Ventspils Piejūras brīvdabas muzejs 2020. gada sākumā saņēma Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) atbalstu, lai varētu veikt atjaunošanas darbus 3. klases pasažieru vagonam, ko pilnībā restaurētu paredzēts iekļaut Piejūras brīvdabas muzeja šaursliežu dzelzceļa ekspozīcijā.

Lauku platuma dzelzceļa pasažieru vagonu muzejs iegādājās Jelgavas novada Dimzās. Mūsdienās Latvijas muzejos ir saglabājušies tikai pieci 3. klases lauku platuma pasažieru vagoni, (1938. gadā Latvijas Valsts Dzelzceļiem piederēja 59). Konkrētais vagons ir unikāls Latvijas industriālā mantojuma objekts un katrai šādai vienībai, kas saglabājusies līdz mūsdienām, ir nepārvērtējama vēsturiskā un muzejiskā vērtība. Vagona unikalitāte saistīta arī ar to, ka izbūvēts tualetes nodalījums, kas 20.gs. 20./30. gados bija tikai katram sestajam vagonam. Mūsdienās saglabājies tikai viens šāds vagons ar izbūvētu tualeti. Ventspils muzeja metāla restauratore veikusi šādam vagonam piederīgas tualetes tvertnes restaurāciju, kas teicami varētu papildināt pilnībā restaurēto vagonu.

Patlaban, ar VKKF atbalstu ir veikti pirmās kārtas restaurācijas darbi, kas ietvēra vagona tehniskās specifikācijas izpēti, kurā atklājās daudz līdz šim nezināmu būvniecības īpatnību, kas ir lielisks pienesums vagonbūves izpētē. Vagonam tika savests kārtībā metāla rāmis, nesošās koka konstrukcijas, atjaunotas sienas un jumts, vagons tika apšūts ar metāla apšuvumu, atjaunoti logi un durvis, ieklāts grīdas segums un izveidots tualetes nodalījums.

Projekta otrajā kārtā paredzēts savest kārtībā un atjaunot vagona iekšpuses interjeru un krāsojumu, bet 3. kārtā restaurēt vagona ratiņus, lai vagons pilnvērtīgi iekļautos muzeja šaursliežu dzelzceļa ekspozīcijā.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -2
    covid-19+.ventspils.lv 24.11.2020, 17:39:31

    Vai restaurētā vagona ateju varēs arī praktiski lietot,kad nonāks vilciena sastāvā?

  • 0
    Pornieks 25.11.2020, 19:19:23

    Vajag tam bānītim pieķīlēt turbo un tad mēs -žvikt- vienā stundā Rīgā!

  • -3
    Andris Polozs 27.11.2020, 11:34:33

    Pakakā un pačurā mājās!

  • 0
    Pornieks 27.11.2020, 17:25:14

    Tas ir reaktīvais režīms.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: