Žurnāla ''Medība'' redakcija saņēma vēstuli no Linas Semjonovas ar lūgumu to publicēt. Notikumi ar viņas ģimenes mīluli risinājās Staldzenes meža teritorijā 8. maijā.

''8. maija vakarā mūsu ģimene devās pastaigā pa Staldzenes mežu līdz jūrai, kas ir Ventspils pašvaldības teritorija. Tā ir daudzu ventspilnieku iecienīta atpūtas un pastaigu vietā, kas Covid-19 laikā ir vēl biežāk apmeklēta. Atpakaļceļā pie autobusa gala pieturas suns sajuta dzīvnieka pēdas un aizskrēja to virzienā. Dzīvnieks visticamāk sekoja mums, jo viņš gāja, vēja virzienam pūšot no mūsu puses uz viņu – šādi rīkojas plēsēji, lai medījums (šajā gadījumā mēs) viņu nesajustu. Gaidot un saucot suni – tas neatgriezās.

Nākamā rītā meklējot suni, atradu no viņa palikušo galvu ar priekšķepām tranšejā pie Selgas un Jaunupes ielas krustojuma. Pie tranšejas bija daudz asiņu, kur mūsu suns tika apēsts. Tā kā suns netika plosīts, ir skaidrs, ka viņu apēda viens plēsējs. Suņa svars bija ap 12-14 kg, sekojoši nakts laikā tika apēsti ap 10 kg, ko izsalkumā var paveikt tikai viens dzīvnieks, kas mīt mūsu reģionā – vilks. Izpētot apkārtni, bija redzamas trīs vietas, kur vilks, dodoties prom, plēsa, kašņāja zemi – tās veda no mūsu mājdzīvnieka bojāejas vietas virzienā uz Staldzenes ciemu. Tranšejā blakus mājdzīvieka paliekām bija samīdīta zāle, kas ļauj noteikt plēsēja apmērus – tie atbilst vilka izmēriem.

Nesen blakus esošajās Staldzenes vasarnīcās pazuda taksītis – taksīši ir pazīstami kā lieliski medību suņi. Spriežot pēc visa, šis vientuļais vilks ir atradis labu barotavu un netaisās to pamest, jo šeit vienmēr pastaigāsies cilvēki ar suņiem – daudziem no tiem ir dzinējsuņu instinkts…

Šajā mežā pastaigājas arī vientuļi cilvēki, bieži vien arī ģimenes ar bērniem. Lai gan pēdējos laikos nav fiksēti cilvēku bojāejas gadījumi, vilkam uzbrūkot, tomēr arī Latvijā ir zināmi gadījumi, kad tas ir noticis agrāk, turklāt Užavā vilks bija mēģinājis uzbrukt vairakām sievietēm, kuras atsitušās no viņa ar atrasta zara palīdzību. Tā kā vilki jau mīt piepilsētā un pat pilsētas teritorijā, un to populācija ar katru gadu aug par spīti medībām – risks cilvēku dzīvībai ar katru gadu pieaug.

Vadoties pēc statistikas, vilku ir aizvien vairāk, nu jau šie izmanīgie dzīvnieki pat tiek notriekti uz ceļa, kas daudz ko izsaka. Arī vilku nogalināto mājdzīvnieku daudzums strauji aug. Nesen Ziru pagastā pie lauku mājas ir uzstādīta kamera, kas nejauši fiksēja kā vilks apēda suni, kas nepiederēja saimniecības īpašniekiem.

Mūsu mežos šobrīd ir daudz kailciršu un jaunaudžu, kas neatbilst vilku dzīvei, tādēļ viņi meklē labākas vietas, atrodot tās piepilsētā, ēdot mūsu mājdzīvniekus un apdraudot cilvēkus.

Vadoties pēc augstāk minētā, ir nepieciešams atļaut bīstamo dzīvieku atšaušanu pilsētas teritorijā un regulēt vilku populāciju, ievērojot šiem dzīvniekiem nepieciešamās, atbilstošas meža teritorijas pieejamību.

Nav pieļaujams, ka pilsētas teritorijā siro vecs vientuļais vilks, kas nogalina mājdzīvniekus un apdraud cilvēkus.

Es viena kopā ar otru suņu meiteni atradu suņa paliekas – tikai galva, kalks un priekšķepas palika. Es suņa paliekas apraku turpat, kur tas gāja bojā. Visapkārt bija daudz asiņu. Tā kā tā ir Ventspils pašvaldības teritorija, ziņoju policijai, uzreiz ieradās mežzine un fiksēja suņa bojāeju, sakot, ka pie Ventpils dzīvo vēl trīs vilki. Nosūtot augstāk minēto vēstuli ZK Virsmežniecības ekspertam Guntim Milleram, viņš minēja, ka tas visticamāk bija vilks. Ventspils Komunālā pārvalde solīja veikt meža tīrīšanu un tika organizēta mednieku sapulce.

Arī iztīrot mežu, problēma visticamāk netiks risināta, jo vilks noteikti atgriezīsies uz savu ''barotavu'', apdraudot cilvēkus un īpaši viņu mājdzīvniekus.

Linda Semjonova

Lasi vēl

Komentāri (19)

  • -2
    Kriska 17.06.2021, 13:23:44

    Ko nozīme "meža tīrīšana" ko sola Komunālā pārvalde? Šaut dzīvniekus pilsētas teritorijā aizliegts , es ar to saskaros par bebriem.

  • -2
    Kristiāna 17.06.2021, 13:28:46

    Manuprāt, tas nozīmē atkrūmošana, lai nav tik lieli brikšķi. Tad arī dzīvniekus varētu iztraucēt/aizbiedēt un vēlāk - labāk pamanīt.

  • 0
    The Plant Preserv-a-tron 17.06.2021, 15:24:18

    cien.Linda Semjonova!
    Citāts no Jūsu teksta:
    "Atpakaļceļā pie autobusa gala pieturas suns sajuta dzīvnieka pēdas un aizskrēja to virzienā."
    Vispirms,turiet savu šnuni pavadā!
    Tad viss būss ok!

  • -1
    The Plant Preserv-a-tron 17.06.2021, 15:29:17

    P.S.
    VB nav jālieto nepamatotas bildes no hrenovo Pixjebjei!
    Tu Pēter,piebremzē-izpēti ,iedziļinies lietās,tad palaid texstam atbilstošu bildi!

  • -5
    The Plant Preserv-a-tron 17.06.2021, 15:41:48

    Iespējams,pastāv cita versija-
    Trīs Latvijas Milži
    Levits,Kariņš,Pavļuts..nomaldījās medībās.
    Vīri izsalkuši ne pa jokam.
    Lai izvairītos no hanibālisma-
    Izmantoja uzturam,Ventspils nomalē,
    bez pavada atstātu sunīti!

  • 0
    Eeeeeeeeee 17.06.2021, 16:17:01

    Turiet savus suņus pavadā! Īpaši, kad ejat pastaigāties tur, kur pēc Jūsu vārdiem ir daudz cilvēku!

  • 0
    Marta P 18.06.2021, 16:36:17

    Jāpiekrīt, esam atbildīgi par tiem, kurus pieradinām. Jāsaprot, ka ja suns netiek mācīts medībām, tad viņa instinkts ikdienas mājas dzīvē tiek slāpēts un, protams, tas nespēj vairs izdzīvot šādās situācijās. Un suns būtu jātur pie pavadas ne tikai suņa paša drošības dēļ, bet arī apkārtējo - viņš var uzbrukt kādam mazākam zvēram, var uzbrukt kādam cilvēkam - suns ir suns, tas ir dzīvnieks. Lai visiem būtu droši - tam jābūt pie pavadas!

  • 0
    Fleck 17.06.2021, 16:51:14

    Jā, šķiet noteikumi saka, ka ja suns ir nekontrolējams (nevar sasaukt, neklausa), tad tam jābūt pie pavada!

  • -4
    Cibiņš 17.06.2021, 18:14:22

    Vai tik atbilde visam šim tekstam nav vienā tēmas teikumā: "ir nepieciešams organizēt vilku atšaušanu un regulēt vilku populāciju"? T.i. biezie mednieki sapirkuši spicus šaujamos, daudz patronu un alkst pēc lepnām trofejām. Apbrīnojamā kārtā līdzīgs raksts par vilkiem Ventspils novadā, kuri gribot apēst nabaga mežcirtējus - Forvardera vadītājus, tieši patreiz lasāms arī Latvijas avīzē. Saukli - krievi nāk! kāds grib nomainīt uz vilki nāk!

  • 0
    Nif nifs 18.06.2021, 10:55:25

    Nuja, meži iznīcināti, tagad arī visa dzīvā meža radība jāiznīcina. Sava taisnība tev noteikti ir.

  • 0
    Marta P 18.06.2021, 16:38:48

    Meža dzīvnieku uzskaites jau tiek veiktas visā Latvijā, un pēc tā tad arī dalītas tās atļaujas - cik kādus dzīvniekus ir atļauts un cik ir jānomedī. Visus izmedīt jau nu noteikti nedrīkst, tad atkal savairosies pārāk daudz citas sugas!

  • -4
    The Plant Preserv-a-tron 17.06.2021, 18:45:59

    Cibiņš!
    "Vai nevarētu būt tā.."
    Aldis Gobzems (autors personīgiem murgiem)

  • 0
    Nif nifs 18.06.2021, 10:53:59

    Pirmais, kas arī man ienāca prātā - suns nebija pavadā.

  • 0
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 18.06.2021, 11:48:44

    Šaut dzīvniekus pilsētā tiešām ir aizliegts.
    Meža tīrīšana ir koku retināšana un krūmu izciršana, kas notiek saskaņā ar meža apsaimniekošanas plānu. Šāds dokuments tiek regulāri izstrādāts un papildināts no ekspertu puses. Tādi ir katrā pašvaldībā, lai veiktu pilsētas mežu uzturēšanu.
    Ventspils pilsētā ir vairāk kā 1000 hektāru mežu.

  • 0
    Nif nifs 18.06.2021, 12:15:39

    Ventspils pašvaldības teritorijā taču ir arī pienākums staigāt ar suni pavadā, vai ne tā? Kad vilks uzbrucis, piesauc dienestus un nez ko vēl, bet pati noteikumus ievērot negribēja.

  • 0
    Nobody 18.06.2021, 22:45:53

    Nu dzīvnieku pasaule ir dažāda, visiem ēst gribas , bet vai Jāizšauj vilki tāpēc, ka kundzīte sadomājusies? Baigais humānisms! Dies" pasarg.

  • 0
    Vortex 18.06.2021, 23:02:49

    Mežš ir meža dzīvnieku teritorija, vienalga tas ir tuvu pilsētai vai nav. Jūs ar savu suni, staigājot par mežu, esiet meža dzīvnieku teritorijā, nevis savā pagalmā. Turiet savu suni pie pavadiņas, nevis laidiet, lai iet kur acis rāda un tad čīkstiet. Vēl vēlams iziet suņu apmācību, lai jums būtu kontrole pār savu kverkšķi.

  • 0
    Nobody 19.06.2021, 18:18:01

    Ja cits cilvēks ar sirdi nokristu dēļ tava lielā suņa mežā, tad kurš būtu jānošauj?

  • -3
    Arī skolotājs 19.06.2021, 18:39:09

    Tādu vilku derētu iedabūt iekšā Rīgas Centrālcietuma pastaigu laukumā...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: