Deviņas dienas, no 7. līdz 23. maijam, nedēļu nogalēs koncertzāles Latvija parādes durvis aizšķērsos konteiners ar kultūru jeb Mūžzaļš, kur klātienē aci pret aci, viens pret vienu apmeklētājam sastapt mākslinieku.

Kāpēc konteiners, un kāpēc Mūžzaļš? Kā marta beigās vēstīja plašsaziņas līdzekļi,

Suecas kanālu, kas ir viens no pasaulē noslogotākajiem ūdensceļiem, aizsprostoja 400 metru garš konteinerkuģis, apturot satiksmi abos virzienos. Milzīgo kuģi pārvalda Taivānas transporta firma Evergreen Marine. Pasākuma idejas autors, koncertzāles Latvija mākslinieciskais vadītājs Miks Magone velk paralēles starp savu ideju par nosprostojumu, nosprūdeni, kas bija jau dzimusi pirms kāda laika, un milzīgā konteinerkuģa uzskriešanu uz sēkļa. «Izskanot ziņām par notikušo Suecas kanālā un vēstot par to, kādas briesmas draud visai pasaulei, nobloķējot preču piegādi ilgstoši, manī raisījās šīs simboliskās izjūtas. Dzima vārdu spēle, transporta firmas Evergreen nosaukumu latviskojot kā mūžzaļu, proti, dzīvu un zaļojošu, kas nav miris, ar cerības skatu nākotnē, ar gaisa kustību un rosību. Savukārt konteinervedējs deva impulsu tam, ka mākslinieks ar savu skatītāju varētu satikties konteinerī/būrī, uzsverot, ka kultūras dzīve joprojām ir nosprostota, tomēr cerība netiek atmesta par atkalsatikšanās prieku,» stāsta Magone.

Četras reizes katrā no deviņām dienām – katru nedēļas nogali, sākot no piektdienas līdz svētdienai, – aptuveni uz pusstundu objektā Mūžzaļš viesosies kāds mūziķis, literāts vai aktieris, lai tiktos ar vienu apmeklētāju īpašā koncertā, dramatiskā performancē vai prozas, dzejas lasījumā, bet viscaur cilvēciskā saskarsmē un sarunā.

«Objekts konteiners Mūžzaļš ir taustāma metafora šim nosprūdenim, kuram garām ne pa labi, ne pa kreisi viens pie otra netiek mākslinieks un apmeklētājs. It kā nekas cits neatliek, kā gaidīt šo satikšanos un vien iztēloties, kā katra šķirti pavadītā diena būs ietekmējusi dzīvi abpus aizsprostam jeb uz skatuves un zālē. Bet var arī kā tāds mazs ekskavatoriņš rakņāties ap šo aizsprostu, lai atbrīvotu ceļu tērcītei un svaiga gaisa malkam. Par to arī ir Mūžzaļš – par nelielu, šauru, ar stikla sienu pārdalītu telpu, kur tomēr satikties dzīviem cilvēkiem, vienam māksliniekam ar vienu apmeklētāju, kur notikt saskarsmei, un kam par spīti mūžam zaļot! Nu, un ņemt to visu – sevi, otru, ikdienu – mazdrusciņ vieglāk,» turpina koncertzāles Latvija mākslinieciskais vadītājs.

Biļetes uz kopskaitā 36 tikšanās reizēm, kas notiks noteiktos laikos, nopērkamas Biļešu Paradīzē. Ar aicinājumu iegādāties kādu no šīm biļetēm apmeklētāji tiek mudināti ne vien paust atbalstu māksliniekiem un kultūras organizācijai – koncertzālei Latvija, bet vēl jo vairāk – apliecināt tik bieži piesauktās ilgas pēc tikšanās, slāpes pēc dzīva mākslas pieredzējuma un galu galā apliecināt, ka kultūras procesam mūžam zaļam būt.

Katru dienu pēdējā performance, izņemot 23. maija uzstāšanos, būs skatāma bez maksas tiešsaistē koncretzāles Latvija Facebook profilā: www.facebook.com/latvijahall

Mūžzaļš – tas ir par nelielu, šauru, ar stikla sienu pārdalītu telpu, kur tomēr satikties dzīviem cilvēkiem, vienam māksliniekam ar vienu apmeklētāju.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Vitālijs_Artimenko 07.05.2021, 16:38:38

    Kāpēc "Mūžzaļš" , ja konteiners ir sarkans ?

  • -5
    Tā viš i! 08.05.2021, 13:55:16

    Var būt tāpēc, ka Kultūra joprojām dzīva, tā teikt zaļo!? Un mūžam būs dzīva - mūžzaļa!?

  • 0
    tiešām suns 08.05.2021, 20:29:00

    pagaidām grūti ,bet kad pandēmija beigsies-tad būs uzplaukums....bet tagad iztiekam kā ir/////////

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: