Reizē ar deputātu kandidātu sarakstu iesniegšanu politiskie spēki publicējuši arī savas priekšvēlēšanu programmas, un Ventas Balss ieskatījās, ko tad sola vēlēšanās Ventspilī startējošie politiskie spēki.

Pašvaldību vēlēšanām mūsu pilsētā iesniegti septiņi saraksti, kas ir tieši tikpat, cik iepriekšējās vēlēšanās pirms četriem gadiem, taču sarakstu nosaukumi un kandidātu politiskā piederība krietni mainījusies. Pirms četriem gadiem uz vietu Ventspils domē tāpat pretendēja partijas Latvijai un Ventspilij un Alternative, kā arī sociāldemokrātiskā partija Saskaņa. Pārmaiņas piedzīvojis apvienotais sarakts, kurā šogad palikusi tikai Jaunā Vienotība un Reģionu apvienība, kamēr nacionāļi sadūšojušies savam sarakstam. Tāpat kā Jaunā konservatīvā partija un Latvijas attīstībai, kas vēlēšanās Ventspilī startē pirmo reizi.

Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā var iepazīties ne vien ar sarakstiem un īsu informāciju par katru kandidātu, bet arī politisko spēku programmām, kuras vieno solījumi, bet atšķirt domu lidojumu plašums.

Ar pirmo numuru Ventspilī startēs Alternative ar tikai vienu kandidātu sarakstā, toties programmā ventspilnieki tiek uzrunāti daudzskaitlī, 18 punktos aprakstot, ko tad mēs paveiksim. Tiesa, rodas sajūta, ka ievada teksts, kas sākas ar saukli Nekrīti izmisumā – Alternatīva ir!, palienēts no Saeimas vēlēšanām, jo tajā tiek piesaukta, piemēram, izgāzusies nodokļu politika, sabiedrības šķelšana pēc nacionālā principa un alternatīva, kas nepieciešama Latvijas tautai. Noslēgts tas gan tiek ar skaidrojumu, ka tieši tāpēc partija dodas uz šīm vēlēšanām – «attīrīšana un atveseļošana jāsāk ar reģioniem». Apņemšanās 18 punktos arī tiek piesauktas valsts mērogā risināmas lietas (balsstiesības nepilsoņiem, nodokļu atvieglojumi vienīgajam mājoklim), bet vairāk tomēr tiek runāts par pilsētu, solot uzlabojumus visdažādākajās jomās – sociālā sfēra, labklājība, veselība, sports, tūrisms. Tiek piesaukti atvieglojumi sabiedriskā transporta izmantošanai pensionāriem, rūpes par klaiņojošajiem dzīvniekiem, efektīva palīdzība mazā un vidēja biznesa attīstīšanā, kā arī tāda pati vides aizsardzības politika, finansējuma palielināšana daudzdzīvokļu namu renovācijai un sabiedriskajām organizācijām, un tā tālāk. Aizmirsta nav arī osta un tās uzņēmumi, solot palīdzību arī tiem un ieviest biznesa atbalstam nepieciešamo lēmumu pieņemšanas mehānismu Ventspils brīvostas pārvaldē.

Šo vēlēšanu otrais kārtas numurs izkritis debitantiem no Jaunās konservatīvās partijas, kas savā programmā informē, ka tās prioritāte ir iedzīvotāju labklājība un pilsētas attīstība. Ievads tiek noslēgts ar paziņojumu, ka šis saraksts ir «pret korupciju, ietekmēšanu, iebiedēšanu un vienpersoniskiem lēmumiem». Tieši sociālajai jomai atvēlēta lielākā uzmanība, informējot gan par turpināmiem darbiem, gan jaunievedumiem. Arī konservatīvie pievērš uzmanību ostai, liekot to vienā sadaļā ar pilsētas attīstību, bet kā mērķi izvirzot «atgūt Ventspils ostas statusu – Baltijas lielākā osta». Tāpat tiek solīts atbrīvot Ventspili no azartspēlēm, parūpēties par jauniem īres namiem un dzīvnieku patversmi, pārskatīt jautājumu par «ietvju bezatlīdzības tīrīšanu un uzkopšanu privātīpašumam piegulošajā pašvaldības teritorijā», parūpēties par pensionētajiem jūrniekiem un zvejniekiem, optimizēt sabiedriskā transporta shēmu un grafikus, pārskatīt komunālos tarifus, veicināt ventspilnieku atgriešanos mājās un tā tālāk. Tāpat tiek solīts turpināt izbūvēt veloceliņus, atrodot arī iespēju tādu ierīkot uz Apvedtilta. Programmai punkts tiek likts ar saukli Dievs, svētī Ventspili!.

Trešo numuru Ventspilī izlozēja vēl viena valdības partija Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (NA). Programmas ievadā tiek informēts, ka NA «mērķis ir turpināt uzlabot ventspilnieku dzīves kvalitāti latviskā Ventspilī» un ka tā ir gatava strādāt kopā ar cilvēkiem, kuriem rūp ventspilnieki un Ventspils attīstība par «daudzpusīgu pilsētu, respektējot katra ventspilnieka nacionālo piederību». Programmā cita starpā tiek atgādināts, ka NA ir valdības partija, un solīts aktīvi sadarboties ar valdošo koalīciju. Starp daudziem vispārīgiem veicamo darbu uzskaitījumiem, kas skar dažādas ventspilniekiem aktuālas tēmas, ir arī konkrētāki solījumi. Piemēram, «rosināsim nodrošināt skolēnu brīvpusdienas visiem skolēniem līdz 9. klasei», «rosināsim būvēt pašvaldības dzīvokļus jaunajām ģimenēm, speciālistiem» un «samazināsim nekustamā īpašuma nodokli, piešķirot atlaidi 1991. gada barikāžu un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem». Tāpat tek solīts parūpēties ne vien par veloceliņu, bet arī dabas taku ierīkošanu. NA uzskata, ka pašvaldības bērnudārziem un skolām jāpāriet uz apmācībām tikai latviešu valodā, bet noslēdz tā savu programmu ar saukli Ventspils ir un būs pilsēta, kurā vēlēsies atgriezties ikviens!.

Sociāldemokrātiskā partija Saskaņa, kurai izkritis ceturtais numurs, savu prezentāciju sāk ar paziņojumu, ka «pilsētas ekonomikas modelis ir nonācis strupceļā» ar visām no tā izrietošajām sekām, tāpēc «pilsētas pārvaldīšanas politika jānomaina uz sociāli orientētu». Starp vispārīgi veicamajiem darbiem un prioritātēm tiek saukti arī konkrēti ierosinājumi, kas skar arī aktuālo Covid-19 pandēmiju: tās laikā cietušajiem jāatvieglo nekustamā īpašuma nodokļa maksāšana vai vispār jāatbrīvo no tā; no pašvaldības budžeta jākompensē interneta pieslēguma izmaksas Ventspils ģimenēm, kurās bērni skolās mācās attālināti; skolēniem janodrošina redzes pārbaude. Saskaņa aicina arī pievērst uzmanību vēja parku ierīkošanai Ventspils pievārtē, izveidot Ostas vēstures muzeju K. Valdemāra ielā 12 un nodrošināt bezmaksas ēdināšanu skolās un bērnudārzos. Aizmirsta nav arī brīvosta un pašvaldības sadarbība ar to, pieprasot «pārtraukt domstarpības starp Ventspils brīvostas pārvaldi un pašvaldību» un uzstājot, ka «brīvostas pieņemtajiem lēmumiem jābūt saprotamiem un pieejamiem gan pilsētas uzņēmējiem, gan sabiedrībai un jāatbilst visu pilsētas iedzīvotāju interesēm». Aizmirsts nav arī pilsētas sabiedriskais transports, mājdzīvnieku uzturēšanas infrastruktūra, nacionālās kultūras biedrības, nevalstiskās organizācijas un citi jautājumi.

Piekto kārtas numuru izlozēja valdošā partija Latvijai un Ventspilij, kuras programmā nevis pa punktiem uzskaitīti veicamie darbi, bet gan aprakstošā formā pastāstīts par paveikto un ieskicēta tālākā virzība. Uzrunāti tiek visi ventspilnieki, pasakot, ka «kopīgi paveikts daudz, tomēr šie gadi bijuši sarežģīti gan Latvijai, gan Ventspilij». Liela atkāpe programmā atvēlēta ostas peripetijām, atgādinot, ka «ostas ieguldījums pilsētas attīstībai samazinājies par 2 miljoniem eiro», bet reizē arī solot «pielikt visas pūles, lai tā atkal dotu būtisku labumu ventspilnieku labklājībai». Tāpat uzskaitīti dažādi projekti, kas tiek realizēti šobrīd, solīts sarūpēt atbalstu topošajam Kultūras kvartālam, kā arī citām jauniešu iniciatīvām un turpināt ieklausīties ventspilnieku vēlmēs, lai «veidotu pilsētu tā, kā to vēlas ventspilnieki». Izklāsta noslēgumā akmeņi tiek mesti valdības koalīcijas partiju dārziņā, norādot, ka šie «politiķi ir parādījuši savu nespēju vadīt valsti Covid apstākļos», un izsakot pieņēmumu, ka šīm «partijām ir svešas ventiņu intereses». Uzruna vēlētājiem tiek noslēgta ar saukli Ventiņu spēks ir darbos!.

Vēlēšanu kartītes ar sesto numuru tikušas vēl vienu debitantu – Latvijas attīstībai – sarakstam. Savu visai plašo programmu tas sāk ar paziņojumu, ka Latvija nav tikai Rīga un ka Ventspils attīstībai nepieciešams izmantot arī administratīvi teritoriālās reformas radītās iespējas. Interesanti, ka šis saraksts ir vienīgais, kurš neko nemin par pašvaldības un ostas turpmāko sadarbību, toties sola veidot jaunu pārvaldes modeli – «iesaistot iedzīvotājus lēmumu pieņemšanā, komunicējot un konsultējoties par svarīgiem pašvaldības darba aspektiem». Attīstītāji sola arī īpaši atbalstīt privātās iniciatīvas pilsētvides un brīvā laika pavadīšanas jomās, parūpēties par kafejnīcu kultūras attīstību, tajā skaitā arī pludmalē, atjaunot «Ventspils Augstskolas kā Latvijas TOP 3 augstskolas statusu», mudināt valsts labākos ārstus pārcelties uz Ventspili, «nodrošinot konkurētspējīgu atalgojumu» un vispār sarūpēt atbalstu tiem, «kas dara un vēlas darīt». Augstākās raudzes profesionāļus tiek solīts piesaistīt arī uzņēmumos – «gan pašvaldības kapitālsabiedrībās, gan privātajā sektorā». Kā vairumā no programmām, arī šajā netiek aizmirsts mājokļu jautājums, darāmo darbu sarakstā ieliekot gan to būvniecību, gan renovāciju, gan iespējas pie tāda tikt jaunajām ģimenēm.

Sarakstu noslēdz jau iepriekšējās vēlēšanās spēkus izmēģinājušais apvienotais saraksts, kurā šoreiz startē Jaunā Vienotība un Reģionu apvienība. Tā priekšvēlēšanu programma sākas ar saukli Stiprai Ventspilij un stiprai Latvijai ikviens ir svarīgs!, bet nākamajās atkāpēs tiek runāts par mērķi izveidot «brīvu, saliedētu, taisnīgu un labi organizētu sabiedrību», par pilsētas attīstības dzinēju un vērtību pamatu, kas ir paši ventspilnieki, par «korupcija un bezgaumīgu personības kultu, kas ievedis pilsētu strupceļā», ka «jāpārvar morāli ētiskā un saimnieciskā krīze» un jārestartē pilsēta. Šī apvienība ostai garām pagājusi nav, paziņojot, ka «tiks atjaunota Ventspils pašvaldības līdzdalība Ventspils brīvostas darbībā, tiks līdzsvarotas iedzīvotāju un ostas intereses». Tāpat tiek solīts atbalstīt mazās un vidējās uzņēmējdarbības attīstību, atbrīvot ventspilniekus no privātmājām piegulošās teritorijas tīrīšanas, palielināt atalgojumu pedagogiem, sarūpēt jaunievedumus sociālajā, veselības un citās jomās. Arī apvienotais saraksts savu programmu noslēdz ar saukli: Tici sev, savam darbam, savai pilsētai!

2017. gada vēlēšanu rezultāti*

Latvijai un Ventspilij 7167 (62,13%) 9

NA, Vienotība, LRA 2837 (24,59%) 4

Alternative 368 (3,19%) 0

Saskaņa 335 (2,90%) 0

Brīvs no bailēm, naida, dusmām 259 (2,25%) 0

KPV LV 218 (1,89%) 0

No sirds Latvijai 136 (1,18%) 0

Balsstiesīgie: 24312

Nobalsojušie: 11557 (47,54%)

Derīgās zīmes: 11320 (98,14%)

Lasi vēl

Komentāri (35)

  • -4
    Volkstribunal 30.04.2021, 17:31:20

    Saraksta Nr. 5 augšgalā Centrālcietuma iemītnieks.Vai kas tāds citur pasaulē būt iedomājams?

  • -2
    Pilsēta 01.05.2021, 09:29:28

    Kur palicis mūsu biedrs kurš zin par visas sazvēristības teorijas?
    Pasviedīšu vēl vienu.
    A ja nu speciāli liek cietumnieku pirmajā vietā, lai par viņu nebalsotu un visi pārējie zagļi varētu aizmukt nesodīti?

  • -3
    Volkstribunal 01.05.2021, 09:47:54

    Daudzi jau nesapratīs,ka ,cietumnieku izstrīpojot un listi urnā iemetot,būs tomēr nobalsots par šo grupējumu,ko par partiju dēvē.Un pēc tam jau "paģeļņiki" savu "pahanu" atkal bīdīs uz mēra amatukaut gan to viņš',čokā tupēdams,nemaz nevar fiziski pildīt...

  • -5
    Barons (Freiherr) 30.04.2021, 18:02:34

    Manam bus balsot par Sarakst Nr.8,le zinat.
    Un viss to Ļauž,ko iekš man Muiž,ar bus tāpat darit.

  • -5
    trakais oposums 30.04.2021, 23:54:26

    Ne,ne vaidzet balsot par to vienīgo partiju "" Lembergam un ģimenei'' ;)))

  • -14
    Brīvā Latvija 01.05.2021, 10:57:48

    Šogad, ieklausoties, man pazīstamu, vēlētāju sacītājā, var prognozēt Latvijai un Ventspilij ap 70% balsu. Daži, kas agrāk vispār nav balsojuši, ies un balsos par Latvijai un Ventspilij tikai tāpēc, ka Lembergs atrodas ieslodzījumā. Tas, tāds, kā protesta balsojums. Vēl kādi 12 000 balsstiesīgo, esot ar visu apmierināti, balsot nedosies, tādejādi piekrītot vairākuma viedoklim.

  • -10
    14*88 01.05.2021, 14:05:40

    Skumji.Mūsu cilvēki tiktāl nozombēti,ka balsos par komūnistu funkcionāru,krievmīli,galu galā-cietumnieku,lai tik ieriebtu valdībai...

  • -4
    Egils Liepins 01.05.2021, 16:59:52

    Ko tik maz 70%? Vai tad nebija 98%?

  • -5
    Ina Fominova 01.05.2021, 17:06:30

    Ceriba mirst pedeja, tapec es ceru, ka Ventspili NAV 70 % apmatu vai noziegumos iesaistitu balstiesigo. Shemam un tiranijai pienaks gals, un tad jaunieveletajai pilsetas domei bus jastrada vaigiem sviedros, lai pilsetnieki atgutu ticibu taisnigumam un godigumam .

  • -2
    Vpr 01.05.2021, 21:36:14

    Tāpēc visiem, kuri ir pret Lembergu un esošo varu, jānāk balsot, nedrīkst ignorēt vēlēšanas.

  • -23
    Kriska 01.05.2021, 17:39:56

    A kur ir tiesas spriedums? Var būt būs attaisnojošs, ka tik ilgi velkas. Eščo ne večer.

  • -4
    reku 02.05.2021, 08:25:08

    Vai tik nav tā,ka drīzāk pienāktos ešafots,nevis attaisnošana?

  • -22
    Kriska 01.05.2021, 17:54:19

    Ebrejiem ir tāda ka lamašānas - lai tev būt lemts dzīvot pārmaiņu laikā.
    Domāju lielāka daļa cilvēku ar šo dzīvo- es zinu kā ir šodien, lai tā arī paliek

  • -2
    Skuja ,Vilis 02.05.2021, 17:39:02

    Žurka,lien labāk savā alā.Kam mums žīdu būšanas,jau tā ar tiem visur pilns.

  • -3
    Spīdola 01.05.2021, 23:32:40

    Ñemot vērā, ka apmēram 20 epizodēs attaisnoja ( vai nepierādīja), ir liela varbūtība, ka pārsūdzot pierādīs un dabūs vairāk par šiem 5 gadiem. Par to, ka notiesās, kompetenti łaudis ir izteikušies apstiprinoši.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 02.05.2021, 12:49:11

    Neviens nesola atbrīvot centru no automašīnām. Tad jau pigu ;)
    Ja ar apvedtilta veloceliņu domāts nokļūt līdz Robežu ielai pāri sliedēm, nenokāpjot, tad jau paliek interesanti. Savādāk, neviens tur nebrauc un nav vajadzīgs. Grib romantiku, min pa dzelzceļa tiltu.

  • -1
    еs 02.05.2021, 13:23:57

    "Iebrauktais ceļa posms starp sliedēm un Vidusceļu ir Ventspils Brīvostas teritorijā esošs vienots zemes gabals un teritorijas apbūves gadījumā jebkurā brīdī iestaigātais ceļš var tikt likvidēts."

    Tā rakstīja Komunālā pārvalde 31.08.2017 16:19.
    https://www.ventspils.lv/lat/jautajumi/pilseta/7909

    Bet tagad jau ir cita vadība VBP.

  • -1
    Lustiņš 02.05.2021, 21:51:36

    Ja vēlamies lai Ventspils ir ar savu patieso seju, ne kāda iedomu izpildījums un piepildījums, tad noteikti ir jātiek vaļā no tiem, kuri veido, papildina , uztur, piedalās maisa piepildīšanā un laizās ap to kas pārbrist pāri.

  • -9
    Latvija pāri visām! 03.05.2021, 09:37:37

    Tomēr par LunV nebalsošu -
    Vītoliņa pretlikumīgā mutvārdu pavēle (vēlēšanās vai kas tas bija???) par eksperimentālās fakcīnas špici,
    ar kuru tagad izglītības pārvalde un atsevišķu skolu vadība izdara spiedienu uz skolotājiem un audzinātājiem,
    nemotivē balsot par viņa blici.

  • -4
    Arnis Junge 05.05.2021, 16:22:48

    Kuram ir izdarīts spiediens!? Gribi - vakcinējies, negribi - nevakcinējies!
    Ja valdība izlems pēc tam vadoties pēc tā ko ierobežot, tad tur jau jautājums viņiem. Bet nejau Vītoliņa spēkos ko tādu ietekmēt.. Vajag jau bišķi loģiku saglabāt, kad murgo!

  • -3
    keda 05.05.2021, 16:34:09

    Pats preses konferencē skaidroja, ka nekādas pavēles, spiediena, nav bijis.

  • 0
    Tepatvien 03.05.2021, 11:38:02

    "Reizē ar deputātu kandidātu sarakstu iesniegšanu politiskie spēki publicējuši arī savas priekšvēlēšanu programmas, un Ventas Balss ieskatījās, ko tad sola vēlēšanās Ventspilī startējošie politiskie spēki."
    Vienā teikumā divas reizes atkārtojas "politiskie spēki".
    Kurā skolā diez raksta autors mācīts latviešu valodu? Tas jau izskatās pēc nesekmīga vidusskolnieka sacerējuma.

    Un vai tiešām tie uzskaitītie ir "spēki"? Vai nav drīzāk nespēki, kas zin tikai solīt un cerēt, ka kāds noticēs, bet kad lieta nonāk līdz darīšanai, tad čiks vien ir?

  • -3
    domāju 05.05.2021, 16:46:19

    Spēki vai nespēki nav atkarīgs no raksta autora un viņa skolas :)

  • 0
    Tepatvien 05.05.2021, 16:56:49

    Vai tad es to būtu apgalvojis?

  • -1
    tiešām suns 03.05.2021, 13:00:02

    septītais saraksts ir -ko uztraukties?

  • 0
    Arī skolotājs 03.05.2021, 17:20:37

    Ļaudis,esat uzmanīgi!Saraksts NR.3.
    Tajā ir arī persona,ko varētu saukt par Lemberga galma rakstnieku.
    Viegli iedomāties,kam piesliesies ievēlēšanas gadījumā deputāti no šī saraksta.

  • 0
    Spīdola 04.05.2021, 10:07:18

    Nav skaidrs, kādēł NA ielika sarakstā Imantu Liepiñu. Vispirms un galvenokārt- viñš nav ventspilnieks, tātad Ventspils problēmas un sadzīve viñu nesatrauc. Otrkārt, visiem, kuri kaut nedaudz interesējas par politiku Ventspilī , ir skaidra Imanta Liepiña funkcija tajā- visur slavināt Lembergu. NRA, pietiek.com, VB... Vai tādēł jākłūst Ventspils deputāta kandidātam? Nē. Tātad vienīgais mērkjis ir MALDINĀT potenciālos vēlētājus. Daža persona, kura balsos par NA, jo tur ir viñas radinieks, par tādu neventspilnieku pat dzirdējusi nebija. Tik “vērts” ir šis saraksts.

  • -6
    Latvija pāri visām! 04.05.2021, 16:06:29

    Par ko cepiens? Visi šie no visiem sarakstiem grib tikt par deputātiem, lai uzlabotu, cits savu dzīves līmeni, cits gūtu papildu statusu.

  • -1
    tiešām suns 04.05.2021, 20:54:30

    tad jau tāds jēdziens un statuss ka deputāts jalikvidē-kandidēt nedrīkst jo gribat palikt bagāti? runāt pretī domei nedrīkst jo tad esat nelabvēlīgs pilsētai,bet tā jau par jebko var pateikt-tas nekur neder....kāpēc jūs netaisāt partiju un neko nedarat ,bet tikai visi citi ir slikti, zagļi.vai nākamie negodīgie cilvēki,,,ērta nostāja----labi...bet citi darīs un nebaidīsies ka nedarītāji atradīs ko pateikt...tāda ir dzīve....bet es tomēr par cīnītājiem.

  • -6
    mckins 05.05.2021, 00:18:45

    https://pietiek.com/raksti/jaunas_vienotibas_kandidate_-_kolaborante_atsakas_komentet_savu_vardu_cekas_maisa,_kandidata_anketa_to_neuzrada/


    reku čekas stukačs!!!

  • -9
    Pipars 05.05.2021, 05:03:01

    ?????Priecīgs par zvanu no čekas???
    "Piemēram: “Noskan telefona zvans. Tas tiešām ir no čekas! Esmu jau vairāk nekā stundu gaidījis! Un tomēr gluži priecīgs tveru klausuli, šajā dienā bija tik daudz saules! Pats majors Rubenis zvana. Kāds prieks! Es tomēr savaldu sevi,” — tā Ģ. V. Kristovskis par notikumiem astoņdesmito gadu vidū (“Pieskāriens”. R., Latvijas Mediji, 2017.)

  • -2
    Juris Orinskis 05.05.2021, 09:32:53

    Pipar, labāk pajautā savam dieveklim, noziedzniekam - cietumniekam, kas bija viņa īstais tēvs gan pēc tautības, gan pēc nodarbošanās pēc kara gados Jēkabpils un Krustpils apkārtnē! Ne tuvu nekāds ne Roberts! Vēlāk, par "nopelniem" 1949.g.25. martā Jēkabpils un Krustpils rajonos viņu iecēla par lauku skoliņas direktoru Jēkabpils rajonā. Un tāda dēlam 30 gadus ir kalpojusi TB, tagad kalpo NA.
    Vai nav drausmīga situācija?

  • 0
    Margrieta 88 05.05.2021, 18:01:02

    https://tautastribunals.eu/?p=41156

  • -9
    Kriska 05.05.2021, 11:05:02

    Orinska kungs, pričom kas bija viņa tēvs? Iet runa par kandidātu uz pilsētas deputātu. Dēls neatbild par tēvu, kā zināms. Bet es nebalsošu ne par vienu ne par otru

  • 0
    tiešām suns 05.05.2021, 11:20:53

    dome balsos pati par sevi. vai kāds šaubījās?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: