saskarsmi un izjūtas un uzlūkojot dejotāju kā dzīvu vizuālo mākslu. «Gribu aicināt ikvienu ventspilnieku atnākt piektdien uz Jūras vārtiem un ļauties dejas piedzīvojumam. Performancē piedalīsies Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas mākslas studiju programmas absolventi jeb topošie horeogrāfi, kuri dienu iepriekš, 17. jūnijā, būs aizsāvējuši savus diplomdarbus. Viņiem tiks dota iespēja uzreiz startēt dzīvē, savukārt skatītājam vai nejaušam garāmgājējam novērtēt viņu sniegumu. Performancē varēs skatīt arī pieredzējušus dejotājus. Esam pārāk ilgi bijuši atrauti viens no otra. Būšu priecīga, ja laikmetīgā deja mums atkal palīdzēs pakāpeniski satuvināties,» sarunas izskaņā cerīgi nosaka horeogrāfe. Visi pasākumi – bezmaksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: